Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

Снимка: БНР

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова.

"Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея.

Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори увеличи подкрепата си и разликата между двамата кандидати се увеличи."

Какво си казаха Радев и Герджиков

"Засегнаха се доста теми, видяхме и вътрешно-, и външнополитически въпроси, които се обсъдиха. Може би форматът на дебата на позволи по-свободния разговор между тях. Остана и едно впечатление, че времето изтича и не стига. Това притискане от времето повлия на динамиката на дебата.

Дебатът беше интересен, защото не бяхме виждали такъв тип комуникация в рамките на кампанията. Голяма част от нея се състоя в рамките на един монолог, особено на двамата основни претенденти. В последните пет години Румен Радев по-скоро се придържа към този тип монолог.

Относно влиянието му върху нагласите – мислех, че по-скоро ще смали разликата, но не се оказах права, разликата се увеличи.

Трудно е да се каже дали проф. Герджиков успя да привлече избиратели след дебата. Този дебат дойде доста късно в кампанията и е трудно да се обърне нагласите. Румен Радев има целия мандат зад гърба си, очевидно огромна лоялност от българските граждани, включително свързани с приобщаването му към част от каузите на протеста.

Положителното е, че видяхме един доста джентълменски и възпитан дебат. Това е един политически разговор, който протече на добро ниво. Надяваме се тонът от тук нататък да се запази.

Бидейки в опозиция, проф. Герджиков беше доста по-настъпателен, доста по-сигурен в себе си дори. По ключови теми позициите им бяха много сходни.

Нови политически играчи

На първите избори имаше доста по-висока избирателна активност. Подкрепата намери своя израз донякъде на изборите на 11 юли, но след тях настъпи разочарование от невъзможността за съставяне на правителство. Чисто политическият стил на ИТН доста отблъсна част от избирателите. Но пък енергията не се загуби, а се пренасочи на друга място, ще видим до каква степен тези очаквания са оправдани.

В Турция

Очакванията за по-голяма подкрепа, подобна на първия път в Турция не се състоя. Първият тур и съвпадението с парламентарните избори беше много по-резонна мотивация за реализацията на вота в Турция.

Чуйте Мила Мошелова в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37