Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

Снимка: БНР

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова.

"Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея.

Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори увеличи подкрепата си и разликата между двамата кандидати се увеличи."

Какво си казаха Радев и Герджиков

"Засегнаха се доста теми, видяхме и вътрешно-, и външнополитически въпроси, които се обсъдиха. Може би форматът на дебата на позволи по-свободния разговор между тях. Остана и едно впечатление, че времето изтича и не стига. Това притискане от времето повлия на динамиката на дебата.

Дебатът беше интересен, защото не бяхме виждали такъв тип комуникация в рамките на кампанията. Голяма част от нея се състоя в рамките на един монолог, особено на двамата основни претенденти. В последните пет години Румен Радев по-скоро се придържа към този тип монолог.

Относно влиянието му върху нагласите – мислех, че по-скоро ще смали разликата, но не се оказах права, разликата се увеличи.

Трудно е да се каже дали проф. Герджиков успя да привлече избиратели след дебата. Този дебат дойде доста късно в кампанията и е трудно да се обърне нагласите. Румен Радев има целия мандат зад гърба си, очевидно огромна лоялност от българските граждани, включително свързани с приобщаването му към част от каузите на протеста.

Положителното е, че видяхме един доста джентълменски и възпитан дебат. Това е един политически разговор, който протече на добро ниво. Надяваме се тонът от тук нататък да се запази.

Бидейки в опозиция, проф. Герджиков беше доста по-настъпателен, доста по-сигурен в себе си дори. По ключови теми позициите им бяха много сходни.

Нови политически играчи

На първите избори имаше доста по-висока избирателна активност. Подкрепата намери своя израз донякъде на изборите на 11 юли, но след тях настъпи разочарование от невъзможността за съставяне на правителство. Чисто политическият стил на ИТН доста отблъсна част от избирателите. Но пък енергията не се загуби, а се пренасочи на друга място, ще видим до каква степен тези очаквания са оправдани.

В Турция

Очакванията за по-голяма подкрепа, подобна на първия път в Турция не се състоя. Първият тур и съвпадението с парламентарните избори беше много по-резонна мотивация за реализацията на вота в Турция.

Чуйте Мила Мошелова в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31
Яница Петкова

Радев успя да запази доверието, което се случва рядко у нас

Румен Радев тръгна с една обиколка преднина на тези избори. През целия с мандат той беше една от най-одобряваните политически фигури.“- каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Яница Петкова , социолог от агенция „Галъп интернешънъл“. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи Хората..

публикувано на 22.11.21 в 09:13

Политолози: Нищо не ни изненадва, но има какво да ни тревожи

"При тези избори се открои нещо, което е известно, но сега стана много релефно. Склонността политиката да се подменя с шоу изглежда добра идея, но всъщност не мобилизира подкрепа и банализира темите ". Това свое наблюдение за провелите се няколко поредни парламентарни избори и за вота за президент сподели пред БНР  доц. Албена Танева, преподавател по..

публикувано на 21.11.21 в 21:43

Владимир Йончев: Стана ясно, че ДПС не могат да повлияят за избора за президент

"Спокойно преминаха тези избори с предизвестен резултат още преди няколко година и няколко месеца, изненади не се очакваха...", коментира пред БНР Владимир Йончев, гл. редактор на "Офнюз". " От балотажа се видя, че ДПС стана излишно и неговите гласове не могат да повлият в каквато и да е посока за избора за президент, смята Йончев. Ниска..

публикувано на 21.11.21 в 18:30

Ива Лазарова: В рисковите секции избирателната активност е много ниска

"Тези избори са със сигурност по-спокойно от тези през април, имаше много акции на органите на реда, много предупредителни протоколи. В избирателните секции, които ние наблюдаваме и сме определили като рискови, избирателната активност е много ниска ", каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, които са наблюдатели на..

публикувано на 21.11.21 в 15:12
Мария Лалева Радослав Илиев и Кристиян Стефанов

Идват ли промени или не след тези избори

"За мен е много важно да покажем отношение и да гласуваме и този път, аз вече го направих", каза пред БНР писателката Мария Лалева. Лалева заяви още, че да гласуваш – това е отговорност, защото всичко в живота ни е свързано и всеки наш личен избор се отразява на обществения живот. "Трябва да учим младите хора в критично мислене с творчески..

публикувано на 21.11.21 в 14:39
Доц. Владислав Миланов

Владислав Миланов: Появяват се нови форми на речева агресия в политическото говорене

"Не смятам, че дебатът между двамата кандидати за президент би променил нагласите на хората за кого да гласуват", каза пред БНР доцент Владислав Миланов, директор на Центъра за изследване на политическото и журналистическото говорене, преподавател в Софийския университет. Радев – Герджиков по БНТ в четвъртък от 20 часа "Защото се чува само..

публикувано на 21.11.21 в 14:37
Ивайло Мирчев

Представители на ДБ отиват в Турция, за да следят за честното провеждане на балотажа

" Очевидно, че сега става дума за някаква намеса, тъй като гласовете от Турция са близо 3 пъти повече от тези на изборите през юли ". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България", който ще бъде наблюдател на изборния процес в Турция на втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември.  Той уточни, че ще бъдат няколко екипа,..

публикувано на 19.11.21 в 14:26
Подкасти от БНР