Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

Посланието на Герджиков за обединение е най-силната му страна, благодарение на него ще имаме правителство

Снимка: БГНЕС

"Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше Радев, щеше да е по-достойно да не се използват атакистки прийоми, с които да се провокира някакво междуетническо напрежение, да се блокира границата с Турция и най-вече да не се влиза в Софийския университет с полиция два дни преди изборите и да се появява триумфално Рашков и да обяснява, че в университета имало нещо, и аз не знам какво, което няма. Всичко това бяха напъни, които вгорчиха атмосферата между двата тура, но може би са напъни на Бойко Рашков да остане министър. Всичко това бих сравнила с въртене на опашка пред господаря".

Този коментар направи пред БНР проф. Румяна Коларова от Инициативния комитет на загубилия изборите кандидат за президент Анастас Герджиков.

Тя подчерта, че посланието за обединение, издигната като акцент на кампанията на проф. Герджиков, е била много ясно обоснована, но умишлено е била принизена от Румен Радев с фразата за шкафчета и кюлчетата:

"Посланието, с което Анастас Герджиков влезе в кампанията, е най-силната му победа. Тя не е само морална, тя е практическа. Това са единствените възможни принципи, около които ще се управлява България. Всеки опит за война един срещу друг е с резултат, че всички губят. Бяха генерирани отношения между партиите , от които всички губят - и партиите, и хората, и държавата. Точно това послание е най-силната му страна, това послание работи за България, за правилния дух на кампанията и благодарение на него ще имаме правителство, ако имаме". 

По думите на проф. Коларова Анастас Герджиков е влязъл в кампанията верен на себе си и е излязъл верен на себе си:

"Той е човек, който има много силно чувство за публичен дълг и той работи с оглед на интереса на големи групи от хора, които помежду си много трудно се разбират".

Румяна Коларова каза, че поддържащите Герджиков не са имали против той да бъде критикуван той или неговата програма и посочи, че той категорично е заявил още в началото на кампанията, че е приел подкрепата на ГЕРБ, без да е поел ангажимент към тях:

"Това е абсолютно различно нещо от това да му приписват качества на хора от ГЕРБ. Ако беше спечелил, убедена съм, че той би бил абсолютно независим президент".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Румяна Коларова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53
Яница Петкова

Радев успя да запази доверието, което се случва рядко у нас

Румен Радев тръгна с една обиколка преднина на тези избори. През целия с мандат той беше една от най-одобряваните политически фигури.“- каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Яница Петкова , социолог от агенция „Галъп интернешънъл“. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи Хората..

публикувано на 22.11.21 в 09:13

Политолози: Нищо не ни изненадва, но има какво да ни тревожи

"При тези избори се открои нещо, което е известно, но сега стана много релефно. Склонността политиката да се подменя с шоу изглежда добра идея, но всъщност не мобилизира подкрепа и банализира темите ". Това свое наблюдение за провелите се няколко поредни парламентарни избори и за вота за президент сподели пред БНР  доц. Албена Танева, преподавател по..

публикувано на 21.11.21 в 21:43

Владимир Йончев: Стана ясно, че ДПС не могат да повлияят за избора за президент

"Спокойно преминаха тези избори с предизвестен резултат още преди няколко година и няколко месеца, изненади не се очакваха...", коментира пред БНР Владимир Йончев, гл. редактор на "Офнюз". " От балотажа се видя, че ДПС стана излишно и неговите гласове не могат да повлият в каквато и да е посока за избора за президент, смята Йончев. Ниска..

публикувано на 21.11.21 в 18:30

Ива Лазарова: В рисковите секции избирателната активност е много ниска

"Тези избори са със сигурност по-спокойно от тези през април, имаше много акции на органите на реда, много предупредителни протоколи. В избирателните секции, които ние наблюдаваме и сме определили като рискови, избирателната активност е много ниска ", каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, които са наблюдатели на..

публикувано на 21.11.21 в 15:12
Мария Лалева Радослав Илиев и Кристиян Стефанов

Идват ли промени или не след тези избори

"За мен е много важно да покажем отношение и да гласуваме и този път, аз вече го направих", каза пред БНР писателката Мария Лалева. Лалева заяви още, че да гласуваш – това е отговорност, защото всичко в живота ни е свързано и всеки наш личен избор се отразява на обществения живот. "Трябва да учим младите хора в критично мислене с творчески..

публикувано на 21.11.21 в 14:39
Доц. Владислав Миланов

Владислав Миланов: Появяват се нови форми на речева агресия в политическото говорене

"Не смятам, че дебатът между двамата кандидати за президент би променил нагласите на хората за кого да гласуват", каза пред БНР доцент Владислав Миланов, директор на Центъра за изследване на политическото и журналистическото говорене, преподавател в Софийския университет. Радев – Герджиков по БНТ в четвъртък от 20 часа "Защото се чува само..

публикувано на 21.11.21 в 14:37
Ивайло Мирчев

Представители на ДБ отиват в Турция, за да следят за честното провеждане на балотажа

" Очевидно, че сега става дума за някаква намеса, тъй като гласовете от Турция са близо 3 пъти повече от тези на изборите през юли ". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България", който ще бъде наблюдател на изборния процес в Турция на втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември.  Той уточни, че ще бъдат няколко екипа,..

публикувано на 19.11.21 в 14:26
Подкасти от БНР