Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

Посланието на Герджиков за обединение е най-силната му страна, благодарение на него ще имаме правителство

Снимка: БГНЕС

"Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше Радев, щеше да е по-достойно да не се използват атакистки прийоми, с които да се провокира някакво междуетническо напрежение, да се блокира границата с Турция и най-вече да не се влиза в Софийския университет с полиция два дни преди изборите и да се появява триумфално Рашков и да обяснява, че в университета имало нещо, и аз не знам какво, което няма. Всичко това бяха напъни, които вгорчиха атмосферата между двата тура, но може би са напъни на Бойко Рашков да остане министър. Всичко това бих сравнила с въртене на опашка пред господаря".

Този коментар направи пред БНР проф. Румяна Коларова от Инициативния комитет на загубилия изборите кандидат за президент Анастас Герджиков.

Тя подчерта, че посланието за обединение, издигната като акцент на кампанията на проф. Герджиков, е била много ясно обоснована, но умишлено е била принизена от Румен Радев с фразата за шкафчета и кюлчетата:

"Посланието, с което Анастас Герджиков влезе в кампанията, е най-силната му победа. Тя не е само морална, тя е практическа. Това са единствените възможни принципи, около които ще се управлява България. Всеки опит за война един срещу друг е с резултат, че всички губят. Бяха генерирани отношения между партиите , от които всички губят - и партиите, и хората, и държавата. Точно това послание е най-силната му страна, това послание работи за България, за правилния дух на кампанията и благодарение на него ще имаме правителство, ако имаме". 

По думите на проф. Коларова Анастас Герджиков е влязъл в кампанията верен на себе си и е излязъл верен на себе си:

"Той е човек, който има много силно чувство за публичен дълг и той работи с оглед на интереса на големи групи от хора, които помежду си много трудно се разбират".

Румяна Коларова каза, че поддържащите Герджиков не са имали против той да бъде критикуван той или неговата програма и посочи, че той категорично е заявил още в началото на кампанията, че е приел подкрепата на ГЕРБ, без да е поел ангажимент към тях:

"Това е абсолютно различно нещо от това да му приписват качества на хора от ГЕРБ. Ако беше спечелил, убедена съм, че той би бил абсолютно независим президент".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Румяна Коларова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37