Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Снимка: Здравка Маслянкова

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания, а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни. 

Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо гласуваха на инат и с какви надежди?

Квартал „Света гора“ е в подножието на едноименния хълм, който по времето на Второто българско царство е бил духовното и книжовно средище на средновековен Търновград. Днес тук е Великотърновският университет, а районът е популярен като турската махала в града. Избирателите гласуват в две секции, които са в едно общо помещение в пенсионерския клуб. В двете секции гласуват както десетки университетски преподаватели, така и дисциплинираният електорат на ДПС и инертните в предпочитанията си избиратели от квартала.  

На балотажа на президентските избори малцина избиратели отидоха до машините в трета и четвърта секция в квартал „Света гора“. Един от тях беше инженер Георги Додунеков: 

„Президентът е олицетворение на нацията, задължително трябва да се гласува. От новия президент очаквам много сериозна работа за благото на държавата при много добро взаимодействие президент – правителство. В последно време този квартал се промени много – обезлюдяване. Много от преподавателите не живеят тук. Нови хора има. Обезлюдяване и от другата малцинствена група. Много е различно отпреди пет години или десет. Но тя, и държавата ни е променена много – проблем, национален, не само на квартала“. 

Квартал „Света гора“ е великотърновският бастион на ДПС. Но на балотажа привържениците на партията не бяха много активни. По традиция на избори пред трета и четвърта секция има тълпи от избиратели, а често джипове със запомнящи се номера карат групи от гласоподаватели. Тази тенденция не се случи на втория тур. Въпреки слабата активност в квартала около Великотърновския университет много от гласовете на симпатизантите на ДПС отидоха за кандидатпрезидентската двойка Анастас Гержиков - Невяна Митева: 

„Това, което направи г-н Радев не е нормално. Как може да попита председателя на ДПС Мустафа Карадайъ „Коя е вашата майка родина?“. Това за мен не е президент, този човек просто иска да раздели България на нации. Дойдох да гласувам директно казвам за г-н Герджиков. Не го правя като привърженик на ДПС, това го правя, че ние не сме националисти – поради тази причина. Нямаше стимули за гласуване на балотажа. Хората са доста разумни и те могат да преценят какво да направят със своя си вот. Няма да кажа как се казвам. Пътувам постоянно в чужбина, поради причината, че нямаме държава и нямаме правителство. Не мога да си намеря точната работа в България, заради нашите управляващи“. 

На балотажа избирателите си имаха различни причини да гласуват. Някои го направиха на инат, а други по съвест, трети - с очакване за промяна

„Нищо не зависи от президента, ако сме президентска република, аз съм за това нещо, това вече е друг въпрос, примерно Путин, както в Щатите – това друго нещо казва. Въпреки всичко, казвам си – хайде, реших, ще дойде ще подкрепя, защото си имам кандидат, който ще подкрепя. Колебах се, но така и така съм дошъл, викам си – ще ударя един вот, не тука да ми се злобеят, да приказват на контра. Един-два месеца само едни и същи простотии слушам“. 

„Важно ми е да гласувам по съвест. Трябва да има държавен глава, все пак. Трябва да е такъв, какъвто е Румен Радев. Да продължава външната политика такава, каквато води до сега, да бъде обединител на нацията, това е“. 

„Искам да имам причини да остана тука. Президентът не е управляващ, няма какво да направи. Най-много може да допринесе с разговорите за правителство. Гласувам за Румен Радев, не като Герджиков, поставен задкулисно, едва ли не“. 

„Стига глупости защо гласувам. Защото България е в критична ситуация и последен шанс нещо да се промени, иначе загиваме – затова“. 

Надеждата си е загубил Димчо Димитров, който на балотажа беше секретар на трета секция в квартала, съграден в подножието на Търновската книжовна школа

„Аз не виждам нищо хубаво, което може да се случи. Няма никакви надежди. Пак ще видим старите муцуни, уж избираме нови, те колко са нови… Най-вероятно още дълго ще ровим дъното. Две промени за мене трябват. Първо да се забрани да гласуват неграмотни хора. Да могат да гласуват хора даже не с основно, а задължително минимум средно образование да имат. Другото – хора, които нямат постоянен адрес в България също, според мен, не трябва да гласуват. Не може хора, които не са в държавата да решават моето бъдеще. Видяхме всички как идваха автобусите от Турция, хора, които не знаят една думичка на български, решават моето бъдеще. На хората тук пък в същото време им е писнало, не гласуват и видяхме какви бяха резултатите. Не мога да кажа, че съм песимист, по-скоро съм реалист“.  

На първи тур на президентските избори в трета секция в квартал „Света гора“ с първи резултат беше Мустафа Карадайъ, втори - Румен Радев, трети Анастас Герджиков. В четвърта секция с най-висок резултат на 14 ноември беше Радев, следван от Герджиков, а след тях беше Карадайъ.  

На балотажа избирателната активност в трета секция беше двойно по-ниска, а победител е двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева с 47 гласа, което е 54% от гласувалите. В четвърта секция на втория тур избирателите бяха почти същия брой като на първия, а предпочетената двойка е Румен Радев - Илияна Йотова с 99 гласа или 60%. 

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37