"Тренд": ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%).

Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1007 пълнолетни граждани. 

Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. 

"Демократична България" този месец събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев - "Български възход" през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. 

„Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

52% от анкетираните са заявили, че ще гласуват.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. 

Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение.

Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори.

Проучването е проведено в периода 15-22 август.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решението на ЦИК, с което са обявени депутатите в НС е обнародвано в Държавен вестник

Решението на Централната избирателна комисия, с което са обявени избраните за депутати в 48-ото Народно събрание е обнародвано в днешният брой на Държавен вестник. 48-ото Народно събрание ще бъде конституирано идната седмица. Президентът Румен Радев насрочи първото парламентарно заседание за 19 октомври в 09,00 ч

публикувано на 11.10.22 в 09:01

В Ловеч ГЕРБ-СДС взима 2 мандата, ПП, БСП и ДПС - по един

Коалицията ГЕРБ–СДС отново ще има двама народни представители от Ловешка областв следващия парламент, след като на предходните избори си осигури само един .ГЕРБ събра най-много гласове във всички общини в областта. Останалите три мандата са за „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „ДПС“, които се наредиха след ГЕРБ – СДС на вота в неделя...

публикувано на 06.10.22 в 22:07

ЦИК прие списъка с избраните за депутати, чака се решението на включените в 2 листи

Централната избирателна комисия прие списъка с избраните за народни представители на основата на получените преференции по изборни райони и по листи. В еднодневен срок избраните депутати в повече от един избирателен район трябва писмено да посочат пред ЦИК кой от тях ще представляват. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с..

публикувано на 06.10.22 в 20:15

СЕМ с позиция по казуса с "Възраждане"

Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Това се посочва в позиция на СЕМ по повод пресконференцията на политическа партия "Възраждане"..

публикувано на 06.10.22 в 15:41

Габровска област изпраща в НС четирима депутати - от ГЕРБ, ПП, "Възраждане" и ДПС

Четиримата депутати, които ще представляват жителите на Габровска област в 48-ото Народно събрание, са от различни политически сили. Трима от тях бяха и в предишния парламент, а единият беше министър в последния кабинет. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с колко депутати ще бъде Четиримата депутати, излъчени от Габровска..

публикувано на 06.10.22 в 15:05

Проф. Даниел Вълчев: Ще има кабинет, но трябва време, за да се вземе завоят!

" В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. ... То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко..

публикувано на 06.10.22 в 12:58

ГЕРБ-СДС с двама депутати от Перник, ПП и "Възраждане" - по един

ГЕРБ-СДС спечели две депутатски места в Перник. В 48-ото Народно получава влизат бившият финансов министър Кирил Ананиев, който бе водач на листата и събралата най- много преференции от всички кандидат-депутати в региона Христина Георгиева. Перник е регионът, в който ГЕРБ-СДС постигна най- висок резултат. Останалите двама депутати са..

публикувано на 06.10.22 в 12:47
Бойко Борисов

Бойко Борисов няма да е депутат

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов официално няма да е депутат.  ЦИК одобри подаденото от него заявление, с което той се отказва да бъде посочен като избран за народен представител от два района - в София и Пловдив.  Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС в 11-ти Ловешки МИР също няма да бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК одобри..

публикувано на 06.10.22 в 11:54
Милен Керемедчиев в студио на програма

Грешката на ИТН беше, че не убеди столичани какво ще прави след вота?

"Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият външен заместник-министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев : Опитвах се да помогна да има все пак в..

публикувано на 06.10.22 в 11:06
Николай Табаков

ДБ взе мандат в Кюстендил – художникът и музикант Николай Табаков

"Демократична България" взе мандат в 10 МИР-Кюстендил, а водачът на листата художникът и музикант Николай Табаков от Дупница става депутат и това се счита за изненада, коментират местни активисти. Очакванията бяха при 34,88%  на вота в неделя ГЕРБ-СДС да вземат два мандата, но остават с един. Един е депутатът от БСП  - Бойко Клечков, и един..

публикувано на 06.10.22 в 10:42