Над 740 секции за изборите в чужбина, 165 в Турция, 120 - във Великобритания, 70 - в Германия

Иван Кондов на брифинг в МВнР, 8 септември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи очаква за парламентарния вот на 2 октомври зад граница да бъдат разкрити над 740 секции за гласуване. Най-голям ще е броят им в Турция - 165. Очаква се във Великобритания да бъдат разкрити 120 секции, а в Германия - 70.

Малко над 50 000 са заявленията, подадени за гласуване в чужбина - с 5000 по-малко от предходните избори, съобщи заместник-председателят на работна група "Избори" в Министерството на външните работи Калин Анастасов:

"Очакваме да бъдат дописани под черта около 150 000 български граждани, които ще упражнят правото си на глас. Сами може да си представите труда, който ще извършат членовете на секционните избирателни комисии. Молим за търпение, молим за добра организация и при самите гласуващи".

Очаква се машините за гласуване в чужбина да бъдат 525, съобщи Иван Кондов - председател на работна група "Избори" във Външното ни министерство: "В 290 секции ще се гласува с машини. За нас това означава повече от 100 машини отгоре спрямо броя от миналата година. Става все по-трудно и по-трудно да изпращаме машините зад граница. Все се надяваме да бъде помислено и за някакво по-прагматично решение за машините".

Очаква се над 4000 да бъдат членовете на секционните избирателни комисии в чужбина. Първо политическите партии ще определят своите представители, като разговорите им с Централната избирателна комисия започват в началото на следващата седмица:

"Очакваме политическите партии да излъчат около 800 души и очакваме над 2700 български граждани да бъдат привлечени като членове на секционните избирателни комисии".

7000 бюлетини и изборни книжа трябва да бъдат изпратени зад граница:

"Заявили сме пред Централната избирателна комисия, че на нас ни е необходимо технологично време от около 20 дена преди изборите да ни бъдат предоставени както машините, така и бюлетините и изборните книжа".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов и Калин Анастасов на брифинг в сградата на Министерството на външните работи в София, 23 септември 2022 г.

Организация на изборите в чужбина протича по план, казва МВнР

Процесът по организация на изборите в чужбина протича по план, съобщи Иван Кондов, председател на група "Избори" в министерството на външните работи. Изпратени са почти всички бюлетини за секциите ни зад граница. "Голяма част от тях вече са и получени в задграничните ни представителства, където те се проверяват и се организира тяхното..

публикувано на 23.09.22 в 12:14

539 машини за гласуване ще има зад граница, най-много те са в Турция – 120

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, голяма част от бюлетините вече са изпратени и получени в чужбина, обяви на брифинг постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов. Той добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с..

публикувано на 23.09.22 в 10:46

Избирателите, които не са в списъците за гласуване в чужбина, ще попълват декларация

Декларация ще трябва да попълват избирателите, които не фигурират в списъците за гласуване в чужбина. Те ще могат да дадат своя глас на 2 октомври в избрана от тях секция зад граница, след като попълнят документа по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията ще се приема независимо къде е попълнена или..

публикувано на 23.09.22 в 08:16

Секциите зад граница, за които се чакаше разрешение, ще бъдат отворени

Секциите зад граница, за които не беше сигурно, че ще бъдат разкрити, ще бъдат отворени за парламентарните избори на 2 октомври. Вече е получено разрешение от всички държави, става ясно от докладвано в ЦИК писмо от външното ни министерство. Канада дава разрешение по изключение, като секциите там няма да се ползват със специален статут и е..

публикувано на 20.09.22 в 10:00
Иван Кондов – ръководител на работната група за изборите в МВнР.

525 машини ще бъдат изпратени за вота в чужбина

755 ще бъдат секциите за предсрочните парламентарни избори в чужбина, сочи окончателното решение на ЦИК. Това е с 4 секции повече в сравнение с предишния вот през ноември миналата година, съобщиха от МВнР. Над 50 000 заявления са подадени за вота в чужбина, във външното ведомство са получени и всички бюлетини и изборни книжа и вече се..

публикувано на 14.09.22 в 11:54
Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусиите

Вицепрезидентът Йотова: Външната политика отсъства от предизборния дебат

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат, темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на заключителния курс от Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“, съобщиха от..

публикувано на 11.09.22 в 19:26
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов

ЦИК определи 755 секции за гласуване в чужбина на 2 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи със свое решение местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители. Секциите в чужбина на втори октомври ще са 755, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Те са с..

публикувано на 09.09.22 в 12:52

Над 50 800 подадени заявления на българи в чужбина за гласуване на 2 октомври

Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в чужбина за гласуване на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията от Турция - малко над 26 хиляди, Великобритания - близо 4 900, Германия - над 4400 и САЩ - близо 2300. Пред Българското национално радио говорителят на Комисията Цветозар Томов прогнозира, че секциите зад граница ще са..

публикувано на 07.09.22 в 15:57
Илюстрация: Георги Цветков

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната

Изтича последният срок, в който българските граждани могат да подават заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени над 41 хиляди заявления, като близо половината са от Турция. До 10 септември, ЦИК ще трябва да определи местата, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции . На последните..

публикувано на 06.09.22 в 07:37

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот. Днес, от 11.00 часа, в сградата на Българското национално радио на бул. "Драган Цанков" 4, ще бъде подписано споразумение на обществената медия с представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 2..

обновено на 29.08.22 в 18:50