Вицепрезидентът Йотова: Външната политика отсъства от предизборния дебат

Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусиите
Снимка: Пресцентър на президентската институция

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат, темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на заключителния курс от Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Често България търпи чужди решения, а не се опитва да бъде пълноценна част от процеса по вземане на решения на европейско и на световно ниво, смята Йотова. 

В изложението си тя разгледа българската външна политика в контекста на членството в Европейския съюз и НАТО. „Безспорно като част от тези съюзи България е равноправен член и участва във вземането на решения. Но страната ни трябва да има по-силна и по-категорична позиция, да говори с по-висок глас, а не да изпълнява чужди решения“, посочи вицепрезидентът.

По отношение на европейската външна политика Йотова беше категорична, че тя отдавна се е превърнала от политика на инициативата в политика на реакцията. „Това се вижда особено в кризисни ситуации, когато Европа предпочита декларативната дипломация“, заяви вицепрезидентът и посочи войната в Украйна като пример за липсата на капацитет на ЕС да предотвратява и влияе върху управлението на конфликти.

Вицепрезидентът изтъкна, че България е можело да има ярка роля в началото на конфликта, и припомни предложението на президента Румен Радев да бъдем посредници за мир. „Вместо това войната в Украйна раздели българското общество и се превърна във вътрешнополитически проблем. Вместо влияние и отстояване на позиции навън, войната повлия на вътрешнополитическите процеси у нас“, заяви Илияна Йотова.

В изложението си Йотова акцентира върху т.нар. икономизация на външната политика, като даде пример с енергийната зависимост от Русия. „Доколко външната политика може да се води по класическия начин, въобще възможно ли е това или икономическите интереси и зависимости диктуват международните отношения?! На път сме да допуснем в най-големия фактор в международен план да се превърне „Газпром“, посочи вицепрезидентът. Според нея в България кризата с газовите доставки е прераснала в политически въпрос – "за" или "против" Русия, който, по думите й, се изостря по време в предизборната кампания, като се използва най-вече от тези, които няма какво друго да предложат.

Като основен аспект на българската и европейската външна политика, вицепрезидентът открои политическото разширяване на Европейския съюз, в частност европейската перспектива на Република Северна Македония и отношенията й с България. Йотова отново подчерта, че всеки, който иска да бъде част от европейското семейство, трябва да разбира, че то не е нито банка, нито донор, а свобода и защита на човешки права. „Искаме гаранции за правата на македонските българи, за истинско добросъседство, уважение на историята“, посочи вицепрезидентът и открои като успех на българската външна политика отстояването на българската позиция за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. „Това е пример как успяваме, когато работим заедно всички институции и политически партии“, каза тя.

„Разширяването на ЕС към Западните Балкани засяга и друг основен въпрос – Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово. Този възел може да бъде разплетен само при ясна перспектива за тези страни и знакът трябва да дойде именно от ЕС, в противен случай те винаги ще останат конфликтни точки“, заяви Илияна Йотова.

За пореден път вицепрезидентът изтъкна необходимостта от сила и лидерство сред европейските политици. Тя посочи, че външната политика е тясно свързана с политиката за сигурност, и акцентира върху темата за миграционната политика на ЕС, която не може вече осем години да намери адекватно решение.

Поставените от вицепрезидента въпроси станаха предмет на оживена дискусия, се посочва още в съобщението.


По публикацията работи: Георги Даскалов
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов и Калин Анастасов на брифинг в сградата на Министерството на външните работи в София, 23 септември 2022 г.

Организация на изборите в чужбина протича по план, казва МВнР

Процесът по организация на изборите в чужбина протича по план, съобщи Иван Кондов, председател на група "Избори" в министерството на външните работи. Изпратени са почти всички бюлетини за секциите ни зад граница. "Голяма част от тях вече са и получени в задграничните ни представителства, където те се проверяват и се организира тяхното..

публикувано на 23.09.22 в 12:14

539 машини за гласуване ще има зад граница, най-много те са в Турция – 120

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, голяма част от бюлетините вече са изпратени и получени в чужбина, обяви на брифинг постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов. Той добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с..

публикувано на 23.09.22 в 10:46

Избирателите, които не са в списъците за гласуване в чужбина, ще попълват декларация

Декларация ще трябва да попълват избирателите, които не фигурират в списъците за гласуване в чужбина. Те ще могат да дадат своя глас на 2 октомври в избрана от тях секция зад граница, след като попълнят документа по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията ще се приема независимо къде е попълнена или..

публикувано на 23.09.22 в 08:16

Секциите зад граница, за които се чакаше разрешение, ще бъдат отворени

Секциите зад граница, за които не беше сигурно, че ще бъдат разкрити, ще бъдат отворени за парламентарните избори на 2 октомври. Вече е получено разрешение от всички държави, става ясно от докладвано в ЦИК писмо от външното ни министерство. Канада дава разрешение по изключение, като секциите там няма да се ползват със специален статут и е..

публикувано на 20.09.22 в 10:00
Иван Кондов – ръководител на работната група за изборите в МВнР.

525 машини ще бъдат изпратени за вота в чужбина

755 ще бъдат секциите за предсрочните парламентарни избори в чужбина, сочи окончателното решение на ЦИК. Това е с 4 секции повече в сравнение с предишния вот през ноември миналата година, съобщиха от МВнР. Над 50 000 заявления са подадени за вота в чужбина, във външното ведомство са получени и всички бюлетини и изборни книжа и вече се..

публикувано на 14.09.22 в 11:54
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов

ЦИК определи 755 секции за гласуване в чужбина на 2 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи със свое решение местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители. Секциите в чужбина на втори октомври ще са 755, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Те са с..

публикувано на 09.09.22 в 12:52
Иван Кондов на брифинг в МВнР, 8 септември 2022 г.

Над 740 секции за изборите в чужбина, 165 в Турция, 120 - във Великобритания, 70 - в Германия

Министерството на външните работи очаква за парламентарния вот на 2 октомври зад граница да бъдат разкрити над 740 секции за гласуване. Най-голям ще е броят им в Турция - 165. Очаква се във Великобритания да бъдат разкрити 120 секции, а в Германия - 70. Малко над 50 000 са заявленията, подадени за гласуване в чужбина - с 5000 по-малко от..

публикувано на 08.09.22 в 11:52

Над 50 800 подадени заявления на българи в чужбина за гласуване на 2 октомври

Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в чужбина за гласуване на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията от Турция - малко над 26 хиляди, Великобритания - близо 4 900, Германия - над 4400 и САЩ - близо 2300. Пред Българското национално радио говорителят на Комисията Цветозар Томов прогнозира, че секциите зад граница ще са..

публикувано на 07.09.22 в 15:57
Илюстрация: Георги Цветков

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната

Изтича последният срок, в който българските граждани могат да подават заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени над 41 хиляди заявления, като близо половината са от Турция. До 10 септември, ЦИК ще трябва да определи местата, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции . На последните..

публикувано на 06.09.22 в 07:37

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот. Днес, от 11.00 часа, в сградата на Българското национално радио на бул. "Драган Цанков" 4, ще бъде подписано споразумение на обществената медия с представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 2..

обновено на 29.08.22 в 18:50