Сондаж на "Галъп интернешънъл болкан": 6+2 партии в "играта" за НС. Кой е водачът?

Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две. 

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.

Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

"Сериозна битка може да има за всички места, не е свършила и битката за първото място", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Според него най-трудно за улавяне от социолозите ще е числото на потенциално гласуващите.

Интервюто на Даниела Големинова с Първан Симеонов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Златко Желев
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отговори на „Ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“ в % от заявилите, че ще гласуват. Източник: Агенция „Медиана“

"Медиана": ГЕРБ води с близо 10% на ПП, 8 формации имат шанс да влязат в НС

ГЕРБ води с близо 10 на сто пред втората политическа сила "Продължаваме промяната", сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили, всички, които бяха в последния парламент плюс "Български възход". Според резултатите от проучването на..

публикувано на 24.09.22 в 10:46

8 партии имат шанс да влязат в парламента, сочи проучване на "ЕСТАТ"

Ново социологическо проучване на агенция "ЕСТАТ" показва, че в момента две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията. По данните от проучването 8 партии имат възможност за влязат в следващия..

публикувано на 23.09.22 в 10:59
Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ)

Проучване на ЦАМ: Шест партии ще влязат в НС, още две са на ръба

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е близо 7%, съобщи Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба. "ГЕРБ-СДС е около 25%, "Продължаваме промяната" – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, "Възраждане" -..

публикувано на 21.09.22 в 11:55

11 дни преди вота, "Екзакта с данни: 7 партии в парламента, ГЕРБ води с 8% пред ПП

7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес, сочи проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп",  проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства. На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП – като партията на Бойко Борисов е първа политическа сила с..

публикувано на 21.09.22 в 09:24

"Маркет Линкс": 7 формации в новото НС и ГЕРБ-СДС - първа политическа сила

Ако изборите са днес, в парламента ще влязат седем политически формации - това показват резултатите от проучване на "Маркет линкс" по поръчка на бТВ, цитирано от БГНЕС Според резултатите от проучването това са ГЕРБ-СДС - 22,9%, "Продължаваме промяната" - 17,8%, БСП и ДПС са с еднакъв резултат - 10,9%, "Демократична България" - 8,1%,..

публикувано на 07.09.22 в 21:34

Проучване на "Медиана" допуска, че в парламента могат да влязат 8-9 партии

Според ново проучване на агенция "Медиана" в следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии. Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6 % пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от изследването. „Има такъв народ“ запазва..

публикувано на 06.09.22 в 07:51

"Алфа рисърч": ГЕРБ - 23,4, ПП - 17,5%

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент "Продължаваме промяната " (17.5%) от почти шест процентни пункта. ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на агенцията от месец юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто), при ПП. ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели,..

публикувано на 04.09.22 в 14:43
Сравнителна таблица на проведените през настоящата година национални социологически проучвания за политическите нагласи на българите

Как да се ориентираме в данните на социолозите?

Българската социологическа асоциация  е публикувала таблица със социологически агенции и данни за тях , които могат да бъдат ориентир за избирателите за това как социолозите си вършат работата. Това обясни пред БНР  проф. Румяна Стоилова, председател на асоциацията.   Тя посочи, че понякога социологията се използва "твърде произволно" ,..

публикувано на 02.09.22 в 09:09

"Тренд": ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 01.09.22 в 09:57