11 дни преди вота, "Екзакта с данни: 7 партии в парламента, ГЕРБ води с 8% пред ПП

7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес, сочи проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства.

На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП – като партията на Бойко Борисов е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, показват данните.

Втора политическа сила са "Продължаваме промяната" с резултат сред гласуващите от 18,1%.

Трети са БСП с 12,5% подкрепа, четвърти – ДПС с резултат от 10,3% на сто, пети са "Възраждане" с с 9,5% от гласуващите. Следват ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4 на сто.

"Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев", коментират социолозите от "Екзакта".

Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на "Изправи се БГ" от началото на кампанията.

Според анализите на "Екзакта" третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – БСП, ДПС и "Възраждане", но според изследователите, които се опират и на данните от настоящото изследване, БСП има известна преднина пред останалите две формации.

"В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За "Български възход" периодът е решаващ за попадане в следващия парламент", посочват експертите.

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-високо от неодобрението към него в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с 29%. Следват го Стефан Янев, Мая Манолова и Кирил Петков.

Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 16%.

-------------------------------------

Национално проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп", проведено в периода  10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.


По публикацията работи: Златко Желев
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отговори на „Ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“ в % от заявилите, че ще гласуват. Източник: Агенция „Медиана“

"Медиана": ГЕРБ води с близо 10% на ПП, 8 формации имат шанс да влязат в НС

ГЕРБ води с близо 10 на сто пред втората политическа сила "Продължаваме промяната", сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили, всички, които бяха в последния парламент плюс "Български възход". Според резултатите от проучването на..

публикувано на 24.09.22 в 10:46

8 партии имат шанс да влязат в парламента, сочи проучване на "ЕСТАТ"

Ново социологическо проучване на агенция "ЕСТАТ" показва, че в момента две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията. По данните от проучването 8 партии имат възможност за влязат в следващия..

публикувано на 23.09.22 в 10:59
Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ)

Проучване на ЦАМ: Шест партии ще влязат в НС, още две са на ръба

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е близо 7%, съобщи Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба. "ГЕРБ-СДС е около 25%, "Продължаваме промяната" – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, "Възраждане" -..

публикувано на 21.09.22 в 11:55

Сондаж на "Галъп интернешънъл болкан": 6+2 партии в "играта" за НС. Кой е водачът?

Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две.  Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината..

публикувано на 13.09.22 в 13:58

"Маркет Линкс": 7 формации в новото НС и ГЕРБ-СДС - първа политическа сила

Ако изборите са днес, в парламента ще влязат седем политически формации - това показват резултатите от проучване на "Маркет линкс" по поръчка на бТВ, цитирано от БГНЕС Според резултатите от проучването това са ГЕРБ-СДС - 22,9%, "Продължаваме промяната" - 17,8%, БСП и ДПС са с еднакъв резултат - 10,9%, "Демократична България" - 8,1%,..

публикувано на 07.09.22 в 21:34

Проучване на "Медиана" допуска, че в парламента могат да влязат 8-9 партии

Според ново проучване на агенция "Медиана" в следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии. Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6 % пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от изследването. „Има такъв народ“ запазва..

публикувано на 06.09.22 в 07:51

"Алфа рисърч": ГЕРБ - 23,4, ПП - 17,5%

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент "Продължаваме промяната " (17.5%) от почти шест процентни пункта. ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на агенцията от месец юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто), при ПП. ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели,..

публикувано на 04.09.22 в 14:43
Сравнителна таблица на проведените през настоящата година национални социологически проучвания за политическите нагласи на българите

Как да се ориентираме в данните на социолозите?

Българската социологическа асоциация  е публикувала таблица със социологически агенции и данни за тях , които могат да бъдат ориентир за избирателите за това как социолозите си вършат работата. Това обясни пред БНР  проф. Румяна Стоилова, председател на асоциацията.   Тя посочи, че понякога социологията се използва "твърде произволно" ,..

публикувано на 02.09.22 в 09:09

"Тренд": ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 01.09.22 в 09:57