Страхил Делийски: Разговорът, който се води на политическия терен, е битов

Това е кампания на много показване и почти никакво казване, смята политологът

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания се води с много показване и почти никакво казване. С тази констатация започна коментара си пред БНР политологът Страхил Делийски и добави:

"Образи, които циркулират по телевизията и в социалните мрежи, без да има зад тях кой знае какво политическо съдържание. Когато основният въпрос на една политическа кампания е кой е по-лош, по-стар или малко по-нов политически лидер, това не може да бъде политическа кампания. Разговорът, който се води на политическия терен, е битов, а не политически. На него му липсват политическите характеристики - да засяга основните разломи в обществото, да търси полета, в които тези конфликти могат да се притъпят или да се решат, трето - да предпоставя идеята, че живеем в обща политическа реалност и това, което се случва, касае всички нас".

По думите му няма никакъв опит за съдържателен политически разговор между "показващия се и неговата публика":

"Ако хората се интересуват от това какво ще се случва през зимата, политиците ги занимават с това чия е вината нещото да се случва. Това са съвсем различни подходи към проблема. Най-честно е да излезе всеки един кандидат за власт да каже, че бъде много тежко и ще трябва да понесем една висока цена. И разговорът да е около това как ще бъде понесена тази цена. Дали ще има опит тя да бъде справедливо разпределена между тези, които имат прекалено много, и тези, които нямат почти нищо. Под това разбирам аз политически разговор".

Според Делийски международната обстановка, войната в Украйна и обявената частична военна мобилизация в Русия биха имали значимост върху изхода на парламентарните избори в България, ако "тези, които имат претенции да бъдат политически представители, имаха достатъчно висока степен на доверие и легитимност в обществото:

"Партиите не правят нищо за разширяването на социалната подкрепа и второ - те не са толкова партии, колкото проекти, зад които стоят инвеститори и краткотраен бизнес интерес. Дори ситуацията да има потенциал да мобилизира през притеснение и страх, най-вече, този потенциал не може да се реализира, когато тези, които трябва да направят нещо, се ползват с ниско доверие".

Интервюто на Петър Волгин със Страхил Делийски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В държавата ни няма пари за щедра политика!

"В Европа категорично има страни, които са в рецесия. Германия е на ръба, което е най-лошата новина за българската икономика , доколкото двете икономики са свързани. Предполага се, че в еврозоната рецесията ще настъпи в началото на 2023 година. И на фона на рецесията в САЩ средата, в която ще се развива българската икономика, се..

публикувано на 23.09.22 в 14:49

Хотелиери и ресторантьори искат от бъдещата власт бързи мерки за туризма у нас

Сред приоритетите, които Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е поставила на срещи с екипи на политическите сили, които имат реални шансове според социолозите да станат част от следващия парламент и бъдещото управление на страната, е политическите формации да определят дали туризмът е приоритет за държавата или не...

публикувано на 23.09.22 в 13:20
Ива Лазарова

Политическата реклама клони към продаването на PR продукти и на емоция

" Решението на ЦИК да се броят всички разписки от машинното гласуване в секциите по места по-скоро внася недоверие в изборния процес и усложнява работата на избирателните комисии, без това да носи качествено подобрение. ЦИК е отговорна за организацията на процеса, а предпочете да го усложни, без да даде обяснение защо".  Това каза пред БНР Ива..

публикувано на 22.09.22 в 13:47
Диана Сивинова

Избирателите са уморени и искат да чуят реални решения на проблемите

Избирателите са уморени от избори и посланията на политическите субекти все по-трудно достигат до тях, коментира за Радио Стара Загора политологът Диана Сивинова.

публикувано на 21.09.22 в 10:34

Партийните програми за образованието и климата - проблемите са ясни, решенията - не

Образованието традиционно присъства в програмите на партиите, повечето го определят като приоритет, но липсват конкретни действия, за да може то да бъде по-качествено, отбеляза в интервю за БНР и Люба Йорданова от Фондация "Заедно в час". Решаването на проблемите изисква смели и непопулярни мерки, които няма да дадат ефект в рамките на един..

публикувано на 21.09.22 в 09:14

Първан Симеонов: Българите имат имунитета на оцеляващия. Това може да се окаже обезболяващо лекарство

В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой . Така изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов обобщи пред БНР резултатите от последното проучване на агенцията. "Галъп": Българите се опасяват най-много от прекомерно увеличение на цените..

публикувано на 21.09.22 в 08:56

Българите вярват повече на зрели политици с опит

Повечето българи вярват на по-зрели политици с опит в управлението. Т ова сочат данни от  последното национално представително проучване на агенция „Тренд”. То е по поръчка на вестник „24 часа” и е направено сред 1007 пълнолетни граждани между 15 и 22 август по метода пряко полустандартизирано интервю лице в лице. Според изследванито, 40% от..

публикувано на 20.09.22 в 15:35
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Партиите бягат от отговор на въпроса с кого ще управляват

Политологът Любомир Стефанов разкритикува партиите за начина, по който структурират своята предизборна кампания. Политическият анализатор коментира в ефира на Радио Стара Загора, че формациите показват невъзможност да погледнат през очите на хората. „Не се гледа на проблемите от погледа на българския гражданин. Не виждаме усилие политиците да..

публикувано на 20.09.22 в 11:41

Росица Матева: ЦИК има достатъчно механизми за контрол на изборния процес

"Организацията на изборите върви нормално. ЦИК взема своите решения няколко дни преди срока по хронограма , което улеснява останалите органи със задължения по организация на изборния процес". Това каза пред БНР Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. И поясни отново, че машините, с които се гласува, не са свързани с..

публикувано на 18.09.22 в 11:32
Георги Киряков

Георги Киряков: Много повече пари се хвърлят в тролски фабрики, отколкото в реклама на идеи

"И партиите, и политиците никога не са имали много полезни ходове в една предизборна кампания. Не могат да се разполагат прекалено много в политическото поле, защото трябва да привлекат възможно най-голям кръг гласоподаватели. Всяко усложняване на кампанията или всеки опит да се обяснява дадена политика ще предизвикат отегчение или неразбиране..

публикувано на 16.09.22 в 13:55