ЦИК: Да се броят контролните разписки от машините

Машините, на които ще гласуват българите в САЩ, Канада и Великобритания ще бъдат транспортирани днес. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. 301 са секциите в чужбина, в които ще се гласува машинно. В 238 от тях ще има по 2 машини. Най-много машини ще отпътуват за Турция.

Предстои ЦИК да вземе решение как ще гласуват болните от Covid-19 избиратели и техните контактни:


"Обмисляме. Все още решаваме въпроса. Все още нямаме решение. Може би в утрешния ден ще бъде взето. не мога да кажа, но търсим вариант, при който и тези граждани да могат да гласуват".
 
ЦИК е решила да се броят всички разписки от машинното гласуване в секциите по места:

"В методическите указания до секционните избирателни комисии, в които ще се гласува с машини, е записано, че трябва да има 100% преброяване на контролните разписки и съответното приложение, което се попълва, е приложение към методическите указания като протокол. Той ще бъде сканиран и публикуван на Интернет страницата на ЦИК заедно с официалния протокол от гласуването".
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Велико Търново продължават исканията до РИК за смени в съставите на секционните комисии

Една седмица преди изборите на 2 октомври политическите партии в област Велико Търново продължават да внасят искания до Районната избирателна комисия за смени в съставите на секционните комисии. Взети са решения за подмяна на над 8% от изборните състави. Два дена преди обучението на секционните комисии Районната избирателна комисия във..

публикувано на 24.09.22 в 19:43
Президентът Румен Радев на среща с наблюдатели на ОССЕ за изборите, 13 септември 2022 г.

Наблюдатели на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Критичните изявления на президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет са "разпознаваеми" в предизборната среда. Това са част от заключенията в междинния доклад на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Наблюдателите посочват, че критиките са..

публикувано на 24.09.22 в 13:58

Как и къде ще гласуват българите, карантинирани след 26 септември?

Заявления за гласуване, включително и по електронен път, могат да подават хора, които след 26 септември са карантинирани, това обаче може да стане там, където има открити подвижни избирателни секции за хора с трайни увреждания- това съобщи за Радио Варна Росица Матева-говорител на ЦИК. Членовете на съответната комисия първо ще отидат при хората..

публикувано на 24.09.22 в 13:38

Платен диспут по програма "Хоризонт" на БНР: Три партии в битка за вашия глас

Представители на три партии участват в днешния платен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Това са: Вера Иванов, кандидат за народен представител от ПП ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ, представител от гражданската квота "Системата ни убива", водач на листата в 25-и МИР София и 15 в МИР Плевен; Никола Илиев, който е..

публикувано на 24.09.22 в 12:29
ЦИК

Изтича срокът за регистрация на социологически агенции в ЦИК

Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции в Централната избирателна комисия (ЦИК) за провеждане на проучвания в изборния ден втори октомври. Това се посочва в хронограмата на избирателната комисия. Заявления за регистрация се приемат до 17 часа. Към момента са регистрирани 4 агенции, които ще извършват проучване..

публикувано на 24.09.22 в 08:55

Десетте общини във Великотърновска област са готови за изборите

Сградите на областната администрация и на Пети корпус на Великотърновския университет ще посрещат в изборната нощ секционните избирателни комисии във Велико Търново. За вота на 2 октомври за изборните състави няма да се купуват лични предпазни средства и дезинфектанти. Десетте общини във Великотърновска област са готови за изборите, заяви..

публикувано на 23.09.22 в 21:39

Полицията в Шумен в акция

Специализирана полицейска акция за противодействие на нарушения на изборното законодателство започна днес на територията на област Шумен. Целта е да се предотвратят престъпления против политическите права на гражданите. Полицейското присъствие ще бъде засилено във всички зони, изведени като рискови, коментира комисар Румен Симеонов от шуменската..

публикувано на 23.09.22 в 19:59

Преднина от 9% за ГЕРБ - СДС пред ПП, според проучване на Агенция "ЕСТАТ"

Ново социологическо проучване на агенция "ЕСТАТ" показва, че в момента две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията. По данните от проучването 8 партии имат възможност за влязат в следващия парламент...

публикувано на 23.09.22 в 17:40

Темида с данни за делата за престъпления против политическите права

Прокуратурата поднови практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела за престъпления против политическите права на гражданите. От началото на предизборната кампания до тази сутрин досъдебните производства са 19. 118 са  преписките. По 48 от тях е постановен отказ от разследване поради липсата на достатъчно данни за..

публикувано на 23.09.22 в 17:37

"Битката в София": Безплатно интервю с Деница Сидерова от "Атака" по Радио София

Деница Сидерова, която е водач на листата на партия "Атака" в столичния 25 МИР, е поредният участник във формата "Битката в София" по Радио София. В рамките на 30 минути тя отговаря на въпроси, свързани с ангажиментите на партията и приоритетите им за развитието на България. Вижте!

публикувано на 23.09.22 в 15:59