Сънародниците ни в САЩ са готови за предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Т.н. мрежа на изборните доброволци в  чужбина отново  е молибизирана и  в пълна готовност за предстоящите избори.  Координатор   за САЩ  е Даниел Дженев . Той участва в подготовката и организацията  за гласуване вече за 5-ти път и разказа в ефира на БНР, че се оказва помощ на нашите сънародници, за да има къде да гласуват В САЩ.

„Енергията, която съществува в последните няколко години след протестите през 2012 г. продължава да бъде налице. Каквото зависи от нас, го правим“.

В САЩ ще има 55 секции. Толкова е имало и през ноември миналата година. В много тях ще се гласува машинно. 

„За 50% секции една може да отвори в Портланд Мейн. Отвориха се една - две нови в Остин, Тексас и Северна Каролина. В 12 различни града ще се гласува с машини. Чикаго, Лас Вегас, Атланта, Бостън, Маями, Сейнт Питърсбърг, Лас Вегас. В останалите секции ще се гласува с бюлетини“. 

Д. Дженев обясни, че българите в чужбина продължават да бъдат оптимисти.

„Живеехме в България. Може би вече по - малка част от живота си. Останалата част живеем извън България. В западните страни виждаме, че има и различен начин на живот. Продължаваме да бъдем оптимисти и мислим най - доброто за България, каквото може да направим, за да помогнем с изразяване на нашето конституционно право на глас. Но също така е много силно мнението ми за самите българи в България. Понеже от тях ще зависи повече. Какво бъдеще ще избера България? Мисля, че там е разковничето за тези избори“

Сънародникът ни очаква очаквам по - голяма активност на изборите, особено при българите в чужбина. 

„Ами наистина аз очаквам, понеже през последните няколко месеца има инфлация, както и това, което се случва в Украйна. Мисля, че хората би трябвало да имат мнение, съответно да дойдат и да гласуват, да изкажат това мнение“.

Българите в чужбина няма да имат право да гласуват с изтекла валидност на паспорта, обясни той.

„Могат единствено, когато имат документ за самоличност, който не е изтекъл. На миналите избори имаха право да гласуват обаче сега няма да имат право с изтекъл паспорт, лична карта“.

Той обясни има ли възможност един избирател да гласува в няколко секции.

„В чужбина като членове на секционни избирателни комисии ние нямаме истинска система, компютър или по интернет, или каквато и да е. Съответно, когато един избирател реши да гласува във всичките чикагски 8 секции, поне в една реално той може да го направи. Но когато бюлетините и всички изборни книжа отидат обратно в България се вкарват данните на всеки един гласоподавател – ЕГН, адрес, номер на документ за самоличност. Такава ситуация ще се хване и просто ще се елиминират нередовните гласове. Но реално има такава възможност.4

Вече има готовност за изборния ден, обясни Д. Дженев. „В различни секции са незапълнени, секционни избирателни комисии, но това е един дълъг процес, който е доста тромав, не се обявява всичко изведнъж, всичко подлежи на промени и откази в последните минути процесът не е добре. Установената комуникация е слаба. Има много място за повишаване на комуникацията, особено време за отбора, който ние трябва да получим от ЦИК, ако ние сме комисия, която иска да добави нов човек или да смени член в друг. Просто понякога отнема един момент“.

През миналата година е имало проблем с бюлетините на някои места. Те са пристигнали в последния момент. 

„Мисля,  аз лично , че миналият миналия път беше на втория тур, на балотажа  за президент. Две секции в Нова Зеландия в Мисури. Бюлетините не пристигнаха, но пък изпратиха  файл по имейл на секциите и те бяха разпечатани“.

Д. Дженев  се надява да се повиши комуникацията с Централната избирателна комисия. „Знам, че има 775 секции в чужбина. Просто искаме, може би не в същия ден, но някак си да получим поне нещо от вас, че сте получили нашият мейл. Това е единственият начин, по който комуникираме с всеки. Просто очакваме отговор малко по – бързо. Ето ви нагледен пример - ако един член на моята комисия не се появи или ми каже, че няма да дойде в неделя, а аз изпращам имейл на ЦИК на един общ имейл и нямам никакъв отговор. Трябва да следя техния уебсайт, за да видя дали го обновяват като последващо решение, след първоначалното и дали е променен състава на секционна избирателна комисия. Правят се грешки и не е лесен този процес. Някак си има много място за подобрение, основно навременно отговаряне на нашите искания“. 

Всички имаме опит във всички секции в САЩ, обясни сънародникът ни. „Нали хората продължават да работят. Вкарват неимоверни усилия, за да продължават да намират помещения, доброволците, нали? Хубаво е да има един или двама, които да нямат текучество, да не се сменя цялата комисия, въпреки че имаме такива случаи. Помагаме си  взаимно“. 

За "Хоризонт" от Чикаго Елена Цанева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решението на ЦИК, с което са обявени депутатите в НС е обнародвано в Държавен вестник

Решението на Централната избирателна комисия, с което са обявени избраните за депутати в 48-ото Народно събрание е обнародвано в днешният брой на Държавен вестник. 48-ото Народно събрание ще бъде конституирано идната седмица. Президентът Румен Радев насрочи първото парламентарно заседание за 19 октомври в 09,00 ч

публикувано на 11.10.22 в 09:01

В Ловеч ГЕРБ-СДС взима 2 мандата, ПП, БСП и ДПС - по един

Коалицията ГЕРБ–СДС отново ще има двама народни представители от Ловешка областв следващия парламент, след като на предходните избори си осигури само един .ГЕРБ събра най-много гласове във всички общини в областта. Останалите три мандата са за „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „ДПС“, които се наредиха след ГЕРБ – СДС на вота в неделя...

публикувано на 06.10.22 в 22:07

ЦИК прие списъка с избраните за депутати, чака се решението на включените в 2 листи

Централната избирателна комисия прие списъка с избраните за народни представители на основата на получените преференции по изборни райони и по листи. В еднодневен срок избраните депутати в повече от един избирателен район трябва писмено да посочат пред ЦИК кой от тях ще представляват. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с..

публикувано на 06.10.22 в 20:15

СЕМ с позиция по казуса с "Възраждане"

Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Това се посочва в позиция на СЕМ по повод пресконференцията на политическа партия "Възраждане"..

публикувано на 06.10.22 в 15:41

Габровска област изпраща в НС четирима депутати - от ГЕРБ, ПП, "Възраждане" и ДПС

Четиримата депутати, които ще представляват жителите на Габровска област в 48-ото Народно събрание, са от различни политически сили. Трима от тях бяха и в предишния парламент, а единият беше министър в последния кабинет. ЦИК с окончателните данни за изборите: Мандатите и кой с колко депутати ще бъде Четиримата депутати, излъчени от Габровска..

публикувано на 06.10.22 в 15:05

Проф. Даниел Вълчев: Ще има кабинет, но трябва време, за да се вземе завоят!

" В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. ... То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко..

публикувано на 06.10.22 в 12:58

ГЕРБ-СДС с двама депутати от Перник, ПП и "Възраждане" - по един

ГЕРБ-СДС спечели две депутатски места в Перник. В 48-ото Народно получава влизат бившият финансов министър Кирил Ананиев, който бе водач на листата и събралата най- много преференции от всички кандидат-депутати в региона Христина Георгиева. Перник е регионът, в който ГЕРБ-СДС постигна най- висок резултат. Останалите двама депутати са..

публикувано на 06.10.22 в 12:47
Бойко Борисов

Бойко Борисов няма да е депутат

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов официално няма да е депутат.  ЦИК одобри подаденото от него заявление, с което той се отказва да бъде посочен като избран за народен представител от два района - в София и Пловдив.  Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС в 11-ти Ловешки МИР също няма да бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК одобри..

публикувано на 06.10.22 в 11:54
Милен Керемедчиев в студио на програма

Грешката на ИТН беше, че не убеди столичани какво ще прави след вота?

"Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите ". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият външен заместник-министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев : Опитвах се да помогна да има все пак в..

публикувано на 06.10.22 в 11:06
Николай Табаков

ДБ взе мандат в Кюстендил – художникът и музикант Николай Табаков

"Демократична България" взе мандат в 10 МИР-Кюстендил, а водачът на листата художникът и музикант Николай Табаков от Дупница става депутат и това се счита за изненада, коментират местни активисти. Очакванията бяха при 34,88%  на вота в неделя ГЕРБ-СДС да вземат два мандата, но остават с един. Един е депутатът от БСП  - Бойко Клечков, и един..

публикувано на 06.10.22 в 10:42