За проблеми, свързани с технологията на изборния процес, сигнализират сънародници зад граница

Снимка: mfa.bg

Българските власти успяха да организират адекватно изборния процес, но въпреки това съществуват някои дефицити, които трябва да бъдат отстранени – сочи доклад на мисия от международни наблюдатели на изборите у нас от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), оповестен на 3 октомври.

"Кампанията беше конкурентна, като редица участници успяха да представят своите различни възгледи по различните теми. Често обаче тя се провеждаше с негативен тон и бе белязана от взаимни обвинения между партиите в корупция или злоупотреби", се посочва още в документа. Актуалността на избирателните списъци, както и липсата на функции за достъпност на машините от избиратели с определени затруднения да гласуват, също са отчетени като недостатъци, върху които е необходимо да се работи.

На фона на тези констатации, не липсваха и други неуредици, които не възпрепятстват изборния процес, но оставят горчив привкус.  Двата сюжета, за които разказаха пред Радио България наши сънародници, са от германските градове Меминген и Есен и на пръв поглед се случват напълно законно.

Маргарита Такач

Маргарита Такач е един от онези изборни доброволци, чието желание да дадат възможност на максимален брой хора да упражнят правото си на глас, ги мотивира да не се спират пред нищо, докато не го сторят. По независещи от нея здравословни причини обаче, тя оттегля кандидатурата си като член на секционната комисия в Меминген за вота на 2 октомври. Прави го четири дни преди изборния ден – един, по думите ѝ достатъчен срок, в който да бъде взето решение за заличаването на името ѝ от списъка с членовете на комисията. За своето решение Маргарита уведомява както ЦИК, така и дипломатическото представителство на България в Мюнхен.

"В моя случай, въпреки че изпратих молба четири дни по-рано, такова решение така и не беше взето до края на изборния ден, а и след него. Това се случи въпреки обажданията на председателя на секционната комисия, както и от страна на МвНР. Беше поеман устен ангажимент, че смяната ще бъде вписана в следващото решение. Изчакахме до последното решение, което излезе към 18 часа вчера. Там също не беше отразена тази промяна. На пръв поглед проблемът може да изглежда пренебрежимо малък, защото става въпрос за един участник в комисия. Той обаче трябва да се разглежда в контекста на технологията, по която се провеждат изборите извън страната."

По думите ѝ, потенциал за подобни проблеми има на всички избори и може да се случи с всеки член на секционна комисия. Това е видно и от решенията за подобни смени, които ЦИК публикува на своята интернет страница.

"Моето оттегляне наложи заместващият ме човек да прекара целия ден в секцията, без да може да вземе активно участие в изборния процес, тъй като не беше определен за член на комисията и нямаше право да пипа изборните книжа – обясни още Маргарита. – Силно се надявам, че този прецедент се е случил ненарочно и не с цел да демотивира доброволческите екипи."

Опитите за замяна на вече предложени от доброволците членове на комисиите с хора, посочени от партиите е друг неприятен за сънародниците ни в чужбина момент, с който се сблъскват често, въпреки желанието им да проведат един безпроблемен изборен ден. С подобен сигнал към Радио България се обърна Ивайло Симеонов от град Есен. Той изявява желание да бъде председател на една от секциите в града и  мобилизира за попълването ѝ още шест души, както и двама резервни членове,. Впоследствие става ясно, че в одобрения от ЦИК списък са останали само двама от предложените кандидати, като неговото име също липсва.

Ивайло Симеонов

"Както можете да се досетите, разклащането на организацията беше сериозно, тъй като хората искат да бъдат полезни на обществото на местно ниво, но когато не им бъде дадена тази възможност заради вмешателство от страна на непознати от квотите на политически партии, това е способно бързо да ги накара да се откажат" – посочва Симеонов и допълва:

"Вмешателството на партиите в този процес е излишно, имайки предвид, че голяма част от доброволците, които се занимават с организацията на вота, не са политически обвързани и не искат да бъдат привличани под шапката на една или друга партия, по какъвто и да било начин. За нас изборните дни са малък празник, на който имаме възможност да се съберем, да изпълним своя граждански дълг и да се почувстваме по-близо до Родината, макар да сме далеч от нея, давайки възможност на наши сънародници от града и околността, да подадат своя глас." 

В изборния ден не липсваха и други куриозни случи като този, че българи успяват да гласуват по-лесно в Букурещ, отколкото в Русе, за което разказа в репортажа си Владимир Митев, пратеник на Радио България за изборния ден в Румъния – чуйте ТУК

За невъзможност да упражнят правото си на глас ни алармираха и сънародници в Аржентина – причините обясни Иван Цанков в интервю за Радио България – чуйте ТУК.

Снимки: личен архивВИЖТЕ ОЩЕ
Гласуването във Валенсия.

ПП с най-много гласове в Мадрид и Барселона, "Възраждане" води във Валенсия

"Продължаваме промяната" е водещата политическа партия, за която са гласували българите в избирателните секции на двата най-големи испански града - Мадрид и Барселона, а в третия - Валенсия напред излиза "Възраждане". В Мадрид, където имаше четири избирателни секции "Продължаваме промяната", събра 294 гласа. На второ място се нарежда..

публикувано на 03.10.22 в 12:24

ДПС печели в Турция с 91,97%

Около 55 000 са гласувалите в Турция, сочат данните при 99% от обработените протоколи. Очаквано ДПС печели вота - с 91,97%.   При обработени над 99 на сто от протоколите след ДПС се нарежда коалиция ГЕРБ-СДС с 2.58% от гласовете в Турция, на трето място е "Продължаваме промяната" с 1,39%, а четвърти са "Демократична България" с 0,60%.  16 192 души са..

публикувано на 03.10.22 в 12:09

Световните агенция за вота: Несигурни перспективи за управляваща коалиция

Задачата за съставяне на ново правителство се очертава трудна, като перспективите за формиране на управляваща коалиция изглеждат несигурни. Така световните агенции коментират изборите у нас. "Франс Прес" отбелязва, че партията на бившия премиер Бойко Борисов печели първото място, но то не й гарантира връщането на власт. Агенцията коментира,..

публикувано на 03.10.22 в 09:07

230 гласуваха в Босилеград

230 са гласували в секцията в Босилеград, Сърбия , съобщават от екипа на Културно-информационния център там след края на изборния ден. Най-много гласове - 71, получава ГЕРБ. "Продължаваме промяната" получава 37, "Демократична България" - 17, "Възраждане" - 17, ВМРО – 11, "Български възход" – 5, останалите партии са получили незначителен брой..

публикувано на 03.10.22 в 00:56

Повече млади българи гласуваха в Испания

Изборният ден в Испания приключи. В автономните региони Каталуния и Арагон той протече спокойно и без нарушения. 2030 души са упражнили правото си на вот в двата автономни региона и 862 в Барселона. Това е по-малко отколкото на предишните избори за Народно събрание и президент, когато в двете секции в генералното ни консулство в Барселона вота..

публикувано на 03.10.22 в 00:07

Край на изборния ден в Европа и Африка

Краят на изборния ден в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, където гласуването бе осъществено в 126 секции, приключи, съобщи МВнР. Приключи и гласуването в Германия, където бяха разкрити 77 секции, в Испания – 65 секции, в Гърция – 24 секции, както и в останалите европейски страни. Министерството на външните работи..

публикувано на 02.10.22 в 23:05

Под 60 000 е броят на гласувалите в Турция

Под 60 000 е броят на гласувалите в Турция, сочат неокончателните данни за избирателната активност. В южната ни съседка този път имаше рекорден брой секции 166. 16 192-ма души са дали своя вот във всички 51 секции в Истанбул и региона. Само за Истанбул, броят на гласувалите е 11 388, а на предишният вот през ноември броят им беше почти 28 000..

публикувано на 02.10.22 в 23:00

Без удължаване на изборния ден в Турция

Без удължаване на изборния ден приключиха всички 51 секции в Истанбул и региона. Изборният ден премина при по-ниска от очакваното избирателна активност, въпреки че броят на секциите беше рекорден – 166 за цяла Турция. В квартал Авджълар в две от секциите с машинно гласуване своят вот са дали под 840 души. За сравнение на вота през ноември в..

публикувано на 02.10.22 в 20:48

Вот във Франция: С машини в 3 парижки секции, Лион и Ница, в другите 11 секции - с бюлетини

Гласуването във Франция върви спокойно. Пред посолството ни в Париж през целия ден нямаше опашка, но и в трите избирателни секции има постоянно движение. Около 900 души бяха отишли до урните в ранните следобедни часове. Без да е особено висока, активността изглежда задоволителна. Гласуването протича спокойно и стегнато. За попълване на..

публикувано на 02.10.22 в 19:37

Вотът в Турция: Без напрежение, но с нарушения

В Турция за днешните избори  бяха разкрити рекорден брой секции -  166, но избирателна активност засега е слаба. Гласуването тече без напрежение, но с нарушения. Прогнозите на изселническите организация за 100 хиляди души пред урните със сигурност се оказаха нереални. През целия ден не се образуваха опашки пред общо 51 секции в Истанбул и..

публикувано на 02.10.22 в 19:09