Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едно от двете най-големи в Сандански училища Трето основно „Христо Ботев” днес тържествено чества Деня на народните будители

 

Едно от двете най-големи в Сандански училища Трето основно „Христо Ботев” днес тържествено чества Деня на народните будители. Празничната програма училищното ръководство и педагогическият колектив умело съчетаха с награждаване на победителите в конкурса „Спомен от лятото”. Седмокласниците припомниха поименно най-изявените будители в българската история от Възраждането до днес, сред които е и патрона на Трето основно, и изтъкнаха, че техните учители са поели тази историческа щафета, за да я предадат достойно на бъдещите поколения.

Конкурсът „Спомен за лятото” пък се провежда по идея на преподавателите от методическото обединение по български език и литература с цел да стимулира творческите способности и даде възможност на учениците с художествени средства да изяват своите таланти. Тази година той се провежда за трети път и по всеобщо мнение вече се утвърждава като традиционен. Със специална своя заповед директорът Румен Сидеров обяви победителите, а на вчерашното тържество им връчи и наградите. На класиралите се на първите места в 10-те жанра той връчи грамоти и по 15 лв парични премии, а на заелите второ и трето призови места – грамоти и по 10 лв. Както стана ясно по време на награждаването, на първите места в отделните жанрове са класирани и първите награди получиха: Илияна Шапкова от 3-и „а” клас за фигурална композиция, Зорница Маркова от 4-и „в” клас за пейзаж , Стефани Грозева от 7-и „а” клас за пътепис, Константин Стоев от 7-и „г” клас за разказ, Ивана Попова от 5-и „а” клас за приказка, Бонка Лозанска от 7-и „б” клас за есе, Петя Петкова от 5-и „в” клас за писмо, Христина Узунова от 5-и „б” клас за стихотворение, Мария Маврузова от 5-и „б” клас за страница от дневник и Наталия Стоянова от 5-и „б” клас за художествена фотография. Последният жанр – фотографията, тази година за пръв път се включва като конкурсна категория, но е много добре приет от учениците, поясниха организаторите.

Тържеството завърши с училищния химн, който участниците в програмата изпълниха от сцената, а всички присъстващи станали прави на крака ръкопляскаха в такт с мелодията.

Вижте още

Бойко Борисов инспектира най-критичните точки по поречието на река Места

Три дни след водното бедствие ситуацията в Благоевградска област се нормализира, а хора и институции са направили невъзможното, за да преодолеят последствията. Това заяви по време на посещението си в района премиерът Бойко Борисов.  Заедно със заместник- министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, премиерът инспектира най-..

публикувано на 16.01.21 в 18:15

„Миньор“ разгроми „Марек“ с 4:0!

   В първата за тази година футболна контрола в Югозапада на стадиона в село Микрево „Миньор“ /Перник/ разби „Марек“ с 4:0.първият гол вкара едно от новите попълнения-нападателят Мирослав Будинов в 32-та минута. Бившият полузащитник на „Пирин“ /Благоевград/ Иван Вълчанов удвои - 2:0 в 49-та минута. В 53-та минута  третото попадение вкара Илиан..

публикувано на 16.01.21 в 17:46

Мъж е загинал при пожар в бобовдолското с. Паничарево

Мъж на 76 години е загинал днес при пожар в дома си в с. Паничарево, община Бобов дол. Огънят  е възникнал сутринта около 10.00 часа, а сигналът за пожара подали съседи на възрастния мъж, който живеел сам в центъра на селото.   Два екипа от огнеборци са гасили пожара, а в къщата е намерено и тялото на мъжа. Причина за пожара е късо съединение,..

публикувано на 16.01.21 в 17:29

Времен приют за хора без дом отварят в Перник

Останали без дом перничани ще бъдат подслонявани във временен приют, съобщиха от общинския пресцентър. Приютът е с капацитет до 10 души, като на настанените в него лица освен подслон се осигурява и топла храна от домашния социален патронаж. Община Перник се обърна за съдействие към перничани като ги призова да подават сигнали за мръзнещи в студа..

публикувано на 16.01.21 в 16:20

Намалиха броя на леглата за пациенти с Ковид в разложката болница

Съществено е намалял броят на пациентите с Ковид в болницата в Разлог, съобщи нейният управител д-р Божидар Велев. В момента там се лекуват около 20 пациенти, уточни д-р Велев. Поради тази причина броят на леглата за пациенти с коронавирус са намалели от 75 на 40. Лечебното заведение в Разолг остава в готовност да приема пациенти с..

публикувано на 16.01.21 в 14:36

Премиерът и образователният министър посетиха училището в Разлог

Премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Посрещнати бяха от директора на училището Татяна Динчева и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.  Борисов и министърът на образованието се запознаха с..

публикувано на 16.01.21 в 11:39

Бойко Борисов: 2,4 милиарда лева вложихме в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Заедно с премиера бе и министърът на образованието и науката..

публикувано на 16.01.21 в 11:34