Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград представи два нови социални проекта

Три нови центъра от семеен тип, както и едно защитено жилище са изградени на територията на Благоевград и са напълно готови. Те се намират в кварталите „Еленово“ и „Струмско“ и са по проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“. Това информираха на пресконференция от екипа, който работи по проекта.

Главният експерт „Социална политика“ в Община Благоевград Мила Соколова, която е и ръководител на проекта, съобщи, че 35 са децата, които ще бъдат изведени от различни институции и ще бъдат настанени в новите резидентни услуги.

Заместник-кметът по Хуманитарните дейности в Община Благоевград Валери Смиленов заяви, че общо 980 са били подадените заявления от желаещи да станат част от персонала в новите социални услуги.

„От всички кандидати са селектирани на конкурсен принцип и напълно прозрачно 43 души, сред които социални работници, психолози, рехабилитатори, хигиенисти и медицински персонал.“, допълни Валери Смиленов. Дългосрочният плаен е след края на проекта социалните услуги да станат държавна делегирана дейност.

„Подкрепа за самостоятелен живот“ е името на втория социален проект, който община Благоевград ще реализира в следващите 18 месеца. Основната цел е осигуряване на възможности за самостоятелен начин на живот на пълнолетни лица, на които предстои да напуснат дома за деца лишени от родителски грижи „Св. Николай Мирликийски“ - Благоевград. Лицата ще бъдат настанени в първото на територията на общината наблюдавано жилище, което се намира в квартал „Орлова чука“. „Капацитетът е шест деца с двама социални работници. Услугата е разкрита на 14-ти юли, като предстои настаняването на децата. До момента са три, като другата седмица ще има заповеди за настаняване и на останалите три“, това заяви Мила Янева, която е ръководител на проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици на Гимназията по икономика в Благоевград демонстрираха бизнес знания

Единадесетокласниците  от ПГИ „Иван Илиев“  Благоевград са главни действащи лица в провеждащия се днес 13-ти училищен панаир на учебно-тренировъчните предприятия „Учене чрез действие“. В него участват осем  тренировъчни предприятия, чрез които учениците представят пред гости, учители, родители и съученици своята практическа подготовка.  „Училищният..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията в редица..

публикувано на 29.03.24 в 13:35

Нов обществен посредник на община Благоевград

Злата Ризова е новият обществен посредник на община Благоевград. Тя бе избрана с 2/3 от гласовете на общинските съветници, които присъстваха в зала „22 Септември“ в Благоевград. Вотът беше таен. Злата Ризова се пребори с другите двама конкуренти – Атанаска Ковачева и Даниела Ангелова. „Ще работя прозрачно и в полза на гражданите“, заяви..

публикувано на 29.03.24 в 11:07

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик..

публикувано на 29.03.24 в 09:31

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден...

публикувано на 29.03.24 в 09:29

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 09:25

Тестват сирените в Благоевград

Днес ще бъдат тествани сирените на територията на община Благоевград. От 9.00 ч. до 16.00 ч. ще се извърши профилактика на системата за ранно предупреждение и оповестяване на територията на града и малките населени места, съобщиха от общинския пресцентър.

публикувано на 29.03.24 в 07:34