Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Банско отново протестираха с искане за втора кабинкова линия на Пирин

Снимка: БГНЕС

Стотици жители на Банско излязоха на протест с искане за изграждане на втора кабинкова линия и разширяване на ски пътищата в Пирин. За около 15 минути те блокираха движението на главен път Е-79 при град Симитли в посока Банско и Разлог. 

Студеният вятър не уплаши стотиците протестиращи, които отново заявиха намерението си, че няма да се откажат от изграждането на втора кабинкова линия в Банско.

Надяваме се вече правителството да вземат решение и да разрешат да се построи втори лифт, за да бъде курортът по-добър за всички, не само за нас, коментира демонстрант.

Недоволните граждани обясниха, че са наясно с неудобството, което създават за пътуващите по главен път Е-79, но се надяват каузата им да бъде разбрана. Сред протестиращите граждани беше и кметът на Банско Георги Икономов, който заяви, че е оптимист и очаква скорошно решаване на проблема.

Почти съм сигурен, че другата седмица ще имаме решение и то ще бъде положително. Тоест ще бъде положително не само за община Банско, ще бъде положително и за развитието на парка, и за екологията, и за общината, и за природозащитната организация, обясни Икономов.

Подкрепата си към днешния протест изразиха и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, както и кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

По-рано днес стана ясно, че решението за концесията за ски пистата в Банско се отлага с още 10 дни. Междуведомствената комисия ще продължи с подготовката на становището и конкретни предложения. Министърът на околната среда Ивелина Василева повтори, че не е внесено инвестиционно предложение за втори лифт на ски пистата в Банско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Решението за концесията за ски пистата в Банско се отлага с още 10 дни

Решението за концесията за ски пистата в Банско се отлага с още 10 дни. Междуведомствената комисия ще продължи с подготовката на становището и конкретни предложения. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира отново, че не е..

публикувано на 17.02.15 в 16:40

Протестиращи от Банско излизат на главен път Е-79

Протестите за изграждане на втора кабинкова линия в Банско и разширяване на ски пътищата в Пирин се пренасят на главен път Е-79. Местното население и представителите на туристическия бизнес в Банско няколко пъти излязоха на протест на входа на..

публикувано на 17.02.15 в 07:55

Нови протести в Банско

Стотици жители на Банско, представители на местния туристически  бизнес и спортни клубове отново излязоха в подкрепа на изграждането на втора кабинкова линия и уплътняване на ски зоната над града.  “Не позволявайте   усилията ни в продължение..

публикувано на 10.02.15 в 20:26

На пореден протест излиза населението и бизнеса на Банско и региона

Традиционно в 17 часа се очаква блокирането на пътя Благоевград - Гоце Делчев на входа на курорта. Въпреки недвусмислената подкрепа, която получиха от Президента, премиера и председателя на Народното събрание, жителите на Банско и местният..

публикувано на 10.02.15 в 15:57