Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милена Терзийска представя пред ученици в Благоевград книгата си „Гатанки в рими за български владетели незабравими”

На 13.03.2015 г. от 16 ч. в Младежки дом - Благоевград писателката Милена Бойкова Терзийска ще проведе творческа среща с ученици за представяне на новата й книга „Гатанки в рими за български владетели незабравими”.

Проявата се организира от  детската редакция „Хей, хлапета”  и клуб Детски екосвят към Обединен детски комплекс – Благоевград, с участието на ученици от ІІІ ОУ «Димитър Талев” и V СОУ „Георги Измирлиев” -  Благоевград.

Дни след Националния ни празник делата на знакови български царе и ханове ще оживеят в стихове и визия. Две деца, облечени като български владетели, ще провокират публиката да познае имената им. Книгата на Милена Терзийска е своеобразна хронология в стихове на известните български царе. Тя представя образователни гатанки за прочутите ни владетели и запознава децата с емблематичните им постижения. На срещата авторката ще чете също приказни поеми и азбучни творби.

Участие ще вземат над 60 деца на възраст от 10 до 13 години. Учениците ще рецитират любими свои гатанки за царе от книгата.


Вижте още

Пореден ден на протест в Благоевград

Пореден ден на протест в Благоевград.  " Тук сме, за да постигнем някаква промяна, не за да подкрепяме когото и да било.  Ние протестираме не за някого, а за нас самите. Продължаваме, защото сме решителни ", заявиха недоволните благоевградчани. И тази вечер протестът бе малоброен. Няколко души се събраха традиционно пред сградата на..

публикувано на 11.08.20 в 20:40

Водохващането на село Рибново ще бъде държавен горски фонд

Със съдействието на ЮЗДП се очаква водохващането на село Рибново, което попада на територията на Държавно горско стопанство-Места, да бъде обявено като гора във фаза на старост. По този начин този терен ще стане част от държавния горски фонд, който е със специален статут и там ще бъдат наложени специални, строги ограничения във връзка с тяхното..

публикувано на 11.08.20 в 18:57

Сравнително малък брой ловци при откриването на ловния сезон за пернат дивеч

След откриването на ловния сезон за пернат дивеч 2020 – 2021 година горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Кюстендил, съвместно със служители на МВР са извършили проверки на на 12 ловни дружинки на територията на дирекцията.  Проверени са 135 ловци за притежаване на  редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната..

публикувано на 11.08.20 в 17:26

Два нови случая на коронавирусна инфекция има в Кюстендилска област

Два нови случая на коронавирусна инфекция има в Кюстендилска област за изминалите 24 часа. И двата случая са от община Кюстендл, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.  В болницата в Кюстендил от коронавирусна инфекция се лекуват трима пациенти. Състоянието на един от тях остава тежко, казаха от болницата. Осем са пациентите,..

публикувано на 11.08.20 в 17:18

Информационна кампания по повод Международния ден на младежта ще с състои в Кюстендил

Дирекцията "Бюро по труда" в Кюстендил организира информационно събитие на открито по проект "Готови за работа". Събитието ще се състои утре от 11. 00 часа до 15.00 часа, в градинката пред читалище "Братство" в Кюстендил.  Основната цел на проекта е стимулиране на активността на младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование..

публикувано на 11.08.20 в 17:16

Горските инспектори от Кюстендил са констатирали 150 нарушения от началото на годината

От началото на годината на територията на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Кюстендил са констатирани 150 нарушения при извършени близо 7 000 проверки. Проверени са били обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина, превозни средства, физически и юридически лица, съобщиха от РДГ. Влезлите в сила..

публикувано на 11.08.20 в 17:15

Сходния потенциал на планинските общини в България и Австрия разискваха на среща днес в Банско

Кметът на община Банско Иван Кадев и заместник-кметът Сашка Въчкова проведоха работна среща с търговския съветник на австрийското посолство г-жа Улрике Щраке. В разговора бяха набелязани възможностите за сътрудничество между Банско и австрийски туристически центрове с подобен профил.  Търговският аташе акцентира върху сходния потенциал на..

публикувано на 11.08.20 в 16:50