Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите от област Благоевград в образователната инициатива „Цветна олимпиада”

В зала „22 Септември“ в Благоевград днес се събраха най-добре представилите се в образователната инициатива „Цветна олимпиада”. Бяха наградени 44 ученици от областта. Те се състезаваха по български език и литература, английски, немски и френски език, математика и информационни технологии. Благоевград бе представен от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ и от СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Над 500 деца от 9 училища от областта са се включили в тазгодишното издание на олимпиадата. Това съобщи за Радио Благоевград Албена Дойчинова - координатор в Национално движение „България си ти!”. Сред най-добрите се нареждат ученици и от Гоце Делчев, Сандански, Хаджидимово и от селата Крупник и Вълкосел, които получиха грамоти, учебни помагала и материални награди. Със специални купи бяха удостоени трите училища с най-много участници, получили най-високи резултати – това са ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ Благоевград, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград и ПМГ „Яне Сандански“ гр. Гоце Делчев.

Наградите на победителите бяха връчени от обществени личности, представители на общинската и областна администрации, ЮЗУ „Н. Рилски“, на Регионалния инспекторат по образование, представители на Сдружението „България си ти!“ и техните партньори. Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка също връчи награди на най-добре представили се ученици по чужди езици.

Снимка

Мероприятието се провежда за втора поредна година от Сдружение „България си ти!” със съдействието на Регионалния инспекторат по образование и в партньорство с БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Асоциацията на учителите по български език и литература. Целта на „Цветна олимпиада” е в състезателни условия учениците да разкрият своите възможности под мотото „Победителите в състезания за знания стават победители в живота”. „Цветна олимпиада“ тази година е в Националния календар на МОН и Националния дворец на децата. През месец април предстои още едно предизвикателство за победителите от цялата страна – те ще се съревновават в национален онлайн кръг. На база на резултатите ще бъдат избрани най-добрите ученици от всички дисциплини. Като финалистите ще положат писмен изпит в София и най-добрите 5-ма ще съставят националния отбор на България, който ще представя страната ни на Международна цветна олимпиада.

/Чуйте звуковия файл./  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В ромския квартал в Кюстендил разясниха последствията от заразяването с коклюш

Здравна лекция, част от информационна кампания посветена за превенция и борба срещу болестта коклюш се проведе в в ромския квартал „Изток” в Кюстендил. Срещата се състоя по настояване на жителите на квартала. По време на здравната беседа организирана от ромският активист Стефан Лазаров местните жители пожелаха да получат яснота как да се предпазват от..

публикувано на 23.04.24 в 18:46

Катастрофа на АМ " Струма"

Движението се осъществява в една лента при км 79 на "АМ Струма'' в посока София поради ПТП. Временно се ограничава изпреварващата лента. Трафикът се осъщтествява в активната и аварийната лента  и се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.04.24 в 17:23

Обсъдиха мерки за превенция на престъпността в Разлог

В сградата на Общинския съвет в Разлог се организира днес среща с цел актуален анализ на оперативната обстановка на територията на общината, спецификите на престъпността, инфраструктурата, пътната безопасност и сигурността. В нея взеха участие председателят на Общинския съвет адв. Иван Димитров, зам.-кметовете на община Разлог: инж. Гергана Костова и..

публикувано на 23.04.24 в 16:44

Нарушено водоподаване на бул. "Пейо Яворов" в Благоевград

На 24.04. от 08:00 до 17:00 ч., ще бъде нарушено водоподаването за бул. "Пейо Яворов" в Благоевград, поради монтаж на два броя регулатори на налягането. От ВиК Благоевград се извиняват за безпокойството.

публикувано на 23.04.24 в 16:37

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41