Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград е домакин на 13-та Международна олимпиада по лингвистика между 20 и 24 юли, събитието е в Американския университет в Благоевград

Благоевград е домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика. Събитието ще се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, обединявайки 28 държави от целия свят. Най-способните ученици от различни нации ще премерят знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици.

 „Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание“, споделят от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН. 

Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава. Тази година съставите на българските отбори са следните:

Отбор 1:

Тина Владимирова Владимирова, 10. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Надежда Димитрова Димитрова, 10. клас, 128. СОУ "Алберт Айнщайн", София

Борислав Иванов Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", София

Валентин Руменов Димов, 10. клас, 91. НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София

Отбор 2:

Данаил Николаев Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна

Радина Добромирова Добрева, 12. клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна

Здравко Пламенов Иванов, 8. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ралица Стефанова Дарджонова, 12. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията (2.8 милиона лева за периода 2010-2017 г.) Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

13-тата Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. е под патронажа на президента на Р България и ще се проведе в Американския университет в България, Благоевград.  Подготовката на националния отбор по лингвистика протича в Центъра за подготовка на олимпийски състезатели към МОН.

Събитието ще се открие с церемония от 16.00 часа на 20 юли 2015 г. Състезанието ще протече в два дни, закриващата церемония и награждаването са 24 юли, от 15.00 часа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно време

На 20 април над източната половина от страната ще е облачно с валежи от дъжд. Над западната половина облачността ще се разкъса и намалее, през деня до предимно слънчево. След обяд от запад отново ще се увеличи и на места главно в планинските райони там ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в котловините на Югозападна..

публикувано на 20.04.24 в 07:42

Лидерите на ПП на среща в Благоевград

Двама човека в държавата - министър председателят и президента трябва да трябва да изберат правителство, което трябва да организира честни избори. Това заяви в Благоевград съпредседателят на Продължаваме промяната, Асен Василев. По думите му партиите в този кабинет нямат място. Това е причината един или двама членове на ПП да бъдат изключени от партията...

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Откриха официално новата сграда на Административен съд - Благоевград

Новата сграда на Административният съд в Благоевград е дълго чакана, каза за Радио Благоевград председателят на съдебната институция Стоянка Пишиева. Днес се състоя официалното откриване на новата сграда, на което присъстваха висши магистрати, заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, представители на местната власт и областния управител..

публикувано на 19.04.24 в 21:29

Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев – Македончето

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание...

публикувано на 19.04.24 в 16:24

ЦИК реши: Румяна Петрова оглавява РИК - Перник

Румяна Петрова от квотата на ГЕРБ - СДС ще оглавява РИК в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и избори за Европарламент, реши ЦИК. На проведените на 14 април консултации при областния управител Людмил Веселинов, парламентарно представените политически сили не се споразумяха за ръководството и състава на комисията...

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Ангел Джамбазки в ЮЗУ: Готвим се за самостоятелно участие на изборите

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Ангел Джамбазки, зам.- предсетател на ВМРО - Българско Национално Движение, посети ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Той изнесе беседа пред преподаватели и студенти на тема „Европейският съюз и българският национален интерес“.  Ангел Джамбазки коментира предстоящите парламентарни..

публикувано на 19.04.24 в 16:02

Експерти представиха възможностите за финансиране на предприятия

Община Благоевград бе домакин на Информационен ден, в рамките на който експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха възможностите пред предприемачи да получат финансиране при въвеждане на иновации в бизнеса си. Форумът бе открит от заместник-кмета по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, която приветства..

публикувано на 19.04.24 в 15:13