Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Национален ученически конкурс за историческо есе на тема "Заветите на първоучителя Климент Охридски"

Св. Климент Охридски, Стенопис в Богословския факултет при Софийския Университет

Радио Благоевград, Регионален инспекторат по образование и Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици "Св.Климент Охридски" - Благоевград организират национален ученически конкурс за написване на историческо есе на тема "Заветите на първоучителя Климент Охридски".

Конкурсът се провежда под патронажа на Андрей Новаков, член в Европейския парламент и със съдействието на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Конкурсът е посветен на 1100 годишнината от смъртта на Св.Климент Охридски и на 25 години от създаването на СОУИЧЕ "Св.Климент Охридски"  - Благоевград.

Целта на конкурса е да се приобщят участниците към историческото дело, забележителните постижения и духовния книжовен принос на Климент Охридски в изграждането на българската среновековна култура. Хилядите му ученици допринасят България да се интегрира към християнската цивилизация.

Този конкурс ще подпомогне възпитаването на патриотично чувство и признателност към първоучителите и създатели на българското просвещение и духовност. Чрез жизнения му подвиг и сътвореното от него на българска земя са създадени устоите на българската духовна култура и книжнина, което обуславя трайността и устойчивостта на българското историческо развитие през вековете до нашата съвременност.

В конкурса могат да участват ученици от 7 до 12 клас в две възрастови групи / 7 - 9 клас и 9 - 12 клас/ през учебната 2015/16 година. Участието е индивидуално.

НАГРАДИ:

За учениците, класирали се на първите пет места в двете възрастови групи:

- Двудневно посещение в Европейския парламент в Брюксел по покана от г-н Андрей Новаков.

На следващите шест места в двете възрастови групи ще бъдат връчени предметни награди, а всички участници в конкурса ще получат грамоти за участие.

ИЗИКСВАНИЯ:

Всяко конкурсно есе трябва да бъде в размер 2-3 стандартни печатни страници шрифт Times New Roman, размер 14, междуредие 1,5 (до 5400 символа заедно с интервалите).

Есето да бъде придружено с информация за автора - трите имена на ученика, клас, училище и населено място, адрес за кореспонденция, e-mail и телефон, записани на отделен лист или в два отделни файла (есе - pdf формат и информация за автора - word формат).

Участниците в конкурса могат да изпращат своите творби на хартия в плик на адрес:

гр. Благоевград, п.к.2700, ул. "Брегалница"№2, СОУИЧЕ "Св.Климент Охридски", за Конкурса

или

като два файла (или един архивиран документ) на e-mail адрес: souiche.konkurs@abv.bg

Краен срок за изпращане на есетата - 20 април 2016г.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на Радио Благоевград и на сайта на училището, а отличените автори ще бъдат поканени на тържествено обявяване на наградите, като разходите за пътуването са на изпращащата страна.

Награждаването ще бъде на 13 май 2016г. (петък) в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

В конкурса не се допускат творби, участвали в други такива прояви и поместени в интернет и медиите. За плагиатство от чужди автори участникът носи пълна отговорност.

Критерии за оценяване на есетата:

  • Познаване на основните исторически събития и факти, свързани с темата;
  • Добре подбрани аргументи и твърдения;
  • Търсене и доказване на връзките между отделните духовни и културни явления и процеси;
  • Способност за оценка и лична позиция;
  • Оригинално и творческо представяне;
  • Стил и езикова култура на изразяване и писане.
Вижте още
Анета Илиева

Красива колекция от мартеници получи екипът на Радио Благоевград

Уникални, ръчно изработени мартеници получи екипът на Радио Благоевград. Майсторката, вплела в традиционните символи обич, фантазия и пожелания за  благоденствие и берекет е Анета Илиева. Мартениците са от вълна и естествени материали.  Преди да поемат пътя си към любимото радио – Радио Благоевград, мартениците бяха част от изложба, организирана от..

публикувано на 02.03.21 в 14:06

Започна записването за конкурса "Звезди в Радиото", 2021 г.

Десетото издание на конкурса „Звезди в Радиото” ще се проведе на 17 и 18 април 2021 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) Благоевград със съдействието на Регионалното управление..

обновено на 02.03.21 в 10:17

Важно за политическите партии, коалициите и инициативните комитети!

Радио Благоевград кани упълномощени представители на политически партиите, коалиции и инициативни комитети, регистрирани в Районните избирателни комисии в Благоевград, Кюстендил и Перник на среща за запознаване с възможностите за провеждане на предизборна кампания и тарифите за отразяване на предизборните прояви на техните формации. На..

обновено на 26.02.21 в 08:16

БНР кани партиите, коалициите и инициативните комитети за подписване на предизборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г., за подписване на споразумението за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР.  На  25 февруари ,  26 февруари  и на  1 март , от 10.00 до 17.00 часа, ви..

публикувано на 25.02.21 в 14:30

Стартира конкурсът "С отношение към всяка капка"

Радио Благоевград отново е в съвместна инициатива с "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Благоевград и Музея на водата. По случай Световния ден на водата – 22 март, трите институции отправят ново творческо предизвикателство – ученически конкурс за рисунка, есе, съчинение или стихотворение на тема "С отношение към всяка капка". В конкурса могат да..

публикувано на 09.02.21 в 13:18
Част от екип

Екип „Новини“ на Радио Благоевград с номинация за Награда "Сирак Скитник 2020"

Екип "Новини" на Радио Благоевград е с номинация за годишните награди на БНР "Сирак Скитник 2020" в категория " Награда за радиопредаване / радиопроект / мултимедиен проект/ музикален проект на БНР  – колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година". Конкуренти на екип "Новини" на Радио Благоевград за тази награда са:  –..

публикувано на 08.02.21 в 15:49

Лалка Радкова с номинация за Награда за радиожурналистика "Сирак Скитник 2020"

Дългогодишната журналистка в Радио Благоевград Лалка Радкова получи номинация за годишните награди на БНР "Сирак Скитник 2020" в категория "Радиожурналистика". Наградата се присъжда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата..

публикувано на 08.02.21 в 15:26