Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов заплаши с мерки срещу Гърция, ако блокадите на границата продължат

| обновено на 27.02.16 в 15:06
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Пунктовете на българо-гръцката граница са отворени за всички превозни средства, а земеделската техника се изтегля от "Илинден -Ексохи".

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ще предприеме сериозни стъпки спрямо Гърция, ако блокадите на българската граница не престанат.Той даде отсрочка от два дни на протестиращите гръцки фермери на граничния пункт "Кулата-Промахон“ да решат проблема с блокадата на границата: 

Помолих и полицаите, с които като бивши колеги имам по-общ език, ако в рамките на два дена не приключат с тези безобразия, защото нямам друга квалификация, Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България, ще считам, че това е насочено срещу България и ще използвам правото си на вето на 7-ми, на извънредния Европейски съвет, срещата ЕС - Турция. Просто няма да отида. Ще отида на границата, за да привлека аз вниманието на всички европейски колеги що за съсед имаме. Така че имат да си мислят няколко дена. Надявам се надлежно да им го предадат.

Премиерът е преминал границата с Гърция и е разговарял с полицаи, митничари и фермери: 

България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно.

Пред младежката организация на ГЕРБ министър-председателят заяви, че комисията за проучване на твърденията за руска и турска намеса във вътрешната политика на страната, няма да донесе добър резултат:

Тази комисия, нищо няма да произлезе от нея добро, освен да ни влоши отношенията и с Турция, и с Русия. Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който и Турция, и Европейският съюз, и ние самите търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцкото правителството готви законови промени в защита на протестиращите земеделци от арести

Граничният пункт с Гърция "Кулата-Промахон" беше отворен за тежкотоварни автомобили след 19 часа. Същевременно гръцката телевизия "Антена" съобщи, че правителството на Алексис Ципрас готви законови промени, които да защитят протестиращите..

обновено на 26.02.16 в 20:41