Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Седем язовира в Пернишка област се поддържат празни

Седем язовира в Пернишка област се поддържат празни поради неизправност на част от съоръженията, съобщи областният управител Ирена Соколова. 

Язовирите "Бобораци", "Завала", "Кошарево", "Брезник", "Мещица", "Земен" и "Прибой" са източени, за да се гарантира безопасността на населението. Техническото състояние на язовир "Лялинци" е частично неработоспособно, е установено при ежегодната проверка за състоянието на водоемите, язовирните стени и съоръженията, извършена в края на юни.

За язовир "Завала" има одобрен проект за ремонт на стената и съоръженията към нея, който се изпълнява в момента. Тече и рехабилитация на язовир "Студена" по проект за развитие на общинската инфраструктура, изпълняван от МРРБ чрез заемно споразумение от Световната банка. На 20 от язовирите в региона техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях е определено като изправно. Не е почистен отводнителният канал на язовир "Стефаново", поради изясняване на собствеността на техническото съоръжение. Наличие на филтрация в петата на язовирната стена е установено на язовир „Конска.

Дадено е предписание на община Брезник за контролирано понижаване на водното ниво под участъка с филтрация. Повторното завиряване на язовира следва да започне след извършване на ремонтно възстановителни работи за отстраняване на филтрацията по въздушния откос. Язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД клон Струма-Места са в добро техническо и експлоатационно състояние. Пропуски в техническата експлоатация се наблюдават най-често при малките язовири, които са предоставени за стопанисване и управление на общините, каза Соколова.

В Пернишка област има 29 язовира.


Вижте още

20 картини за 60-годишен юбилей

Пернишкият художник Mладен Младенов представя самостоятелна изложба в галерия „Кракра”. Експозицията е юбилейна и е по повод 60-годишнината на твореца. Младенов показва над 20 творби – рисунки, живопис и приложно изкуство. Повечето от тях са нови, създадени през последната година и половина. Авторът е член на СБХ и на регионалната занаятчийска камара...

публикувано на 05.07.22 в 11:03

16 паралелки започват първи клас в Дупница

16 паралелки първи клас са формирани в община Дупница.В СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” ще има 4 паралелки. Там са записани общо 85 деца. В “Неофит Рилски” класовете са 3, в останалите училища – по 2. Само 13 са първокласниците в “Христаки Павлович”. В Яхиново те са 17, в Крайници – 15, в Самораново – 10. Спазен е принципът за пропорционално..

публикувано на 05.07.22 в 10:46

Селекция за „Пирин Фолк“

На 2 юли в студийния комплекс на музикална телевизия  се проведоха селекциите за допускане до участие в конкурсите на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 – за нова авторска песен на македонска основа и за изпълнителско изкуство, както и в конкурса за изпълнителско изкуство за деца от 8 до 15 години – „Детски Пирин Фолк“. Решени да покажат най-доброто от себе..

публикувано на 05.07.22 в 10:26

Награда за Танцова група "Младост"

Танцова група "Младост" при Народно читалище "Слънце-1938" - село Горно Драглище взе участие в Национален фестивал – надиграване "Заигра се хоро голямо", който се проведе от 1-ви до 3-ти юли в етнографски комплекс „Дамасцена“, с. Скобелево, общ. Павел баня. Групата, с ръководител Николай Манчев, демонстрираха красотата на народните..

публикувано на 05.07.22 в 10:11

В Благоевград започва кампания за събирани на опасни отпадъци

От вторник, 5-и юли, започва кампания на община Благоевград за събиране на опасни отпадъци от домакинствата.  Тя ще се проведе в два последователни дни –  5 и 6 юли. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване. Днес от 10:00 до 12:30 часа гражданите ще могат да оставят опасните битови отпадъци  до..

публикувано на 05.07.22 в 07:54

143 години от създаването на МВР

Навършват се 143 години от създаването на МВР. Празникът ще бъде отбелязан пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци. Автомобилите, в които работят служителите на МВР, ще бъдат паркирани в близост до храм–паметника „Свети Александър Невски“ в София. Служителите, постигнали високи професионални резултати през..

публикувано на 05.07.22 в 07:41

Започна надпреварата за училищата след 7 клас

От вторник, 5-и юли, стартира  подаването на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата след седми клас. Срокът е до сряда, 7 юли, като училищните комисии ще работят от 8 до 18 часа.  В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование.  Заявления ще се приемат в училищата.

публикувано на 05.07.22 в 07:36