Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Андрей Новаков: Бюджетът на ЕС за 2018-а е най-големият в историята на Съюза


Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент одобриха бюджета на ЕС за 2018-а. Съгласно споразумението, разходите ще бъдат 144,7 млрд. евро, докато поетите ангажименти ще са на стойност 160,1 млрд. евро. Това е най-големият бюджет в историята на Съюза“, каза евродепутатът Андрей Новаков.

ЕП подкрепи този вариант на бюджета с 295 гласа „за“ и 154 „против“.

Основните приоритети на ЕС догодина са миграцията и сигурността, нововъведенията, икономическият растеж и заетостта.

Подкрепата за младите хора като ключов приоритет се изразява в отпускането на 2,3 млрд. евро (с 12,1% повече на годишна база) за програмата Еразъм+. Евродепутатите увеличиха поетите задължения и за младежка заетост със 116.7 млн. евро. Така догодина ще има общо 350 млн. евро за подпомагане за младите хора до 29 години, търсещи работа.

Средствата за подпомагане на земеделието, които имат ползи за околната среда, бяха увеличени с 90 млн. евро.

Агенциите, които се занимават с миграционната вълна и сигурността, ще получат 940 млн. евро, с почти 9% повече в сравнение с тази година.  Важно решение за външните отношения на ЕС е това да бъдат намалени 105 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция. Други 70 млн. евро ще бъдат задържани, докато страната не представи "достатъчно измерими подобрения" на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и свободата на печата.

„Що се отнася до България трябва да знаем, че очакваме около 4 млрд. и 200 млн. лева междинни плащания към страната. Това включва и плащанията към фермерите, и развитие на селските райони, и младежка безработица, както и градско развитие и транспортна инфраструктура“, каза евродепутатът Андрей Новаков.

Рубриката "Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС

Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. „Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна членка на ЕС. Показаха, че разчитат на страната ни в тези шест месеца да се справи добре с..

публикувано на 15.01.18 в 14:09

Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини страната ни остава извън..

публикувано на 18.12.17 в 16:55

Европа за Балканите и Балканите за Европа

Ситуацията на Балканите е приоритет, готови сме да работим с България“ – това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при посещението си в София. А след съвместното заседание  на българското и македонското правителства в град Струмица преди броени дни, министър председателят Бойко Борисов  подчерта:   „И това, което..

публикувано на 27.11.17 в 16:45

Последният мониторингов доклад на ЕК за България

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона: „Европейската комисия представи..

публикувано на 20.11.17 в 13:50

Благоевград-акция по повод международния ден на наркоманиите

Младежки съвет по наркотични вещества Благоевград стартира акция "Мамо, поговори с мен" по повод 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите, при която ще раздават ленти с призива "Мамо, поговори с мен" из централните улици, училищата и различни институции в Благоевград. Събитието ще стартира от 11.00 часа днес- 3.06.2010 г., от..

публикувано на 03.06.10 в 11:36