Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите в САЩ – какво ще покаже проверката за управлението на президента Тръмп?


В САЩ днес се провеждат междинни избори, смятани за тест за управлението на президента Доналд Тръмп. Залогът е коя от двете големи партии ще контролира законодателния орган, който в момента е под контрола на републиканците. Ще бъдат избрани 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, 39 държавни и териториални управители, както и 6 073 държавни законодатели, съдии и членове на училищните окръжни съвети. Пет милиарда долара са похарчени за тези избори от кандидатите, партиите и групите, които ги подкрепят. 

В 5 часа местно време (12 часа българско) отвориха избирателни секции във Върмонт.

В Ню Йорк гласуването започна един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18 часа местно време (6 часа сутринта в България на 7 ноември). Изборите се наричат междинни, тъй като те се провеждат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. и всъщност те са референдум за политиката на републиканската администрация на президента Доналд Тръмп. 

В студиото на Радио Благоевград днес гостува американският журналист Ед Кемик, който коментира политическата обстановка в САЩ пред Елеонора Тахова така:

В студиото - водещата Елеонора Тахова с Мат Хагенгрубер - Аташе по културните и образователните въпроси към Посолството на САЩ и журналистът Ед Кемик-  Защо са важни тези избори за aмериканците и как резултатите ще се отразят на световната политика и конкретно на Европа?

Важни са за американците, защото това са първите избори след избирането на президента Тръмп. Очевидно това е един вид референдум за работата му през първите две години, откакто е встъпил в длъжност. Също така резултатите от тези избори ще определят какъв процент от хората не одобряват работата на администрацията на Тръмп. Резултатите ще дадат отговор как хората оценяват работата му през тези две години. А ако демократите оглавят парламентарните комисии, могат да започнат разследвания по подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г. И победата, и загубата ще доведат до много интересно развитие на политическата обстановка в Америка. Що се отнася до Европа, ако демократите спечелят мнозинството от гласове, ще имат по-голямо влияние върху въпросите за външната политика. Все още обаче основна роля по външните въпроси играе президентът.

-  Какви са Вашите очаквания за резултатите от изборите?

Колебая се и не мога да дам конкретен отговор, защото ситуацията е много непредсказуема. През 2016-а никой не очакваше Тръмп да спечели, но се случи. И все пак сега е по-различно, защото има изключително много участници в изборите и социологическите проучвания за отделните райони са много по-точни, отколкото когато в надпреварата са включени по-малък брой участници. Според това, което съм чел до момента, демократите ще вземат властта с малка разлика в Конгреса, но републиканците ще останат начело на Сената. Така че управлението ще е разделено между двете партии в следващите две години.

-  Много от предложените за гласуване инициативи са резултат от граждански петиции. Кои от тях можем да откроим като по-основни?

Един от основните въпроси и за двете партии е темата за имигрантите, очевидно, поради различни причини. Също така и за здравеопазването. Мисля, че демократите наблягат много хитро върху тази тема, защото две или три десетилетия въпросът със здравеопазването е голяма бъркотия в Америка. Така или иначе на всички е ясно, че Obamacare няма да съществува още дълго, но всички се питат какво следва.

Икономиката също остава важна тема. Само преди ден Тръмп оповести нови данни, че към момента процентът на безработицата е изключително нисък, а работните места непрекъснато се увеличават. Тази година дневното заплащане на хората се е вдигнало толкова рязко, колкото не се е вдигало през последните десет години.

-  Какви ще са последствията ако демократите станат мнозинство в Камарата на представителите или ако поемат контрол върху Сената?

Ако републиканците изгубят контрола в Конгреса, Тръмп ще бъде и по-ограничен, и по-разгневен и дори неуравновесен. Той непрекъснато обаче твърди за себе си, че е гъвкав, че е човек на сделките и няма да се учудя ако опита да се сближи с демократите. Знам, че звучи странно, но мисля че би го направил. Демократите да поемат контрол над Сената е невъзможно, но ако се случи, всички прогнози ще се сгромолясат. Изобщо нямам представа какво би могло да стане. Ако демократите получат мнозинство в Конгреса вероятността за започване на процедура по отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост (импийчмънт) ще се увеличи значително. Но отчитайки факта, че през по-голямата част от живота си Тръмп е бил демократ, а не републиканец, би се сработил лесно с тях. За него е важно хората да го харесват, да бъде център на вниманието, в светлината на прожекторите и най-добрият начин за това би бил ако спечели контрола в Сената. 

-  Как се ще промени Америка след тези избори?

За съжаление съм на мнение, че в скоро време нищо съществено няма да се промени. Даже нещата ще станат още по-объркани.

Разговора можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Община Благоевград промени начина на работа на администрацията си

Това бе една от първите задачи в работата на кмета на община Благоевград, Илко Стоянов. Градоначалникът подчерта, че досега е нямало връзка между работата на отделните звена. През годините община Благоевград непрекъснато вървеше назад. Печелеха се пари от европейски проекти, но се променяше само „опаковката“. Общината нямаше инвеститори, много..

публикувано на 22.10.21 в 17:27

Два областни диспансера получават финансова помощ

Двата областни диспансера – по физиатрични и онкологични заболявания в Благоевград, ще получат безвъзмездна финансова помощ за справяне с кризата от COVID-19. Предложението бе на кмета Илко Стоянов и бе гласувано като извънредна точка на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград. Средствата се отпускат от здравното министерство...

публикувано на 22.10.21 в 13:39
дом за стари хора

"Рестартирай Европа": Община Благоевград с одобрен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2021 г.

    Няма съмнение, че тревожните статистически данни всекидневно ангажират вниманието на всички социални групи в българското общество, главно заради опасностите, които COVID-19 крие. Още в началото на пандемията възрастните хора бяха посочени като най-уязвимата група. Благодарение на подкрепата на ЕС в целия Съюз възрастните хора получават..

публикувано на 22.10.21 в 12:49

Елена Терзийска, родител: Децата имат нужда да учат присъствено

В училищата в няколко общини в област Благоевград присъствените занятия бяха преустановени на 50% и бе въведен ротационен принцип. За седмица зад компютри и таблети ще се обучават децата от 2., 3., 4., 6., 9. и 11. клас. Заповедта за реорганизацията на образователния процес бе получена късно вечерта в сряда и завари неподготвени много директори на..

публикувано на 22.10.21 в 11:48

ФК „Пирин“ (Благоевград) привлече нидерландския вратар Ник Хенгелман

Ник Хенгелман е на мястото на освободения Петър Петров.  31-годишният страж e роден в „Гланербруг“ (Енсхеде) и започва своята кариера в отбора на „Твенте“. След това играе последователно в тимовете на „Хераклес“, „Апелдорн“, „Ахилес 29“, „Ос“, отново „Твенте“, „Аякс“ (Кейптаун) и „Аякс“/ Амстердам – втори отбор. Хенгелман е бивш юношески национал на..

публикувано на 21.10.21 в 21:35

Обещаните от държавата антигенни тестове пристигат в понеделник

Над 1 милион безплатни антигенни тестове, обещани от държавата, ще пристигнат в понеделник – това стана ясно от проведената предиобед среща между представители на ресторантьорския бизнес в Благоевград и директора на Регионалната здравна инспекция, д-р Калоян Калоянов. Преди срещата представителите на бизнеса поставиха пред медиите важни въпроси,..

публикувано на 21.10.21 в 15:16

Подготовка на автомобила за зимата – съвети от пилотите от благоевградски автомобилен клуб

Да започнем подготовката на автомобила за предстоящия зимен сезон –  опитните шофьори са наясно, че това е основно правило преди понижение на температурите навън. Колкото по-рано, толкова по-добре ще се подготвим за спокойното шофиране при неблагоприятни метеорологични условия. Не чакайте да падне първия сняг за да приведете автомобила в готовност..

публикувано на 21.10.21 в 13:53