Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в САЩ – какво ще покаже проверката за управлението на президента Тръмп?


В САЩ днес се провеждат междинни избори, смятани за тест за управлението на президента Доналд Тръмп. Залогът е коя от двете големи партии ще контролира законодателния орган, който в момента е под контрола на републиканците. Ще бъдат избрани 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, 39 държавни и териториални управители, както и 6 073 държавни законодатели, съдии и членове на училищните окръжни съвети. Пет милиарда долара са похарчени за тези избори от кандидатите, партиите и групите, които ги подкрепят. 

В 5 часа местно време (12 часа българско) отвориха избирателни секции във Върмонт.

В Ню Йорк гласуването започна един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18 часа местно време (6 часа сутринта в България на 7 ноември). Изборите се наричат междинни, тъй като те се провеждат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. и всъщност те са референдум за политиката на републиканската администрация на президента Доналд Тръмп. 

В студиото на Радио Благоевград днес гостува американският журналист Ед Кемик, който коментира политическата обстановка в САЩ пред Елеонора Тахова така:

В студиото - водещата Елеонора Тахова с Мат Хагенгрубер - Аташе по културните и образователните въпроси към Посолството на САЩ и журналистът Ед Кемик-  Защо са важни тези избори за aмериканците и как резултатите ще се отразят на световната политика и конкретно на Европа?

Важни са за американците, защото това са първите избори след избирането на президента Тръмп. Очевидно това е един вид референдум за работата му през първите две години, откакто е встъпил в длъжност. Също така резултатите от тези избори ще определят какъв процент от хората не одобряват работата на администрацията на Тръмп. Резултатите ще дадат отговор как хората оценяват работата му през тези две години. А ако демократите оглавят парламентарните комисии, могат да започнат разследвания по подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г. И победата, и загубата ще доведат до много интересно развитие на политическата обстановка в Америка. Що се отнася до Европа, ако демократите спечелят мнозинството от гласове, ще имат по-голямо влияние върху въпросите за външната политика. Все още обаче основна роля по външните въпроси играе президентът.

-  Какви са Вашите очаквания за резултатите от изборите?

Колебая се и не мога да дам конкретен отговор, защото ситуацията е много непредсказуема. През 2016-а никой не очакваше Тръмп да спечели, но се случи. И все пак сега е по-различно, защото има изключително много участници в изборите и социологическите проучвания за отделните райони са много по-точни, отколкото когато в надпреварата са включени по-малък брой участници. Според това, което съм чел до момента, демократите ще вземат властта с малка разлика в Конгреса, но републиканците ще останат начело на Сената. Така че управлението ще е разделено между двете партии в следващите две години.

-  Много от предложените за гласуване инициативи са резултат от граждански петиции. Кои от тях можем да откроим като по-основни?

Един от основните въпроси и за двете партии е темата за имигрантите, очевидно, поради различни причини. Също така и за здравеопазването. Мисля, че демократите наблягат много хитро върху тази тема, защото две или три десетилетия въпросът със здравеопазването е голяма бъркотия в Америка. Така или иначе на всички е ясно, че Obamacare няма да съществува още дълго, но всички се питат какво следва.

Икономиката също остава важна тема. Само преди ден Тръмп оповести нови данни, че към момента процентът на безработицата е изключително нисък, а работните места непрекъснато се увеличават. Тази година дневното заплащане на хората се е вдигнало толкова рязко, колкото не се е вдигало през последните десет години.

-  Какви ще са последствията ако демократите станат мнозинство в Камарата на представителите или ако поемат контрол върху Сената?

Ако републиканците изгубят контрола в Конгреса, Тръмп ще бъде и по-ограничен, и по-разгневен и дори неуравновесен. Той непрекъснато обаче твърди за себе си, че е гъвкав, че е човек на сделките и няма да се учудя ако опита да се сближи с демократите. Знам, че звучи странно, но мисля че би го направил. Демократите да поемат контрол над Сената е невъзможно, но ако се случи, всички прогнози ще се сгромолясат. Изобщо нямам представа какво би могло да стане. Ако демократите получат мнозинство в Конгреса вероятността за започване на процедура по отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост (импийчмънт) ще се увеличи значително. Но отчитайки факта, че през по-голямата част от живота си Тръмп е бил демократ, а не републиканец, би се сработил лесно с тях. За него е важно хората да го харесват, да бъде център на вниманието, в светлината на прожекторите и най-добрият начин за това би бил ако спечели контрола в Сената. 

-  Как се ще промени Америка след тези избори?

За съжаление съм на мнение, че в скоро време нищо съществено няма да се промени. Даже нещата ще станат още по-объркани.

Разговора можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28