Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С любов към историята

Днес се състоя церемонията по награждаване на ученици, участници в конкурса „Героите не се забравят – 11-та Македонска дивизия и 115 г. от подвига на Радон Тодев и неговата чета“. Той бе организиран от фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, община Благоевград и община Банско. 

В конкурса се включиха над 90 ученици от Благоевградска област, които получиха наградите си от Живко Костурков, представител на фондация „Българска памет“. 

Иван Стоянов, зам. областен управител на област Благоевград, д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и г-жа Стоянова от РУО Благоевград поздравиха участниците.

Бяха представени две презентации – на Зара Милушева, ученичка в VI клас от Второ основно училище „Д. Благоев“ Благоевград с ръководител Теодора Мусова  и Николай Наков, ученик в  X клас от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководител Антония Бакалова.

Всички участници в конкурса получиха грамоти и кратка история за млади читатели „Моята България“.

В звуковите файлове можете да чуете д-р Теменужка Любенова, Иван Стоянов, Зара Милушева, Теодора Мусова и Николай Наков - >


                                                         


БНР подкасти:

Вижте още

Съветниците в Дупница приемат финансовия разчет за годината

Общинският съвет в Дупница заседава днес.  В дневния ред са включени 17 точки. Една от тях е приемане на финансов разчет за настоящата година. По него ще се работи до приемането на държавен и общински бюджет. Ще се гласува позицията на кмета за предстоящото заседание на Областната водна асоциация.  Предстои приемане на План за социалните услуги в..

публикувано на 31.03.23 в 07:08

Местният парламент в Благоевград обсъжда нова наредба за синята зона

Редовно заседание на Общинския съвет – Благоевград ще се проведе от 9:30 ч. в зала „22-ри септември”. На заседанието ще бъдат разгледани 43 точки.  Ще бъде обсъдена и нова наредба за синята зона в града и селата от общината.

публикувано на 31.03.23 в 07:05

До 22 градуса в последния мартенски ден

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд.  Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17° и 22°. През нощта срещу събота от запад ще започне ново заоблачаване.

публикувано на 31.03.23 в 06:59

СПО в Сандански, Кресна и Струмяни

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазването на обществения ред, както и противодействие на престъпленията, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, полицейските служители са проверили 94 лица и 45 МПС. Задържани са 8 лица. Проверени са също 3 заложни къщи, 3 пункта за..

публикувано на 30.03.23 в 18:25

Общинският съвет в Кюстендил против добив на подземни богатства

Общинският съвет в Кюстендил прие декларация, с която се обявява срещу обнародвано в „Държавен вестник“ решение  за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ "Здравков дол", разположена на територията на общините Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил. В декларацията на Общинския..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Домашен арест за мъж, купувал гласове

Районният съд в Дупница е определил мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвиняем, предлагал имотна облага с цел да склони двама души да упражнят избирателните си права в полза на определен кандидат на изборите в неделя. Съдът не е уважил искането на Районната прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“...

публикувано на 30.03.23 в 16:46

Откриха изложбата „С душа на птица“ в ЮЗУ

40 рисунки на отличени в световни и национални конкурси детски творби озариха фоайето на Учебен корпус № 8 на Югозападния университет „Неофит Рилски“ . „Изложбата е замислена отдавна, тя е свързана с пролетта и затова се казва „С душа на птица“. Както пролетта идва и светът се променя, и ние да си спомним, че можем да летим. Искаме..

публикувано на 30.03.23 в 16:38