Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Екатерина Дамянова: Рождество е мир и любов!

Снимка: архив

Доц. Екатерина Дамянова е преподавател по библейска археология и библейска история в Софийския университет.

Днес за Радио Благоевград тя припомни, че става дума за реално събитие, което се е случило доста отдавна - около шеста-четвърта година преди Христа.

Това, което може би често забравяме е голямата милост, избавление, съчувствие, както казва Свети Климент Охридски за празника, които получаваме чрез Христовото Рождество“, подчерта доц. Дамянова.

Тя отправи призив към слушателите и пожела “да потърсим, съхраним и възродим чрез Рождество мира, любовта и Божието благоволение между човеците“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Рилски манастир

Мария Златкова: Рилският манастир не само e туристическа атракция, той е огромно духовно средище, което пази голяма част от българската история

„ Рилският манастир е огромно духовно средище, защото като такъв е бил създаден и като такъв се е изявявал през вековете. Продължава да бъде привлекателен център за вярващите,  продължава да пази голяма част от българската история и в същото време е туристически център, визитната картичка на България пред света “, каза за Радио Благоевград..

публикувано на 07.06.20 в 10:21

Астрофизикът Тихомир Димитров: Може да има още български космонавти, но трябва да се работи здраво за мечтите

Днес се навършват 32 години от полета на втория български космонавт Александър Александров . 9 дни 20 часа и 10 минути е времето на престоя му в Космоса. Мисията продължава на руската станция „Мир“ от 7 до 17 юни 1988 година. Така България се нарежда сред първите космическите държави в света с двама космонавти – Георги Иванов, летял през 1979..

публикувано на 07.06.20 в 10:17
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50