Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Умни кошери“ ще помагат на пчеларите

 

 „Новината за отпуснатите от Европейския съюз 60 милиона евро за подпомагане на пчеларите, е много обнадеждаваща, особено, ако тези средства бъдат разпределени по-подходящ начин“ - коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов, председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил. Той припомни, че през текущия програмен период Европейският парламент отхвърли предложението на еврокомисаря Мария Габриел за директно подпомагане на пчеларите, но се надява това да се случи в новия програмен период.

 Според Тихомир Стоицов, инициативите на Мария Габриел за включването на изкуствения интелект в помощ на пчеларите са много добри. Снимка„Дори в момента, в България се работи по разработването на иновативни проекти за създаването на така наречените „интелигентни кошери“, при които специална апаратура ще следи за влажността, температурата, шума и други външни фактори, които оказват влияние върху живота на пчелното семейство. Този изкуствен интелект обработва тези данни, благодарение на които, пчеларят може да реагира при евентуални проблеми“ - коментира още Тихомир Стоицов.

  Той припомни, че от 7 до 15 януари тази година, се приемат заявления за кандидатстване по Националната пчеларска програма. „В момента има неусвоени средства от миналата година и това налага тяхното преразпределение“ - уточни Тихомир Стоицов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Тихомир Стоицов


Вижте още

Д-р Емил Илиев: Нашият фестивал е на открито, на площада в Банско и нищо не би трябвало да го помрачи

По-големите фестивали в цял свят отстъпиха тази година и обявиха нулеви издания в резултат на кризата, която обхваща всички сфери на обществото със затварянето на публични пространства, отмяна на събирания и наложената социална дистанция. Ситуацията с вируса все още изглежда неясна и продължава да създава напрежение, но най-голямото лятно събитие у..

публикувано на 11.07.20 в 18:58
С Красимир Инински

Красимир Инински: На ринга винаги излиза истината

В благоевградската зала “Скаптопара“ завърши държавното лично отборно първенство по бокс за мъже. Отборът на „Пирин“ завърши с два сребърни и два бронзови медала. В най-леката категория – до 49 кг, Асен Караманов от „Пирин“ леко отстъпваше на европейския шампион по бокс за младежи Ергюнал Сабри от „Арда“ (Кърджали). Домакините спечелиха два..

публикувано на 11.07.20 в 16:40

„Пирин“ с реми срещу претендент за Първа лига

„Пирин“ (Благоевград) завърши наравно – 0:0 – с „Монтана“, в третата си приятелска среща от началото на подготвителния период. Двубоят се игра на стадиона в столичния квартал "Требич" и е трети поред без допуснат гол за благоевградския отбор. „Монтана“ ще участва в бараж за класиране в елита, който ще се проведе на 17 юли. Първо полувреме :..

публикувано на 11.07.20 в 13:30

Емануил Богоев спаси честта на „Пирин“

В благоевградската зала „Скаптопара“ завършиха полуфиналните срещи на Държавното лично отборно първенство по бокс за мъже и Купата на България. В категория до 49 кг Асен Караманов от „Пирин“ (Благоевград) се класира за финала без бой след отказване на съперника му Венцислав Маринов от „Червен бряг“.  Утре той излиза за златния медал срещу Сабри..

публикувано на 10.07.20 в 18:25

На 16-ти юли съдът ще решава остава ли разрешителното за горене на отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол“

Досега министърът на околната среда и водите Емил Димитров два пъти посети община Бобов дол и причините за това бяха свързани със замърсяванията, предизвикани от горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и липсата на вода в две от селата в района – Палатово и Баланово.  Засега община Бобов дол няма проблеми с водоснабдяването. Това заяви в интервю..

публикувано на 10.07.20 в 18:19

Избраха новите младежки делегати на страната в ООН

Новите младежки представители на България към ООН с мандат 2020-2021 година са Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев. Това стана ясно днес след провеждането на финалния четвърти кръг от националния конкурс за избор на младежките ни делегати. Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов приветства новата двойка делегати по време на..

публикувано на 10.07.20 в 18:14
 Анна Начева

Вместо хората да отиват при книгите, книгите отиват при хората

Оказва се, че в дните на социална изолация, заради коронавируса, интересът към четенето и книгите не е намалял, напротив. „Наши читатели споделят, че в тези дни са прочели много повече книги, гледали са повече хубави филми и са слушали повече приятна музика. Тоест, това беше време за повече култура“ – коментира за Радио Благоевград Анна..

публикувано на 10.07.20 в 12:59