Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Елица Тодорова в кюстендилската галерия

  "Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!", каза художничката, вярна на желанието си да бъде себе си в изкуството.     Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.     Тя е носител на орден "Кирил и Методий" – ІІІ степен /1975 г/. и І степен /1979 г./ и е и почетен гражданин на град Кюстендил. На днешния ден през 1972 година, в Кюстендил е била открита новата сграда на галерията, разказа директорът й Валентин Господинов.   В чест на 90 годишнината от рождението на патрона й Владимир Димитров – Майстора, е проектирана първата за страната специално построена за целта сграда. Старата сграда на кюстендилската галерия, е била преустроена еврейска синагога, разказаха историци. Художествената галерия в Кюстендил е създадена и със специална функция - да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана.    "От няколко години на днешната дата представяме специални изложби, в чест на празника ни. През миналата година показахме експозиция от колекцията на Румен Манов, а през тази представяме 90-годишния юбилей на Елица Тодорова", отбеляза директорът на галерията.


Вижте още

64 нови случаи на коронавирус в Кюстендил

Общо 64 са новодиагностицираните лица с COVID-19 в Кюстендилска област през изминалото денонощие. Новозаразени с инфекцията лица има в общините: Дупница – 26, Кюстендил – 23, Бобов дол – 6, Кочериново – 4, Невестино – 2, в Рила, Сапарева баня и Бобошево има по една нова положителна проба, съобщават от Областния кризисен щаб. В COVID..

публикувано на 13.04.21 в 12:19
Крепостта

С бюджет 500 000 лв Общински фонд "Култура" – Перник търси проектни предложения

Да бъде проведена широка информационна кампания, чрез която потенциалните бенефициенти на Общински фонд "Култура" да се запознаят с критериите за подбор и финансиране на културни проекти, предлага общинският съветник от ГЕРБ в Перник Цветана Пиралкова. Предложението беше направено на заседанието на Комисията по образование, наука, култура и..

публикувано на 13.04.21 в 11:47

Пръскат срещу кърлежи и комари в Сандански

Община Сандански започва обработка на обществените площи срещу кърлежи и комари. Тя ще се извършва от 15 до 20 април по предварително изготвен график. За град Сандански декаризацията ще се извършва на 15 април /четвъртък/. За населените места в общината – на 16 април /петък/. За град Сандански обработката срещу комари ще се извършва на 19..

публикувано на 13.04.21 в 11:33

Президентът свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

публикувано на 13.04.21 в 11:28

Започва ремонт на най-голямата спортна зала в Перник „Борис Гюдеров”

Започва ремонт на най- голямата спортна зала в Перник „Борис Гюдеров”. Залата е построена през 1976 г. и за времето си е била сред най- големите и модерни спортни зали в страната. Оттогава досега не е ремонтирана. Ремонтът е на стойност над 530 000 лв. Финансирането е по линия на Министерството на младежта и спорта и до края на тази или началото на..

публикувано на 13.04.21 в 10:46

Банско започна подготовката си за Великденските празници

Веднага след закриване на зимния туристически сезон, Банско започна подготовката си за Великденските празници. За радост на деца и възрастни в началото на тази седмица централната градска част бе украсена и красиво изпъстрена с разноцветна украса със символи, свързани с предстоящите празници. "Скоро ще се разлистят храстите и..

публикувано на 13.04.21 в 10:42

3122 нови случаи на коронавирус у нас

3122 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие при направени 17 402 теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Процентът на положителните проби отново се повишава –инфекцията е установена при близо 18 процента от изследваните. Броят на пациентите с COVID-19, които се лекуват в болница падна под 10..

публикувано на 13.04.21 в 07:42