Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи

Няма опасност за хората в района на Стражица. Наводнени са земеделски земи и обществени сгради, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов при посещение в Благоевград. "Единият язовир тотално се оттече. Стената беше компрометирана. Язовирът е източен напълно. Другият е вече на един метър под кота преливник. В момента ситуацията е спокойна. Вероятно в ранните часове на днешния ден ще бъде отменено и бедственото положение. Комисиите по оценяване на щетите започват работа незабавно, за да оценят и съответно стопаните да получат своите компенсации", заяви гл. комисар Николов. 

 В община Стрелча продължава бедственото положение. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав. “Въпреки това имаме готовност за реакция при наводнение”, каза още комисар Николай Николов.  "Още от днес започна активен диалог по прехвърлянето на общинските язовири към предприятието, определено да управлява тази собственост". Комисар Николов припомни, че отговорността за стопанисването на микроязовирите и язовирите е на стопаните, а не на държавата само. 


Вижте още

Есенна ваканция за учениците

Тази година почивката ще е 4 дни – от днес до 2 ноември. През годината има регламентирани 5 ваканции: • Есенна ваканция • Коледна ваканция • Зимна ваканция (междусрочна) • Пролетна ваканция • Лятна ваканция

публикувано на 30.10.20 в 08:40
Красимир Герчев

Още мерки срещу коронавируса в община Разлог

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев разпореди всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една..

публикувано на 30.10.20 в 08:22

В Кюстендил почитат Асен Василиев

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Асен Василиев" ще покаже галерията в Кюстендил днес, съобщиха от там. В експозицията с творби, които галерията притежава, са включени и постери с архивни материали, предоставени от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Асен Василиев е един от рядко срещаните хора, съумели..

публикувано на 30.10.20 в 07:18

Допълнителни мерки срещу COVID-19 в област Перник

Сватби с не повече от 50 човека и кръщенета с до 30 души на закрито– това са част от новите мерки срещу раздпространението на COVID – 19, които се очаква да влязат в сила от днес на територията на област Перник.  Предложението е на РЗИ- Перник и е във връзка с преминаването на критичната точка от над 120 болни на 100 000 души население на..

публикувано на 30.10.20 в 07:16

Съветниците в Банско ще заседават днес

Днес ще заседава общинският съвет в Банско. 25 точки са включени, като предложения за разглеждане. Акцентите от тях.Разглеждане на докладна от кмета Иван Кадев  за  нова Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Банско. Дискусия по предложение на кмета на Банско относно отчет за изпълнение..

публикувано на 30.10.20 в 07:14

123 с COVID-19 в област Благоевград

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания. Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. В Благоевград новите случаи са 123, в..

публикувано на 30.10.20 в 07:08

Дъждовно с температури до 18 градуса

Днес, ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Валежите ще спират, а облачността от запад-югозапад ще започне да намалява, но над Източна България през целия ден ще се задържи значителна, с превалявания от дъжд. Максималните температури ще бъдат предимно между 13 и 18 градуса.

публикувано на 30.10.20 в 07:05