Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисар Явор Колев: Щетите, нанесени на носителите на права от големи телевизионни програми, са над 10,5 млн. лева

Проведени са процесуално-следствени действия на територията на няколко града в страната, касаещи незаконно предаване на телевизионни програми, без уредени авторски права, заяви комисар Явор Колев на брифинг в ГДБОП. На него присъства и Тинка Капитанова, директор на Дирекция "Контрол" в КРС.

На 13 юни бяха проведени действия по разследване по образувани досъдебни производства в прокуратурите на Благоевград, Кърджали, Бургас и Петрич. Те бяха насочени към събиране на доказателства, свързани с извършване на престъпна дейност - излъчване на телевизионни програми без уредени авторски права. В хода на действията по разследване в градовете Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Комисар Колев уточни, че тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от кабелни оператори, като не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10,5 млн. лева, допълни още Колев. Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите, именно по разпространението на интернет, не е била засегната и не са били изземвани такива устройства. В Бургас и  Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми.

Комисар Колев обясни, че продължава работата по образуваните досъдебни производства, които са за данъчни, финансови престъпления и за престъпления срещу интелектуалната собственост. Той поясни, че са иззети технически устройства, документация и след извършване на необходимите експертизи ще бъдат повдигнати обвинения срещу управителите на тези дружества. Законът предвижда присъди "лишаване от свобода" до 5 и до 8 г. по посочените текстове, припомни той. Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна.


Вижте още

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов  от Кюстендил, съобщиха от полицията. Той е в неизвестност  от 26.02.2020 г. - около 14.30 ч. са приключили учебните му занимания и не се е прибрал вкъщи.   Облечен е с черен дънков панталон, платнени сини маратонки и бяло-черно яке (с камуфлажна окраска). Молим гражданите, които имат..

публикувано на 27.02.20 в 13:13
Петър Паунов

Обща изложба на кюстендилски художници за 3 март

Българският културен институт (БКИ) в Берлин, Германия, и художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил ще представят изложбата "Кюстендил. Художници от Кюстендил" на 3 март в културният институт в Берлин, съобщи днес кметът на общината Петър Паунов.  Гостуващата изложба, която включва 35 произведения на съвременни..

публикувано на 27.02.20 в 12:52

Водоподаването от Владайския канал към квартал „Кало” в Рударци ще бъде преустановено

Водоподаването от Владайския канал към квартал „Кало” в курортното селище Рударци ще бъде преустановено, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.  Мярката е разпоредена от Басейновата дирекция в Благоевград. Водопроводът, захранващ намиращите се в района около 640 къщи е правен през 80-те години на миналия век, но не е присъединен към ВиК...

публикувано на 27.02.20 в 12:37

Общините Струмяни и Петрич остават във ВиК Асоциацията

Общините Струмяни и Петрич остават в обособената територия на Асоциацията по ВиК-Благоевград. Те не успяха да съберат необходимите 100 процента, за да излязат от Асоциацията, каквото беше тяхното искане. Това стана ясно на Общото събрание на Асоциацията по ВиК-Благоевград. На него присъстваха всички кметове от областта. Беше приет бюджетът за..

публикувано на 27.02.20 в 12:35

Общинският съвет в Кюстендил ще разгледа предложение за оптимизация на мрежата от общински основни училища в общината

36 докладни  са включени в дневния ред за предстоящото заседание на Общински съвет – Кюстендил,Заседанието ще започне от 14.00 часа в залата на общината. Съветниците трябва да изберат зам.-председател на Общински съвет. На заседанието днес, общинският съвет ще разгледа отчета за изпълнение на Общинската програма за опазване на околната среда за 2019..

публикувано на 27.02.20 в 10:22

Среща с професор Христо Пимпирев се състоя в Кюстендил

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя снощи в кюстендилското читалище "Братство". Срещата беше организира във връзка с 200-годишния юбилей на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и 200-годишнината от откриването на Антарктида. С инициативата започнаха и поредицата от..

публикувано на 27.02.20 в 10:12

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста брат и сестра заради обвинение в производство и съхранение на наркотици

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" брат и сестра, обвинение в производство, преработка и съхранение на наркотици, с цел продажба.  Йордан Джипов на 23 г. и 31-годишната му сестра Ралица Стоилкова бяха задържани с полицейска мярка, след като криминалисти от полицейското управление..

публикувано на 27.02.20 в 10:06