Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е Петдесетница

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата.

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на празничното богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.


Вижте още

Окръжна прокуратура – Перник води производство за арест спрямо българин, обвинен от френските власти

Окръжна прокуратура – Перник води производство по Европейска заповед за арест спрямо български гражданин, обвинен за измами от френските власти. Мъжът е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с извършване на измами на територията на Франция и България. Деянията били извършвани включително и чрез проникване в компютърни системи..

публикувано на 17.02.20 в 16:26

"Топлофикация – Перник" с намерение за използване на природен газ като гориво

"Топлофикация – Перник" АД е входирала в РИОСВ инвестиционно намерение за използване като гориво при производството на електро- и топлоенергия на природен газ през летните месеци, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов.  Проектът ще се осъществи чрез изграждане на нови мощности, като предварителните разчети показват, че инвестицията ще бъде в..

публикувано на 17.02.20 в 16:21

Ветеринарен лекар във всяко село

От 1 септември до 18 декември тази година, земеделското министерство ще проведе преброяване на земеделските стопанства в страната. „За целта, в този период, стопаните ще могат да въведат своите данни онлайн в електронен въпросник, а от 18 септември до 18 декември, анкетьори ще посетят останалите земеделски стопанства, за да попълнят..

публикувано на 17.02.20 в 14:57

Четири медала за таекуондо клуб "Хоук" – Банско

На провелия се от 14 до 16 февруари в Благоевград Държавен шампионат по Таекуондо ITF, спортистите от Банско завоюваха челни позиции: Катрин Гемкова – 1 място, спаринг девойки старша възраст до 58 кг; Станислав Дарелов –1 място, спаринг юноши младша възраст до 50 кг; Даниел Валеюв – 3 място, спаринг юноши старша възраст до 63кг; Мартин..

публикувано на 17.02.20 в 14:53

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката "парична гаранция" за собственика на "Феникс Дупница"

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев – собственик на "Феникс Дупница".  Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок, считано от днес. При непредставянето ѝ в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.  Съдът отхвърли исканата..

публикувано на 17.02.20 в 12:47

Няма да спират водата в село Палатово

Две седмици жителите на дупнишкото село Палатово бяха без вода, след като беше спряна водата на ТЕЦ „Бобов дол“, а вода в селото се доставяше с водоноски. От петък е възстановено водоподаването към ТЕЦ-а за питейни нужди. Според ВиК управителя на Дупница Илия Илиев водата от язовир „Дяково“ трябва да се подава поетапно: „ Пътят на..

публикувано на 17.02.20 в 12:02

Множество крадени авточасти са открити в пернишка автоморга

Акцията е проведена от служители на ОД на МВР – Перник, с участието на представители от ГД „Национална полиция”. Проверен е склад за авточасти, в пернишкия квартал „Изток“.  За откритите и иззети при акцията авточасти има данни, че са обект на противозаконно отнети моторни превозни средства, съобщиха от полицията.  Предстои да се изясни..

публикувано на 17.02.20 в 11:44