Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Генчев: Левски стана народен вожд, какъвто историята на българите не познава

Снимка: БГНЕС

     Тези думи на проф. Николай Генчев бяха припомнени чрез архивен запис в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора". 

     "Защо народният избор пада върху Левски?" – предлагаме Ви да чуете отговорите на проф. Тенчев, както и коментарите на водещия и на д-р Кирил Алексиев, във фрагмента от предаването, който публикуваме:Вижте още

Топлото време създава опасности от пожари!

През последните дни в Благоевградска област са станали 30 пожара. Те са предизвикани от топлото време и силния вятър. Изгорели са предимно сухи треви и храсти. Оказва се, че най-много такива пожари стават в общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград. Изгорелите площи не са малко. Това нарушава екологичното равновесие, унищожават се ценни..

публикувано на 14.08.20 в 14:39

Да носиш България в сърцето

  Това прави вече 18 години Елеонора Стамболийска, която преди толкова време напуска България и заминава за Испания. Тя е хореограф и танцьор осем години в емблематичния ансамбъл „Пирин“.   Днес тя продължава да прославя богатството на българските народни хора в Испания. Преди няколко години създава клуб „Пирина“ и заедно с българките..

публикувано на 14.08.20 в 14:07

Митрополит Серафим: Съвършенството на всички добродетели се намира в образа на Света Богородица

На 15 август почитаме Успението на Пресвета Богородица – един от 12-те големи християнски празници, на който православни и католици почитат Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.   „Майката Божия Света Богородица присъства  в нашия  живот, в живота на народа ни и чрез множеството нейни икони и стенописи в..

публикувано на 14.08.20 в 13:35

Танцът на две сърца

Една романтична история започнала с танц в града на бикоборците Памплона и свързала две сърца – българката Ивелина Гривчева и доминиканецът Хенри Пинеда. „ Салсата ни свърза двамата. В началото с поглед, а след това с постепенно доближаване един до друг, докосване и сливане като две души. В момента двамата сме като залепени един..

публикувано на 13.08.20 в 18:08

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00