Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Галя Куо: Фолклорът – доброто и красивото лице на България пред света

Фолклорът е доброто и красивото лице на България пред света. Искам повече хора да го видят, да го опознаят, да го заобичат“ - каза в предаването „Ефир за приятели“ Галя Милушева-Куо.

Галя е родена в Благоевград, но от близо три десетилетия живее в Чикаго. Заедно със съпруга си, китаецът Джон Куо, са директори на ансамбъла „Балкански игри“ и организатори на пролетния фестивал в Чикаго. Следващият ще се проведе  от 20 до 22 март 2020 година.

Ансамбъл „Балкански игри“ съществува вече 55 години. Той „влезе“ в  историята, като представи България на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол през 1994 година в САЩ.

„Културата и музиката на България не бива да принадлежат само на българите. Те трябва да  бъдат споделени с целия свят“ е убеден  влюбеният в България Джон Куо.

Как един китаец от Чикаго пее българска народна песен, какво казва неговата съпруга Галя за българската общност там и за живота в Родината, какво още иска да постигне? – чуйте  в звуковия файл.Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Благоевград – огнище с COVID-19 в Пиринско, най-засегнати във възрастта между 25 и 49 години!

За изминалата седмица потвърдените случаи с COVID-19 са 376 – най-много от началото на пандемията. От тях под домашна карантина са 338, само 38 са настанени в болница за лечение. По възраст разпределението изглежда така: от 2 до 4 годишна възраст само 1 случай,  5-14 – 11, 15-24 – 23 , най-много са във възрастовата група от 25 до 49 години – 147..

публикувано на 20.10.20 в 13:30

Проф. Донка Байкова: Улицата поема грижата за изхранването на българските ученици

Всеки родител иска детето му да расте здраво, умно и щастливо. Здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно менюто да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.  „Децата..

публикувано на 20.10.20 в 10:57

Алекс Удев, лектор: Бърборкото в нашите глави пречи на щастието ни

Покрай пандемията от коронавирус понятието щастие като че ли остана на заден план. И не само - свикнали сме да асоциираме щастието си с някакви големи събития и  постижения в нашия живот.  За щастлив се приема всеки, който е образован, има социални придобивки и статус, кариера или собствен бизнес. Заедно с това, в личен план, щастието е свързано със..

публикувано на 20.10.20 в 10:30

Отново отложиха делото за дребно хулиганство на протестиращи

„За 29 октомври е отложено делото по Указа за борба с дребното хулиганство, което бе гледано днес в Районен съд Благоевград“ – съобщи за Радио Благоевград Калоян Ханджийски, по време на днешния протест под мотото „Благоевградско  –  Джумайско въстание“. Припомняме, че делото е за хулигански прояви на тримата протестиращи Калоян..

публикувано на 19.10.20 в 19:39

Как оцеляха малките къщи за гости по време на пандемията?

Пандемията от коронавирус посече туризма както у нас, така и в чужбина. И все пак се оказа, че малките населени места се радват на по-голям интерес на български туристи от по-големите курорти. Ако големите хотелски комплекси претърпяха загуби, то къщите за гости и семейните хотели станаха предпочитани. Това споделя и Дешка..

публикувано на 19.10.20 в 14:31

В Кюстендил честват празника на художниците с изложба на участниците в пленера "Свети Лука"

В художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил днес бе открита изложба с творби на участниците в пленера „Свети Лука“. Творческият форум „Свети Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът бе възстановен преди две години. През изминалите години в..

публикувано на 18.10.20 в 19:18

Евгения Ташева: Подкрепете петицията „Повече море, по-малко пластмаса“!

„Побързайте, ако искате да ни подкрепите! Има още съвсем малко време, за да оформим и предадем петицията както трябва“, призова от ефира на Радио Благоевград Евгения Ташева от сдружението „За Земята“. Екологичната организация, заедно с „Грийнпийс“ – България са организатори на кампания „Повече море, по-малко пластмаса“ за ограничаване на..

публикувано на 18.10.20 в 19:16