Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Владислав Янев: Българските адвокати се страхуват да казват истината в съда, заради репресии

Представители на „Адвокати за свободна България” проведоха в Благоевград, обществена дискусия по 23-те предложения за промени в Закона за адвокатурата, които организацията ще внесе в Народното събрание.

Според неправителствената организация, адвокатурата у нас е загубила своя образ на защитник на българските граждани и е крайно време за промени в действащия закон, който е неефективен.

Председателят на организацията, адвокат Владислав Янев каза за Радио Благоевград, че промените, които предлагат, имат за цел да направят така, че адвокатите да могат реално и ефективно да защитават конституционните права на хората. Адв. Янев посочи, че има редица примери, в които адвокатите са подложени на узаконени репресии, чрез дисциплинарни производства.

„Това пречи на мнозина от нас да казваме истината в съдебните зали и да защитаваме клиентите си в съда. Представете си, че наемате адвокат, за да защитава вашите законни интереси, а той се явява в съда и го е страх да говори. Страх го е да каже истината, защото по закона, който е противоконституционен, може да му бъде образувано дисциплинарна преписка и да бъде наказан. Това трябва да спре, тъй като подобни практики накърняват законността в цялата държава. Възможностите на адвокатите да реализират пълноценна и ефективна адвокатска защита на законните права засяга всички български граждани.“

Владислав Янев допълни, че Законът за адвокатурата създава и възможност за манипулиране на процедурата при изборите на ръководни кадри.

В момента „Адвокати за свободна България“ обикалят български градове, за да събират подписи в подкрепа на предложенията. В следващите дни предстои събраните подписи и предложенията да бъдат внесени в Народното събрание, допълни адвокат Янев.


Вижте още

Протестно факелно шествие в Благоевград

С протестно факелно шествие благоевградчани тази вечер казаха „Стига. Търпението свърши“.  Шествието започна от паркинга на жп гарата в Благоевград. Протестиращите преминаха по един от главните булеварди в града, а крайната им точка бе пред сградата на общината.   Протестът е срещу бедността, монополистите и лобистките закони.  Част..

публикувано на 18.02.20 в 19:39

Прокопани са първите 400 м от тунел "Железница" на АМ "Струма"

Прокопани са първите 400 м от тунела "Железница" на автомагистрала "Струма", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните дейности на съоръжението започнаха през октомври 2019 г. и на обекта се работи едновременно в двете тръби. От южната страна на тунела са прокопани 275 м, а от северната - 125 м. Съоръжението ще е с дължина около 2 км, с..

публикувано на 18.02.20 в 19:30

Ръст на заболелите от морбили в област Перник

Расте броят на заболелите от морбили в област Перник. 41 случаи са регистрирани от началото на годината, като в периода от 10 до 16 февруари от морбили са се разболели 13 души. Те са хоспитализирани в пернишката болница и в болница „Св. Анна” в София. Между регистрираните случаи има епидемична връзка, съобщават от местната здравна инспекция.

публикувано на 18.02.20 в 18:30

В Разлог отбелязаха 147 години от обесването на Васил Левски

С признателност и почит към паметта на Васил Левски, днес община Разлог отбеляза 147 години от обесването на Апостола на Свободата.   В знак на признателност пред геройството и силния дух на Апостола, венци и цветя поднесоха инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, д-р Емил Тончев – народен..

публикувано на 18.02.20 в 16:50

Нова хидрофорна система в сградата на основно училище „Св. Иван Рилски“ и ПМГ „Христо Смирненски“ в Перник

 В двете училища се обучават 2000 ученици.  В сградата функционира и стол, в който се приготвя храна и за други учeбни заведения в общината.  Съоръжението, което ще осигурява вода за времето, в което е сила режимът, е дарено от сдруженията „Кракра Пернишки“ и „Захарий Стоянов“. Инициативата се реализира със съдействието на областния управител Емил..

публикувано на 18.02.20 в 14:18

Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област

Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област, каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов и експерти на министерството се срещнаха със земеделски производители в Кюстендил. Срещата е част от информационната кампания на Министерството за..

публикувано на 18.02.20 в 14:14

Огромен боен арсенал откриха дупнишки полицаи в дома на 76-годишен дупничанин

Сигнал за пожар в къща на ул. “Жива вода” е подаден след 23 ч. снощи, информира днес началникът на полицията в Дупница Борислав Динев.  След потушаването му на мястото е извършен оглед. Открити са над 200 капсулдетонатори и над 5кг взривно вещество скаленит. Живеещите в къщата две семейства са били евакуирани, а районът – отцепен, поради опасност от..

публикувано на 18.02.20 в 13:36