Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ботулиновият токсин е изключително опасен, бъдете внимателни при подготовката на домашни консерви!

Заболяването ботулизъм е познато от дълбока древност. При него има засягане на нервната система с нервно-паралитични прояви. „Причинителят е бактерий, който има способността да образува спори – вегетативните форми отделят екзотоксин, който е най-известната отрова. В 1 грам от ботулиновия токсин се съдържат 34 милиарда дози за бели мишки. Изключително опасен токсин, който неслучайно е в арсенала на биологичното оръжие.  Проблемът за хората идва от домашно консервирани храни – месни, плодови, зеленчукови, мед, риба,  ако тези продукти не са достатъчно добре термично обработени, не са добре измити и почистени. Консумирайки такива продукти, без видими причини, може да се развие болестта.“ – това заяви  д-р Магдалена Баймакова главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София в рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград-БНР.

Д-р Магдалена Баймакова

  Хранителният ботулизъм е най-честата форма при консумация на храна, в която попада количество токсин. Симптомите в началото са общи и неспецифични – краткотрайна диария, температура. Проблем, който впоследствие се развива са т.нар. паралитични прояви, най-често на лицето – пада единия клепач, възможно е и двустранно, двойно виждане, нарушения във фокусирането, засягане на говора, промени в гласа, в слюноотделянето. Засяга се раменния пояс, мускулатурата на гръдния кош, постепенно  може да се развие парализа на дихателната мускулатура и да се стигне смърт.

  „Познати са и други  форми – т.нар. кърмачески ботулизъм. Категорично на бебетата до 1 г. не трябва да се предлага мед, защото той може да съдържа спори. При тях също симптомите са много неспецифични – забелязва се отпадналост, слабост, дори може да настъпи и внезапна смърт“ – предупреди д-р Баймакова.

  Специалистът от ВМА определи като трудно лечението на ботулизма. То е свързано с т.нар. имунотерапия с противоботулинов  серум, което е единственото ефективно лечение. Оздравителният период е продължителен.

  Д-р Магдалена Баймакова препоръча да не се неглижира  подготовката при консервиране на меса. Да бъдат добре стерилизирани, при отварянето им отново да бъдат термично обработени.


Вижте още

Топлото време създава опасности от пожари!

През последните дни в Благоевградска област са станали 30 пожара. Те са предизвикани от топлото време и силния вятър. Изгорели са предимно сухи треви и храсти. Оказва се, че най-много такива пожари стават в общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград. Изгорелите площи не са малко. Това нарушава екологичното равновесие, унищожават се ценни..

публикувано на 14.08.20 в 14:39

Да носиш България в сърцето

  Това прави вече 18 години Елеонора Стамболийска, която преди толкова време напуска България и заминава за Испания. Тя е хореограф и танцьор осем години в емблематичния ансамбъл „Пирин“.   Днес тя продължава да прославя богатството на българските народни хора в Испания. Преди няколко години създава клуб „Пирина“ и заедно с българките..

публикувано на 14.08.20 в 14:07

Митрополит Серафим: Съвършенството на всички добродетели се намира в образа на Света Богородица

На 15 август почитаме Успението на Пресвета Богородица – един от 12-те големи християнски празници, на който православни и католици почитат Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.   „Майката Божия Света Богородица присъства  в нашия  живот, в живота на народа ни и чрез множеството нейни икони и стенописи в..

публикувано на 14.08.20 в 13:35

Танцът на две сърца

Една романтична история започнала с танц в града на бикоборците Памплона и свързала две сърца – българката Ивелина Гривчева и доминиканецът Хенри Пинеда. „ Салсата ни свърза двамата. В началото с поглед, а след това с постепенно доближаване един до друг, докосване и сливане като две души. В момента двамата сме като залепени един..

публикувано на 13.08.20 в 18:08

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00