Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музейна работилница за деца отваря врати в Кюстендил

"Картите на Княжество България" е темата на музейната работилница за деца, която ще се състои от 12-и до 14-и септември в музея в Кюстендил.

Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им, септемврийската музейна работилница за деца цели да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава, казаха от музея.


Вижте още

На протеста в Благоевград днес: "Ако искаш да видиш пеперуди, трябва да изтърпиш две – три гъсеници"

Тези думи на Малкия принц прозвучаха пред местната централа на ГЕРБ в Благоевград тази вечер, по време на поредния протест, започнал около 19:10 пред сградата на общинската администрация. "Трябва търпение, трябва и не просто да викаме "Оставка", но и да се обединим, за да изградим един нов наш дом", бе казано като развитие на написаното от Екзюпери. След..

публикувано на 08.08.20 в 21:10

В Бобов дол с кауза спасяват черква, строена през 19 век

Черквата „Свети Николай” в квартал „Христо Ботев” на Бобов дол се нуждае от неотложен ремонт. Жителите се обединяват около каузата да спасят храма. " Спешно трябва да се укрепи камбанарията, за да не падне. Покривът също трябва да се ремонтира, за да няма течове, които да съсипят вековните стенописи. Има събрани някакви пари,..

публикувано на 08.08.20 в 17:29

В Перник почистват калните наноси по пътищата след вчерашната буря

Почистват се наносите, образувани след вчерашната буря, по пътен възел "Марина бара", пътен възел "Хумни дол", ул. "Софийско шосе" и път "Север". Фирмите, които изпълняват дейностите по изграждането на новите водопроводи, работят по възстановяването на щетите по улиците "Стара планина", "Протожерица", "Люлин", "Ален мак", "Капитан Векилски", "Стефан..

публикувано на 08.08.20 в 16:49

Отлични изяви на наши плувци във Варна

От вчера  до 9.08.2020 г., във Варна се провежда Държавното лично отборно първенство по плуване за юноши и девойки старша възраст. В него участват 298 състезатели от 42 български клуба. При изключително силна конкуренция в дисциплината 1 500 м свободен стил при юношите, Югозападът триумфира с първите 4 места в крайното класиране. Шампион стана..

публикувано на 08.08.20 в 13:20

Продължават летните музикални школи в Разлог

Летните занимания на школите по китара, пиано и акордеон за деца и младежи към НЧ „15.IX.1903 – 1909 г.” продължават. Заниманията са индивидуални, по график, предварително договорен с преподавателите и са както за начинаещи, така и за напреднали ученици. Школата по пиано се ръководи от Благой Юруков, по китара – от Георги Качорин, а по акордеон – от..

публикувано на 08.08.20 в 12:41

Експерти от РИОСВ – София са проверили сигнал за замърсяване на река Струма на територията на Перник

В сигнала е съобщено за изливаща се оцветена в кафяво вода от заустена в реката тръба. Замърсяването е било в участъка след „Топлофикация Перник”. В  проверката са участвали и представители на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на Специализираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда. Взети са проби от тръбата...

публикувано на 08.08.20 в 10:54

„Пирин“ изпусна победата на старта на първенството

„Пирин“ завърши 1:1 при гостуването на „Хебър“ (Пазарджик) в първия си двубой от новия сезон във Втора футболна лига. Преслав Йорданов откри резултата в 54-ата минута с хубав диагонален шут, но в края на добавеното време, в 94-та минута, резервата Георги Каракашев изравни. Първото полувреме предложи динамичен футбол, като игровото преимущество..

публикувано на 08.08.20 в 09:48