Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.


  Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща ултразвукови вълни към катетър. Те упражняват налягане върху плаките, за да се разшири съдът и да се постави стент.

  Двамата пациенти, преминали процедурата, вече са изписани и се възстановяват, одобрени са за безкръвна смяна на аортна клапа (ТАВИ), но при тях са установени стеснения на артериите на сърцето, които налагат третиране  на съдовете преди да се постави стент.


  „С  атеросклерозата и с напредването ѝ, в съдовете се появяват калциеви отлагания, които представляват сериозен проблем при третирането им, независимо по какъв начин – оперативен или ендоваскуларен (това, което ние правим с поставянето на стентовете). Калцият създава проблеми, както за успешния завършек на процедурата, така също  и за неоптималния резултат. Това от своя страна може да доведе до ранни усложнения като тромбоза на стента или след няколко месеца – до повторно стеснение на съдовете.“  каза д-р Гелев по отношение проблемите, които  създава калцинозата. Според него има различни методи за справяне с калция, но не всички са ефективни. „Новата система сама по себе си представлява балон, в който по електрически път се генерират импулси, които предизвикват течността, която е вътре, да трепти с голяма скорост. Това предизвиква ултразвукови вълни, които раздробяват калция. Това става невидимо и без усещания за пациента. Калциевите отлагания се напукват и за нас става много по-лесно“  обясни механизмът на действие на иновативния  подход кардиологът. Той поясни, че този нов метод е  необходима добавка към методите, които вече се прилагат, и с които успешно се третира калцият. Това е едно надграждане към съществуващите методи, защото има възможност да се третират съдове с голям диаметър – около 3-4 мм, което е важно, защото това са най-важните съдове на сърцето.


  Новият метод се прилага от началото на годината в Европа.


Вижте още

По „огледната“ баница са избирали едно време момите в село Баничан

   „Покажи ми баницата, която си направила, за да разбера каква жена си“ –  това са казвали в миналото родителите на момчето, които идвали на оглед (сгледа) в дома на мома от село Баничан, която ги черпела с „огледна“ баница. По богатството и красотата на баницата се познавало дали момичето е от богато и лично семейство.   „ Основна плънка..

публикувано на 12.12.19 в 13:21

Радио Благоевград получи „Ефирно знаме“ за 46-ия си рожден ден

  Навръх 46-ия си рожден ден, на 11 декември, Радио Благоевград получи специално изработено за празника „Ефирно знаме“.  „На 17 август, когато сформирахме Сдружението „Ефирни приятели“, взехме решение да си направим „Ефирно знаме“. На 11 декември малкото знаме ще го подаря на Радио Благоевград, а голямото ще си остане при нас в Сдружението“ –..

публикувано на 12.12.19 в 13:05

Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Правилната термична обработка на месо и храни е най-важна, за да се избегне салмонелата

„ При салмонелата говорим за голяма група заболявания, причинени от бактериите салмонела, които се срещат както при човека, така и при множество диви и селскостопански животни – птици, влечуги, земноводни. Т.е. този бактерии е навсякъде около нас. Намира се в гастроинтестиналния тракт на животните и хората, които за заразени или заразоносители..

публикувано на 10.12.19 в 14:39

Два нови случая на Африканска чума по свинете в Благоевград, въвеждат ограничителна зона

Нови два случая на Африканска чума по свинете са установени в района на две благоевградски села. Те са при диви прасета, отстреляни в Държавно ловно стопанство Благоевград, в района на Селище и Бучино. Това съобщи днес на пресконференция д-р Михаил Бащавелов – директор на ОДБХ-Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия...

публикувано на 10.12.19 в 11:33

Помощниците на Дядо Коледа изработиха сувенири за благородна кауза

Коледни звезди бяха първите сувенири, които изработиха учениците, в първия ден на Работилницата на Дядо Коледа, която отвори врати в Градската художествена галерия в Благоевград. Всички изделия, които ще изработят през седмицата малките помощници на белобрадия старец, ще бъдат дарени за благотворителния базар „Добрият дарява надежда“, който ще..

публикувано на 09.12.19 в 15:24

Популярното музикално семейство Мими Иванова и Развигор Попов с нова коледна песен

Певицата Мими Иванова и композиторът Развигор Попов създадоха нова песен посветена на Коледа. Песента е в изпълнение на децата от вокална група „Талантите“, помагат им и популярни изпълнители на български фолклор. За Радио Благоевград Мими Иванова разказа, че децата са се справили чудесно по време и на работата към видеото на песента. Успели..

публикувано на 08.12.19 в 15:17

Две европейски институции дадоха зелен сигнал за изграждането на автомагистрала „Струма“

Постоянният комитет към Бернската конвенция на Съвета на Европа реши да не отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през  Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е било и досега. Информацията е на Министерството на околната среда и водите. Има препоръка да се изпрати мисия на място, чиято задача ще бъде..

публикувано на 06.12.19 в 16:06