Художникът Кръсто Терзиев представи своя проект „Ротация“ в родния Сандански

Ценители, колеги, приятели и почитатели от цялата страна се събраха, за да се насладят на една от най-очакваните изложби, включена в празничната програма за честванията на 107 години от освобождението на Свети врач (гр. Сандански).  Кръсто Терзиев показа 23 широкоформатни творби от цикъла „Ротация“.

Мнения за изложбата и нейния автор: 

Имаме всички основания да оценяваме живописта на Кръсто Терзиев като едно послание на стойности и значения, идващи от света на познатото/непознато. Той успява да създаде една напълно модерна като естетическо внушение живопис, която съхранява непреходните художествени ценности. Със своята изложба Кръсто ни помага да преодолеем дистанцията между „Естетика и дигитален свят – време и пространство“. 

Зрителят усеща свръхактивни енергийни центрове, който активират милиардното датиране в поднесената ни деструктурирана реалност. Това е изложба на единство на възприятията, модел на неподозирани стойности, това е докосване до индивидуалния свят на твореца, докосване и до нашия свят, който му противостои и който творецът преобразува чрез въображението си. Всички тези картини представляват реката на събитията – музиката на живота. Това е изложба на назоваването, на търсенето и намирането, разказ за уникалността на човешкия дух.

В цикъла „Ротация“ философските разсъждения на автора са основа, която цели да даде рамка, разкриваща границите. Картините излъчват активни енергийни полета със зона на присъствие и зона на въздействие, които докосват жадуваното тайнство с въображението, готовността на душата да вдишва време и пространство.

…художникът не е достатъчно да рисува добре, той трябвя и да мисли подобаващо. Основният проблем днес е как да влезем в дигиталния свят, как да се адаптираме в една все по-доминирана от него реалност, която драстично ни променя както в мисленето, така и в практиката, споделя авторът.


Вижте още

„История на Полицията в Кюстендилско“ е представена в ДТ „Крум Кюлявков“

В кюстендилския драматичен театър „Крум Кюлявков“ бе открита фото-документалната изложба „История на Полицията в Кюстендилско“. Тя е съвместна инициатива на ОД на МВР и Държавен архив-Кюстендил. Гости на културното събитие бяха кметът на града Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.  В изложбата са представени повече от 120 документа..

публикувано на 08.12.19 в 10:19

Очакват решение на проблема с водата в квартал „Църква“

Въведеният в Перник воден режим да бъде еднакъв за всички, настояха пред кмета на Перник Станислав Владимиров и управителя на ВиК Иван Витанов жители на пернишкия квартал „Църква“, които в продължение на пет дни са без вода. За да се осигури нормалното водоподаване в квартала, те поискаха в режима да бъде включено и селището "Делта хил".  „ВиК..

публикувано на 08.12.19 в 08:16

Променлива облачност до слънчево време днес

Днес облачността ще бъде променлива, над западната половина от страната по-често намаляваща до предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и котловините – с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Над планините облачността ще е променлива, през деня..

публикувано на 08.12.19 в 08:12

Коледни елхи и лакомства за детски градини в община Перник

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Любомир Бонев заедно с младежите от Младежкото обединение на БСП - Перник, е подарил коледни елхи и лакомства на 24 детски градини и филиали на територията на община Перник. „Целта на инициативата е не само да внесе коледен дух, настроение и радост сред децата, но и след празниците коледните..

обновено на 07.12.19 в 18:09

Пътищата в Перник са третирани със сол и пясък

Всички основни пътни артерии на територията на община Перник са третирани със сол и пясък, заради образувалата се през нощта поледица и са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на общината. Екипи на община Перник и фирмите, извършващи зимното почистване, са били на терен през цялата нощ и са координирали работата на почистващите..

публикувано на 07.12.19 в 14:49

Наградиха победителите в национален конкурс на името на Никола Вапцаров

Рекорден брой участници – 82-ма се включиха в X национален конкурс на името на Никола Вапцаров. Това съобщи Галя Викторова – един от организаторите на събитието. Днес, когато отбелязваме 110 години от рождението на поета Никола Вапцаров се състоя и специална церемония в благоевградското читалище „Никола Вапцаров 1866“, където бяха наградени..

публикувано на 07.12.19 в 13:12

Бивши граничари се включват в инициативата Трънската Коледа

Бивши граничари, служили в старата 13-та гранична застава Юнак край трънското село Горна Мелна се присъединиха към Трънската Коледа. Всяка година през лятото, те се събират в планината Кървави камик, за да почетат паметта на загиналия техен боен другар Явор Чаушев. Дарението включва 13 кашона халва, която ще бъде разпределена между..

публикувано на 07.12.19 в 10:41