Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преведени са средства за възстановяване на "Слишовска могила"

Снимка: Олга Добрева, БНР

В община Трън е получен първият транш от средствата за възстановяване на паметника "Слишовска могила". „Преведени са 5000 лева“, съобщи Иво Антонов - директор на дирекция в Министерството на отбраната. Паметникът се намира край село Слишовци, в близост до ГКПП "Стрезимировци" и границата със Сърбия. Той е висок 25 метра. Първоначалната идея е била да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства. На върха му е трябвало да бъде поставена камбана, чийто звън да напомня на разделените от новата граница фамилии, че болката им е споделена и родината им не ги е забравила. Кулата е завършена през 1953 г., а паметникът е бил превърнат в символ на антифашистката борба и вместо камбана, на върха му е била поставена петолъчка. Инициативата паметникът да бъде възстановен в първоначалния му замисъл е на местните дружества "Трънски глагоръц" и "Руй". От общината в Трън съобщиха, че преведените средства ще бъдат използвани за почистване и изготвяне на проект за рехабилитация на монумента.


Вижте още

Ученичка от Кресна е с COVID-19

Става дума за седмокласничка, уточни директорът на местното училище, Борис Иванов. Целият клас е каранатиниран през миналата седмица, в петък. На предния ден е излязъл резултата от PSR - теста на детето, който е бил положителен. В рамките на 14 дни, учениците от класа на заразеното момиче ще се обучават в електронна среда.  Няма място за притеснение,..

публикувано на 21.09.20 в 19:35

Продължават протестите в центъра на Благоевград

Пред сградата на Съдебната палата се събраха протестиращи, които продължиха да искат оставките на правителството на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев.  Присъстващите подчертаха, че корупцията в страната продължава, взимат се в последните дни и заеми, които следващите поколения ще заплащат, а в същото време прокуратурата не..

публикувано на 21.09.20 в 18:45

Пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни

Общо пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни – от 18 до 20 септември, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Две от новите положителни проби са на пациенти от община Кюстендил , а останалите три – от община Дупница.  В специализираното отделение на болницата в Кюстендил има един..

публикувано на 21.09.20 в 14:31

Елита Георгиева и Антония Рангелова са победителите на фестивала "Пей сърце" в Кюстендил

Елита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София са победителите от фестивала на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце" в Кюстендил, чието 14-то издание се състоя през почивните дни, съобщиха организаторите от местното читалище "Братство". Сред отличените изпълнители са Димитър Стоймиров (Кюстендил), педагозите Жана Райнова (Кюстендил)..

публикувано на 21.09.20 в 13:41

Изграждането на три нови детски градини, нова сграда на профилирана гимназия и приют за бездомни кучета, обяви на пресконференция кметът на община Благоевград Румен Томов

Преминаването на едносменен режим на обучение налага изграждане на нова сграда на профилирана гимназия в Благоевград, както и пристройка на Седмо училище "Кузман Шапкарев". Новата гимназиална сграда ще бъде пред ЗМК,  изграждането й е на стойност 4 милиона лева, сградата ще поеме учениците от Езиковата или от Природо-математическата гимназия – каза..

публикувано на 21.09.20 в 13:15

Ателие ,,Разложки шевици" в Националния исторически музей в София

В събота в Националния исторически музей в гр. София се състоя ателие ,,Разложки шевици". Инициативата беше организирана от Националния исторически музей и Исторически музей - Разлог. Събитието предизвика огромен интерес, като много гости успяха да се насладят на красивите разложките шевици, наречени запески. Много от дошлите дами се включиха в..

публикувано на 21.09.20 в 12:51

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник от днес отново работи с пациенти

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, което на 18 септември бе поставено под карантина заради заразен с коронавирус лекар, от днес отново работи с пациенти, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Анатоли Митов. Карантината е премахната по разпореждане на РЗИ. Карантината в детското отделение в Перник бе премахната след като..

публикувано на 21.09.20 в 12:08