Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязаха храмовия празник на манастира "Св. Архангел Михаил" край Трън

С водосвет и курбан за здраве обновеният манастир "Св. Архангел Михаил" край Трън отбеляза храмовия си празник. Манастирът е строен по време на Второто българско царство и е паметник на културата. Издигнат е заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата, са идентични. По време на османското владичество трънският манастир е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е имало и килийно училище. Манастирската църква е от 14 век. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, с надпис на латински, който сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний /161 – 180 г./. От стенописите са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят към 14 в., а вторите са правени през 1643 г. Светата обител е обновена по Програмата за развитие на селските райони, като за целта са били отпуснати 523 000 лв. Преди това с дарения е направен нов покрив на храма и дренаж на основите му.


Вижте още

Пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни

Общо пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни – от 18 до 20 септември, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Две от новите положителни проби са на пациенти от община Кюстендил , а останалите три – от община Дупница.  В специализираното отделение на болницата в Кюстендил има един..

публикувано на 21.09.20 в 14:31

Елита Георгиева и Антония Рангелова са победителите на фестивала "Пей сърце" в Кюстендил

Елита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София са победителите от фестивала на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце" в Кюстендил, чието 14-то издание се състоя през почивните дни, съобщиха организаторите от местното читалище "Братство". Сред отличените изпълнители са Димитър Стоймиров (Кюстендил), педагозите Жана Райнова (Кюстендил)..

публикувано на 21.09.20 в 13:41

Изграждането на три нови детски градини, нова сграда на профилирана гимназия и приют за бездомни кучета, обяви на пресконференция кметът на община Благоевград Румен Томов

Преминаването на едносменен режим на обучение налага изграждане на нова сграда на профилирана гимназия в Благоевград, както и пристройка на Седмо училище "Кузман Шапкарев". Новата гимназиална сграда ще бъде пред ЗМК,  изграждането й е на стойност 4 милиона лева, сградата ще поеме учениците от Езиковата или от Природо-математическата гимназия – каза..

публикувано на 21.09.20 в 13:15

Ателие ,,Разложки шевици" в Националния исторически музей в София

В събота в Националния исторически музей в гр. София се състоя ателие ,,Разложки шевици". Инициативата беше организирана от Националния исторически музей и Исторически музей - Разлог. Събитието предизвика огромен интерес, като много гости успяха да се насладят на красивите разложките шевици, наречени запески. Много от дошлите дами се включиха в..

публикувано на 21.09.20 в 12:51

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник от днес отново работи с пациенти

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, което на 18 септември бе поставено под карантина заради заразен с коронавирус лекар, от днес отново работи с пациенти, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Анатоли Митов. Карантината е премахната по разпореждане на РЗИ. Карантината в детското отделение в Перник бе премахната след като..

публикувано на 21.09.20 в 12:08

Шампионите на „Гран При Благоевград 2020“

Състезанието по мотокрос на мотополигон „Зелен дол“ –четвърти кръг от Републиканския шампионат, се проведе при отлична организация и изключително голям зрителски интерес. Ето и шампионите в отделните класове: МХ 50 – Никола Мутафчиев МХ 65 – Дани Цанков МХ 85 – Християн Георгиев МХ 2 – Жулиан Георгиев МХ 1 – Майкъл Иванов..

публикувано на 21.09.20 в 11:57

Част от Перник ще остане без вода днес заради изграждането на новия водопровод на улица "Отец Паисий"

Ограниченията във водоподаването ще засегнат 12 улици в централната градска част.  Водата ще бъде пусната след приключване на строително- монтажните дейности в рамките на деня.  Част от село Кладница също няма да има вода заради авария на ул. "Райна Княгиня".

публикувано на 21.09.20 в 11:03