С около 3 лева по-скъпа е спрямо миналия декември „потребителската кошница“

 „Увеличението е с около 3 лева на годишна база, като продуктите, които са с по-високи равнища към момента, са свинското месо – чиято цена на едро е около 9 лева, леко повишена цена има и при сиренето и кашкавала. Стабилитет в цените има при яйцата, олиото и захарта. Леко поскъпване, с около 3 %, има при пилешкото месо, защото много хора може би заместват с него свинското на трапезата“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

 По думите му, при плодовете и зеленчуците картината е почти идентична с миналата година. Доматите са малко по-скъпи, както и кромида и лука. Има леко покачване при ябълките и по-ниски цени на гроздето, в сравнение с миналата година. Като цяло, годината върви малко по-скъпа от предишната и се доближава до така наречената „скъпа година“ 2012, в която имаше доста драстично повишени стойности на някои продукти.

 По отношение на рибата за Никулден, Владимир Тодоров е категоричен, че цената е нормална. „Например, шарана в момента има средна цена под 5 лева и около 5 лева, и това се дължи на високо конкурентния пазар. Има играчи, които спекулират, но не им се получава. Същото е и с цената на свинското месо“ – допълни Владимир Иванов, който посъветва потребителите да купуват българско месо, независимо че може да платят малко по-скъпо.

 По отношение на цените на храните около коледно-новогодишните празници, не трябва да очакваме драстично повишение – ако има поскъпване, то ще е в рамките на няколко стотинки.

 Владимир Иванов коментира и отражението на тол таксите върху стойността на хранителните продукти, след въвеждането им от март догодина. Председателят на ДКСБТ бе категоричен, че „повишаването на транспортния разход, няма как да не се отрази върху себестойността на дадения продукт, на това увеличение ще бъде много по-малко от очакваното от 2 %“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов: