Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болнични

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични. Освен това, по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната не се водим в болнични.

Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства.

Предлага се още, ако втора лекарска комисия докаже, че съответният човек не е действително болен, болничният да се отмени, а лекарят, който го е издал, да бъде санкциониран.

Друго предложение е да се намали допустимият срок на болнични, издавани от лекарска комисия, от 30 на 20 дни, а този от джипито да е седем вместо досегашните 14 дни без прекъсване като в рамките на годината личният лекар ще има лимит от болнични дни за едно лице не повече от 20.

За бизнеса се предлага, ако има сключен договор с лечебно заведение, да може да изпраща на повторен преглед болния в него, ако се съмнява за злоупотреба.

Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в момента е в болнични.

Правителството даде срок от един месец, в който предложенията да се обсъждат с бизнеса и синдикатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ. Ако на три поредни..

публикувано на 25.04.24 в 11:36

Освободиха предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция! "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието,..

публикувано на 25.04.24 в 11:29

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и безопасността на..

публикувано на 25.04.24 в 09:33

Избори по черешово време! Кои ще се борят за кюстендилските 4 мандата?

Изборите 2 в 1 ще са на 9 юни, когато в Кюстендилско ще е черешобера. И ако в Габрово ще имат фестивал на смеха, то в града на черешите ще мислят как първо да оберат доходоносния плод, но и ще упражнят правото си на глас, за да изберат четирима депутати, а и да гласуват и за евродепутати. Макар че няма полза от това, "кои точно ще са", казват местните...

публикувано на 25.04.24 в 09:26

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 09:24

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те трябва да дойдат..

публикувано на 25.04.24 в 09:22

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20