Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Благоевград се провежда Национално състезание по математическа лингвистика

До 26 януари в Благоевград се провежда Националното състезание по математическа лингвистика.

Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието – Благоевград. Тази година домакин на събитието е ПМГ „Акад. Сергей Корольов“.

Официалното откриване беше снощи, в 18:00 часа, в зала „22 септември“.

На откриването присъстваха Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, Василиса Павлова – зам.-кмет по „Култура и хуманитарни дейности“ на община Благоевград, Методи Попов – зам.-началник на РУО в Благоевград, доц. Бежански, председател на Националната комисия по подготовка и провеждане на националното състезание, учители и ученици.


Вижте още

В Разлог отбелязаха 147 години от обесването на Васил Левски

С признателност и почит към паметта на Васил Левски, днес община Разлог отбеляза 147 години от обесването на Апостола на Свободата.   В знак на признателност пред геройството и силния дух на Апостола, венци и цветя поднесоха инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, д-р Емил Тончев – народен..

публикувано на 18.02.20 в 16:50

Нова хидрофорна система в сградата на основно училище „Св. Иван Рилски“ и ПМГ „Христо Смирненски“ в Перник

 В двете училища се обучават 2000 ученици.  В сградата функционира и стол, в който се приготвя храна и за други учeбни заведения в общината.  Съоръжението, което ще осигурява вода за времето, в което е сила режимът, е дарено от сдруженията „Кракра Пернишки“ и „Захарий Стоянов“. Инициативата се реализира със съдействието на областния управител Емил..

публикувано на 18.02.20 в 14:18

Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област

Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област, каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов и експерти на министерството се срещнаха със земеделски производители в Кюстендил. Срещата е част от информационната кампания на Министерството за..

публикувано на 18.02.20 в 14:14

Огромен боен арсенал откриха дупнишки полицаи в дома на 76-годишен дупничанин

Сигнал за пожар в къща на ул. “Жива вода” е подаден след 23 ч. снощи, информира днес началникът на полицията в Дупница Борислав Динев.  След потушаването му на мястото е извършен оглед. Открити са над 200 капсулдетонатори и над 5кг взривно вещество скаленит. Живеещите в къщата две семейства са били евакуирани, а районът – отцепен, поради опасност от..

публикувано на 18.02.20 в 13:36

Отворено писмо до кмета на Благоевград заради чистотата на въздуха

Инициативният комитет за чист въздух в Благоевград и протестно движение „Не искам да дишам сажди в Благоевград“ изпратиха отворено писмо до кмета Румен Томов. В него те изразяват своето разочарование от проведената в края на миналия месец в община Благоевград среща за мръсния въздух. Припомняме, че срещата завърши без ползотворни решения и със..

публикувано на 18.02.20 в 13:18

"Култура на хранене в древността" е темата на февруарската работилница в музея в Кюстендил

Темата на февруарската работилница "Култура на хранене в древността", която е посветена на Деня на археолога – 14 февруари, насочва вниманието към различни видове съдове от новокаменната (VII хил. пр. Хр/) до средновековната епоха (XII век), експонирани в музея, съобщиха от там.  Специално създадено помагало ще запознае децата с употребата на..

публикувано на 18.02.20 в 12:11
Съдия Пенка Братанова пред младежите, участници в инициативата Приказки за справедливостта

Съдия Пенка Братанова е новият председател на Окръжен съд – Кюстендил

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е избрала Пенка Братанова за председател на Окръжен съд – Кюстендил. С пълно единодушие, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е избрала съдия Пенка Братанова за административен ръководител, председател на Окръжен съд – Кюстендил, съобщиха от съда. Членовете на колегията са дали отлична оценка на..

публикувано на 18.02.20 в 12:08