Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ивайло Шопски: Петричани знаят кой е Никола Парапанов

   Това напомни основателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", в разговор, посветен на паметта за Никола Парапанов, освободителят на Петрич.
   
   Никола Парапанов е роден през 1874 година в село Фотовища, Неврокопско. Майка му умира, когато е на 2 години, а остава пълен сирак, след като турци убиват и баща му. През 1895 година се прехвърля в София. Завършва Военното училище в София през 1900 година. Участва в Горноджумайското въстание през 1902 година и в Илинденско-Преображенското през 1903 година. Служи в 1-ви пехотен софийски полк. Уволнен е от служба на 1 декември 1909 година.
    През юни 1912 година е войвода на чета в Македония, която действа в Петричко. Първоначално четата му се състои от 13 души, но след това достига до 93-ма четници. При обявяването на Балканската война, през октомври 1912 година, четата му – партизански взвод № 3 на Македоно-одринското опълчение – извършва нападения върху турски военни подразделения и обози, прекъсва телефонни и телеграфни линии. На 16 (29 октомври по „нов стил“) 1912 година с четата си атакува град Петрич и го освобождава. Определен е за военен комендант на града и сформира околийско управление. След разформироването на взвода е назначен за командир на 8-ма костурска дружина на Опълчението, с която участва в битката при Шаркьой.  От март 1913 година е командир на новосформираната 15-та щипска дружина, с която участва в Междусъюзническата война.  По време на бойните действия се сражава срещу сърбите в битката при Султан тепе. По време на участието на България в Първата световна война (1915 – 1918) е дружинен командир в 28-ми пехотен стремски полк.
   Кавалер е на ордена „За храброст“ – IV степен. Деец е на Съюза на македоно-одринските опълченски дружества в България. Умира на 25 декември 1937 година в София. 
   Името му носи главна улица в Петрич. По повод 100 години от освобождението на Петрич от османска власт на 27 октомври 2012 година в центъра на града е открит бюст паметник на Парапанов.
   "Петричани знаят кой е Никола Парапанов, въпросът е той да добие националната известност и значение, които заслужава", каза Ивайло Шопски днес в разговора, посветен на Никола Парапанов, включващ и представянето на новосътворена песен за освободителя на Петрич.
   Можете да чуете целия разговор на Кирил Алексиев с Ивайло Шопски:


Вижте още
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си

„Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване живота и здравето на българския народ. В  съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си“. Това се казва в обръщение на Св. Синод след срещата на Българския патриарх Неофит и епарийските..

публикувано на 31.03.20 в 15:17

Съвестни ли са благоевградчани при спазване на мерките срещу коронавируса

Пусти бяха улиците на Благоевград в сутрешните часове. Дали заради хладното време или поради забраните, въведени във връзка с пандемията от коронавирус Ковид 19, твърде малкото хора бързаха по своите си задачи.  Пред сградата на Община Благоевград стоеше полицай и наблюдаваше  обстановката по площада пред общината. Хора на различни възрасти, но..

публикувано на 31.03.20 в 13:08

Няма струпване на хора в парковете в Благоевград

В последния ден на март, малко преди обяд, парковете в Благоевград ни посрещнаха с празни пейки и детски площадки, както и с липсата на много хора. Единствено няколко души с домашните си любимци и преминаващи с цел посещение на магазин или аптека. Това установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Петя е собственик на куче и заедно..

публикувано на 31.03.20 в 12:21

Как работещите родители на малки деца се справят с извънредната ситуация?

 След обявяването на извънредно положение в страната заради коронавируса освен училищата врати затвориха и яслите, и детските градини. И докато учениците продължават обучението, макар онлайн, то много родители изпаднаха в безизходица - кой да гледа децата в предучилищна и яслена възраст, докато родителите им са на работа?  Боряна е от Благоевград,..

публикувано на 30.03.20 в 18:53

Торбички с храна по дърветата с посланието: Вземи, това е за теб…

 Жител на Благоевград, дарява по нестандартен начин торбички с храна, поставени по дърветата, с посланието: Вземи, това е за теб…Благотворителната инициатива доби широка популярност в социалните мрежи и провокира вълна от съпричастност съм съдбата на социално слабите хора, които изпитват затруднения в тези трудни времена. „Идеята се..

публикувано на 30.03.20 в 15:10
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37