Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Идва времето човек да застава със своите качества в подкрепа на събрат

Здравка Евтимова
Снимка: БГНЕС

   Истанбулски съд оправда известната турска писателка Аслъ Ердоган по обвинение за членство във въоръжена терористична организация.

   Живеещата от 2017 г. в изгнание във Франкфурт авторка беше под заплахата да получи до 9 години затвор за свои публикации в прокюрдския вестник „Йозгур Гюндем” (”Свободен дневен ред”), престанал да съществува след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу турския президент Реджеп Ердоган. Тогава бяха арестувани над 100 хиляди души, сред които много журналисти. Закрити бяха над 550 институции, също и над 150 медии. Аслъ Ердоган беше задържана в досъдебно следствие в продължение на четири месеца и половина, но по-късно освободена, не без натиск отвън. Но въпреки широкия международен отзвук, делото не бе прекратено.

   Предвид набързо повдигнатите допълнителни обвинения само две седмици преди произнасянето на окончателната присъда, Ердоган разпространи отворено писмо с призив международната общественост да се обяви против застрашената свобода на мнението и словото в Турция и конкретно срещу насроченото за 14 февруари дело:

   „ПРИЗОВАВАМ ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото, но не само...“ – написа тя. – „С упоритото си желание да продължи с наказанията срещу мен, Турция поведе мащабна война срещу човешките права, литературата и най-вече срещу СЪВЕСТТА”. Солидарно отношение прояви и българският ПЕН-Център с декларация, подписана от 30 писатели и културни дейци, между които: Здравка Евтимова, Аксиния Михайлова, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Милена Фучеджиева, Калин Донков, Вера Ганчева, Алек Попов, Валентина Радинска, Светлозар Игов, Силвия Чолева, Калин Терзийски, Амелия Личева и др.

   „Да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка”, настояват българските творци.

   Аслъ Ердоган е сред най-известните турски писателки и е превеждана на десетки езици. През 1997 г. разказът ѝ „Дървени птици“ е отличен сред 830 творби с наградата на радио „Дойче веле“. Тя е първият турски писател, поканен от Съюза на арменските писатели на международната им конференция през 2001 година. През 2005 г. в родината си е обявена за един от десетте най-влиятелни турски интелектуалци на десетилетието, а френското литературно списание „Lire” я определя сред 50-е писатели на бъдещето. Немалко от произведенията ѝ са преведени и на български – романите „Чудният мандарин“, „Градът в алена пелерина“ и др.

   В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска, направен в предаването за изкуство и култура „Арт сезони” на Радио Благоевград, с писателката Здравка  Евтимова, председател на българския „ПЕН-Център”:



  (на снимката: Аслъ Ердоган)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37