Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не ѝ позволява да закупи скъпоструващите лекарства за своето възстановяване.

Благородният жест е съгласуван с кмета на село Крупник Иванка Чакалска и всички заедно се включват общото добро дело.

Идеята се ражда спонтанно в Международния ден на добротата 17 февруари. „Децата са много отзивчиви, човечни, много състрадателни, а предложението дойде от тях“ – каза в интервю за Радио Благоевград класната им ръководителка Павлина Чифлигарова и уточни, че малките ученици без да се замислят са събрали буквално за минути немалка за тях сума. „Заедно с г-жа Чакалска и децата отидохме при леля Бонка – ние разплакахме нея, тя разплака нас. В очите и се четеше вина, че ощетява учениците. Децата я прегърнаха и показаха, че това са пари, дадени от сърце“ – каза развълнувана г-жа Чифлигарова и уточни, че ще продължат да помагат на болната жена.

Те са  Анджи, Ивона и Виктория – три 10-годишни момичета от 4 „а“ клас, които запалиха искрица надежда и дадоха кураж на леля Бонка. „Мисля, че трябва да помагаме на хората в беда, защото не е лесно да живееш сам и да няма кой да ти помогне. Имаме баби и знаем, че пенсиите са ниски и не им достигат за лекарствата. Родителите ми се почувстваха горди с мен от стореното добро. Ще продължа да го правя, защото да си добър човек е нещо, което остава в сърцето ти за цял живот“ – каза лъчезарната Ивона.


Докато слушаше децата, леля Бонка трудно сдържаше сълзите си. Трогната е от подкрепата, каквато до сега не е получавала от никой. С изморени очи, пълни със сълзи  разказа за срещата си с учениците, класната им ръководителка и Иванка Чакалска. „Децата са нашата опора. Искам да се учат добре, да станат учители, инженери, лекари, да лекуват болните, за да няма страдащи хора“ – това им пожела развълнуваната жена и за пореден път им благодари.

Кметът на село Крупник Иванка Чакалска е горда с добрите дела на младите хора от селото. „Колкото са добри родителите, толкова добри са и децата им“ – убедена е тя и уточнява, че благотворителните жестове и добрите дела на младите хора от Крупник не са изолирани случаи. „Но най-важното е всички да сме хора и да помагаме на нуждаещите се“ – категорична е Ив. Чакалска.Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19