Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на общинската администрация. И двамата се срещнаха със заместник-кмета Евгени Терзиев и председателя на Общински съвет Андон Тодоров. На брифинг след това, Гешев заяви, че е изключително важна съвместната работа с кметовете и общинските ръководства по места.

„Имаме желание, прокуратурата съвместно с изпълнителната власт, в края на годината, в сегмента „Битова престъпност“ резултатите да са различни. Чисто статистически, като обем, да са много по-молко престъпленията с битов характер на територията на страната. Сигурни сме, че ще има чувствителен спад. Аз съм убеден, че в началото на следващата година, ситуацията ще е чувствително различна от сегашната. Това става с добра организация, работа между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт. Всички кметове знаят хората, които създават проблеми във всеки един град и населено място. Нашата работа е да осигурим на българските граждани справедливост, спокойствие, сигурност и ред“ , заяви главният прокурор Иван Гешев. Относно ситуацията в Благоевград към момента Иван Гешев заяви, че е сравнително спокойна. В града няма сериозни проблеми с битовата престъпност, посочи Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че в рамките на операцията са задържани в ареста за 24 часа над 15 души от криминалния контингент. Предстоят разпити на задържаните. Извършват се процесуално-следствени действия и изясняване на обстоятелства, след което ще бъде преценено дали да бъде удължена мярката им за неотклонение и дали ще бъдат повдигнати обвинения.

На брифинга главният прокурор беше попитан кога ще бъде готова справката за съдия Андон Миталов, на който САЩ наложи санкция. Гешев информира, че не отговаря за въпросите, които касаят съда. В този случай, въпросите трябва да бъдат съотнесени към съдия Лозан Панов.

Иван Гешев даде информация относно акцията на прокуратурата, свързана с приватизацията. Той увери, че ще бъде проверен целия приватизационен процес и всички сделки. „Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Това беше бандитска приватизация, криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това са думите на българските граждани, с които контактувам постоянно“, посочи Иван Гешев. Относно казуса „Васил Божков“ и неговата колекция главният прокурор каза, че нещата, които са закупени най-вероятно от иманяри незаконно се складират в насипно състояние по офисите и културно-историческите ценности, които са придобити от българската земя, си ги защитава с една определена медиина пропагандна кампания. Ясно е, че ако бяха регистрирани и незаконно придобити нямаше да се съхраняват по този начин, категоричен е главният прокурор Иван Гешев. 

Чуйте звуковите файлове:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28