Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МРРБ с програми за енергийно обновяване на сградния фонд

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Предвижда се паралелното прилагане на програмите и поетапно изпълнение на мерките в тях.

Това стана ясно от интервю на Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Нова телевизия.

Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно.

Около 704 хиляди са обитаваните жилишни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ.

Сред сградите най-много са еднофамилните къщи – 650 хиляди, 55 хиляди са блоковете, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежитията.

По разчети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се очаква до 2030 година да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Предвижда се в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм, което означава разработването на кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени кредити на собствениците с поносима месечна вноска за погасяване на заемите.

Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки  за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно“, подчерта Благиева.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда още регламентирането на т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване.

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.


Вижте още

Починал е 57-годишен пациент с коронавирус в болницата в Кюстендил

 Починал е 57-годишният пациент с коронавурис в Кюстендилската болница, съобщиха от здравното заведение. Мъжът е бил с двустранна бронхопневмония и е бил включен на респираторен апарат.   Мъжът, заедно със съпругата си се е върнал на 16 март от Германия. Съпругата му днес е била приета в кюстендилската болница, след като до сега е била на..

публикувано на 01.04.20 в 15:04

Община Благоевград предоставя препарати на домоуправителите за дезинфекция на общите части на сградите

 Кметът на община Благоевград Румен Томов се срещна днес с домоуправители на жилищни сгради, на която се взе решение, домоуправителите по график (ежеседмично) да извършват дезинфекция на общите части на сградите.   Препарати за дезинфекция ще бъдат предоставени от Общината.  „Гражданите трябва да бъдат защитени и всички, заедно да се справим..

публикувано на 01.04.20 в 14:47

Онлайн състезания с формат на матура организира ЮЗУ „Неофит Рилски“

 Природо-математическият факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски" организира безплатно онлайн състезания с формат на матура по математика и природни науки (биология, география и химия) във вид на електронен тест, който учениците решават от вкъщи. На база получените резултати ще бъдат изготвени поименни сертификати, които дават възможност на..

публикувано на 01.04.20 в 14:14

Нови дарения получи кюстендилската болница

 Нови дарения получи кюстендилската болница, съобщиха от ръководството на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил. Даренията са направени в периода от 27 март до днес, а получените парични суми възлизат общо на 24 610 лв.  Паричните дарения са на стойност от 10 лв. до 15 000 лева. Кюстендилска фирма е направила и дарение на бърз тест за..

публикувано на 01.04.20 в 14:12

МБАЛ „Югозападна болница“ разкри банкова сметка за набиране на средства

МБАЛ „Югозападна болница“ ООД с адреси на дейност в градовете Сандански и Петрич, разкри банкова сметка за набиране на средства във връзка с повишената нужда от закупуване на предпазни средства за работещите медицински специалисти и помощен персонал в болницата – дезинфектанти, бързи тестове за изследване на заразени с коронавирус и..

публикувано на 01.04.20 в 14:09

Кабинетът определи ГКПП за "зелените коридори" за доставка на стоки

 Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки, съобщи пресслужбата на кабинета.  Днес кабинетът проведе редовно заседание по видеоконферетнта връзка.  Планът за осигуряване на "зелени коридори" по европейската пътна мрежа.  На границата с Гърция за основни..

публикувано на 01.04.20 в 13:59

Доброволци ще се включат в разнасянето на пенсиите в Кюстендил

 Доброволци ще се включат в разнасянето на пенсиите в Кюстендил. Направена е организация, за да могат възрастните хора да си получат парите навреме и да разполагат с тях за празниците, каза на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов.    "Започващото изплащане на пенсиите от вторник е голяма предпоставка за струпване на много..

публикувано на 01.04.20 в 12:50