Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Баба Марта" – един от най-почитаните български обичаи

На 1 март празнуваме Баба Марта – един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво. Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено.

Община Благоевград ще отбележи 1 март с богата празнична програма на площад „Македония“ от 11:00 часа. Най-малките жителите на града ще посрещнат Баба Марта, а под ръководството на преподаватели от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и с помощта на Баба Марта ще имат възможност да се включат в ателие на открито и да изработят най-красивата мартеница, символ на здраве, щастие и дълголетие.

На 1 март се отбелязва и денят на самодееца, празник, обединяващ хора с различни професии и социален статус, възраст и пол, но всички водени от любовта към традиционното и съвременното изкуство. Община Благоевград и Народно Читалище „Никола Вапцаров 1866“ – Благоевград са подготвили пъстър пролетен концерт, с участието на самодейни състави. 

По повод 1 март – Ден на Баба Марта, община Сандански организира „Арт Проект Мартеница“. Целта е да се покаже красотата на българския бит и култура чрез мартеницата. Ученици от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас ще представят на пл. „България“, от 11:00 часа, свои оригинални артпроекти.

Ансамбъл "Веселие" и танцовите състави при НЧ "Св. Климент Охридски – 1922" – Симитли канят всички жители и гости на общината на неделно празнично хоро. Поводът е Деня на самодееца, началото е от 11 часа на площад "Септември".


Вижте още
Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов с награда „Кмет на годината“ - 2020.

Градоначалникът на Сандански е „кмет на годината“ в категория „средни общини“

Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов спечели голямата награда „кмет на годината“ - 2020. Престижното отличие бе спечелено чрез най-много гласове, подадени за него в категория „средни общини“.  Наградата бе връчена на официална церемония от вицепремиера и министър на туризма – Мариана Николова, която поздрави кмета за положените усилия..

обновено на 30.10.20 в 20:33

Над 200 студенти участваха в Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

За поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе превърналият се в традиция Национален студентски фестивал на изкуствата. Студентският форум даде поле за изява на над 200 студенти от седем университета в страната, които показаха своя талант в областта на музикалното изкуство, модата, изобразителното изкуство, театъра,..

публикувано на 30.10.20 в 19:41

Музеен комплекс – Банско е ”Будител на 2020“

Кметът Иван Кадев връчи почетен знак за присъждане титлата „Будител на годината” за 2020 г. на Музеен комплекс – Банско. Директорът Светла Барякова прие с вълнение наградата, присъдена на музейните работници в Банско за поддържане духа на банскалии по време на обявената през пролетта извънредна обстановка в България. В продължение на..

публикувано на 30.10.20 в 17:32

Увеличиха леглата за пациенти с коронавирус в Перник

Заради растящия брой заразени и запълнения капацитет от 15 легла на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова”, в COVID- зона вече са трансформирани и двете вътрешни отделения. След Първо вътрешно отделение, в което от миналата седмица се лекуват болни от COVID- 19, от днес се преустройва дейността и на Второ вътрешно отделение. Така общият брой на..

публикувано на 30.10.20 в 17:29

Бившият гард на братя Галеви Васил Капланов остава в ареста

Районен съд – Дупница остави без уважение молбата на Васил Капланов за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“, в по-лека такава или за освобождаването му от следствения арест, без мярка за неотклонение. Съдът счете, че и към този момент е налице, с достатъчна степен на вероятност обосновано предположение, че обвиняемият..

публикувано на 30.10.20 в 16:31

Изложение на местни производители в Симитли

В Симитли се проведе Информационна борса за проекти и изложение на местни производители, организирана от Местната инициативна група „Струма“. Присъстващите на изложението имаха възможността да се запознаят със занаятите: бакърджийство, калайджийство, кожарство, ковачество, обущарство и шивачество, като местни занаятчии от Симитли разказаха за..

публикувано на 30.10.20 в 16:28

Общински съвет – Банско одобри нова Наредба за управление на отпадъците

На редовната си сесия днес, Общински съвет – Банско одобри нова Наредба за поддържане и опазване чистотата и управление на отпадъците на територията на общината. Съветниците подкрепиха единодушно предложението на кмета Иван Кадев да бъде използвана възможността община Банско да кандидатства за финансиране на мерки за превенция от Covid-19 със..

публикувано на 30.10.20 в 16:04