Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екипи на жандармерията ще има в Кюстендил на празника "Кюстендилска пролет"

 Екипи на жандармерията ще има в Кюстендил на празника "Кюстендилска пролет", за да се ограничат контактите между хората.

 Всички, които са били през последните дни в Банско, Разлог, Добринище и района да се поставят под доброволна карантина, апелира днес на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той се обърна към жителите на общината да ограничат всички пътувания от Кюстендил и каненето на гости на хора от други райони на страната.

 "Очакваме да се върнат и хора от рискови държави, заради затворени производства там", посочи още Паунов.

 Екипи на служба "Жандармерия" ще се включат като подкрепление в Кюстендил, за да се ограничи събирането на хора на едно място на празника на града "Кюстендилска пролет". По традиция празникът се отбелязва от местните хора с излизане в лесопарк "Хисарлъка" над града и пикник на открито. "Нека всеки посрещне пролетта в двора си или на терасата", каза Паунов. Той допълни, че има готовност за съставяне на актове и налагане на санкции на всички, които не се съобразят с препоръките да се не събират на едно място големи групи от хора.

 Направени са проверки, във връзка с получени сигнали за работа на цехове, без да се спазват изискванията, но имаме уверение от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, че към момента няма констатирани нарушения, каза още Паунов.

 В момента в Кюстендил под карантина са 94 човека.

Вижте още

Три от туристическите пътеки в община Трън са непроходими

Три от проверените до момента  туристическите пътеки в община Трън са непроходими, предупреждават от Трънското туристическо дружество.     През последните два дни местните туристи са  обходили голяма част от маршрутите в района и са успели да отстранят щетите по някои от пътеките. През следващите дни обходът и възстановяването на маршрутите ще продължи...

публикувано на 18.01.21 в 17:07

„Орлетата“ утре стартират контролите с мач срещу „Марек“

Утре, 19 януари, „Пирин“ (Благоевград)  ще играе с „Марек“ първата си контрола от зимния подготвителен период. Срещата на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград ще започне в 12 часа и ще се проведе без присъствието на публика, заради противоепидемичните мерки. Главният мениджър Уорън Фийни ще има първа възможност да види в игра новите попълнения на..

публикувано на 18.01.21 в 16:30
Отляво надясно Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)

С изложба в Благоевград отбелязват 150 години от рождението на Даме Груев

С изложба Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи 150-годишнината от рождението на Даме Груев, безспорен, всепризнат и неоспорим лидер на ВМОРО. „Изложбата включва фотодокументална част, която проследява жизнения му път и революционната дейност, както и материали от фонда на музея. Акцент в експозицията е едно писмо на Даме..

публикувано на 18.01.21 в 15:51

Рекултивират закритото сметище в Дупница

Обществена поръчка за рекултивиране на закритото сметище обяви община Дупница. Теренът е с площ близо 60 декара и се намира над жк „Бистрица“. Преди около месец държавата го предостави на общината. Рекултивирането на сметището е финансирано по ОП „Околна среда“, а стойността на проекта е над 4 милиона лева без ДДС.  Предвидено е изготвяне на..

публикувано на 18.01.21 в 13:35

Нова техника контролира дърводобива в ЮЗДП

От началото на тази седмица започва тестването на нов софтуер за отчетност при транспортирането на дървесина в горите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие. Целта на фото-регистъра е превенция и предотвратяване на некоректната оценка и неправилно отразяване на количествата транспортирана дървесина. Основните функции на системата са..

публикувано на 18.01.21 в 12:56

В ЮЗУ възобновяват част от практическите изпити

В ЮЗУ се възобновяват практическите изпити за студенти и докторанти, които изискват учебна среда. Това потвърди за Радио Благоевград доц.д-р Ицка Дерижан, зам.-ректор „Образователни дейности“. „Няма да има организация за допълнително обучение. Някой от изпитите ще се проведат практически. В момента по факултетите се изготвят становища и ще..

публикувано на 18.01.21 в 12:50

Сигнал за опасност от подкопаване на главния път Кюстендил – София

Сигнал до компетентните институции са внесли група общински съветници от Кюстендил, във връзка с изместеното корито на река Банщица, което, според тях, застрашавало от подкопаване пътното платно на републиканския път Кюстендил – София, при с. Ябълково, община Кюстендил.       Според съветниците, на две места реката вече е на разстояние между 11-17..

публикувано на 18.01.21 в 12:44