Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

22 нови случая на коронавирус в страната, 2 са в Благоевград

22 нови случая на коронавирус са регистрирани в страната, общо стават 242. В болници са настанени 40 от тях. Това съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски. Засега излекуваните са четирима. Все още не се знае кога ще бъде пикът на епидемията, но изкачването е "много плавно" заради строгите мерки.

Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен.

Установени са 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2 в Пловдив, 1 в Сливен и 16 в София.

В Благоевград става дума за семейство, което няма нищо общо с другите случаи.

Новите случаи в София нямат нищо общо помежду си, но някои са служители в Пета градска болница.

Случаят в Сливен също "няма нищо общо с другите случаи".

В Пловдив случаите са различни от известните в Бърза помощ и в Спешното отделение. 

Пациентът в Плевен също няма нищо общо с останалите случаи.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние, вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".

За бързото лечение на болните в "СофияМед"

"Пациентите са изписани с рентгенологични данни за отшумяваща пневмония, но не отшумяла. От 3 дена нямат температура, но иначе си кашлят. Още сутринта обясних, че това е съвсем известен факт - че може да няма наличие на вирус, но все още последиците да ги има дълго време след изписването. Не става въпрос за нещо чудодейно да се е случило там. Плюс това, от Военна болница ги лекуваха доктори".

За болничните

"Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни... 14-дневният срок (карантинен б.р.) изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени".

"Инфекциозните легла в България са 747 с тенденция за разширяване до 1405. След последната заповед, очакваме да ни предоставят пълна информация от всички области какви са наличностите на легла, защото тече трансформация във всяка болница".

Психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус. Тя е "отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания, която вече не е интерес на широката публика".

Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

Предстои среща със Светия синод за спиране на службите, каза Мутафчийски, който днес е разговарял по темата с вицепремиера Томислав Дончев. 

"За деня почти със 100 000 са нараснали" (случаите в света б.р.), допълни Мутафчийски. Във Финландия има над 1000 болни и вече са съобщили че не могат да проследят епидемиологичните вериги.

Мутафчийски показа сравнение между България и Белгия като обясни, че двете държави са обявили първите си случаи едновременно, но в Белгия броят на заразените вече достига близо 5000 души заради по-малко строгите мерки.

Частните лаборатории в София ползват „абсолютно същите“ тестове за Covid-19 каквито използват и в Щаба. Информацията от пробите пристига „по същото време“ както и по официалните канали.

"Хантавирус в Китай има от средните векове, защото е ендемично заболяване. Ние също го имаме в Северозападна България. Това е треска с бъбречен синдром, опасна болест с висока смъртност - около 30%. Имаме между 5 и 10-12 случая годишно. Не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи, замърсена храна и вода. Няма никакво значение към сиутацията", допълниха от щаба

Относно заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков обясни:

„Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства - на изход. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция…“.


Вижте още

Установените случаи на Covid-19 у нас са 313, починал е пациент в "Пирогов"

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият – на 3. Новите случаи за деня са 37, като по-голямата част от тях са в..

публикувано на 28.03.20 в 08:22

Община Дупница става част от кампанията „Часът на Земята“

За 13-а поредна година, община Дупница става част от глобалната кампания “Часът на Земята”. От 20,30 до 21,30ч. ще угасне фасадното осветление на обществените сгради. Тъмни ще останат общината, театърът, Спортната зала, Младежкият дом и др. От съображения за сигурност уличното осветление няма да бъде спирано. Световната екологична..

публикувано на 28.03.20 в 07:41

Отстранена е аварията по водопровода в Перник

Аварията на втори клон от водопровода в Перник е отстранена и водоподаването към абонатите е възстановено. Пробивът във водопровода от миналата нощ остави без вода през целия ден вчера половин Перник и селата Люлин и Големо Бучино. Липсата на вода предизвика остри реакции сред перничани, които едва от няколко дни са на по-лек режим.

публикувано на 28.03.20 в 07:36

Значителна облачност със слаби валежи от дъжд

Днес облачността над страната ще е значителна. До обяд на отделни места в Южна България слабо ще превали. Над северните райони ще има по-съществени временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са предимно между 11° и 16°.

публикувано на 28.03.20 в 07:33
Венцислав Мутафчийски

Регистрираните с коронавирус у нас по последна информация са 293

17 са новите случаи на коронавируса у нас и така общият им брой става 293, съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в София са 13, във Варна – един, в Пловдив – един, в Сливен – един – съпругата на първия случай, Пазарджик – един - мъж на 60 г., който..

публикувано на 27.03.20 в 18:15

ГЕРБ – Благоевград с дарение за медиците в МБАЛ

Общинското ръководство на ГЕРБ – Благоевград дари 150 защитни облекла за многократна употреба на медиците в МБАЛ – Благоевград. Специалните костюми бяха осигурени след проведени разговори с директора на лечебното заведение д-р Огнян Митев, който посочи, че облеклата ще бъдат от изключителна полза за медицинския персонал – особено в момента...

публикувано на 27.03.20 в 16:42

Община Радомир откри сметка за дарения

 Община Радомир откри сметка за дарения и помощи, които ще могат да се използват за предпазни средства за медицинските лица и другите граждани в общината, за хранителни стоки и медикаменти, за дезинфекция.   "Със събраните средства могат да бъдат подпомогнати социалните заведения в общината, а също възрастните хора и гражданите в неравностойно..

публикувано на 27.03.20 в 15:03